Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Rododendronowy ogród II. 20:16, 22 paź 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, ja zamiast pigułki, rymnęłam sobie do Twoich zdjęć, miskanta i biedronki.

Miskant piórka wychylił, przygląda się biedronce,
A ta skrzydełka grzeje w jesiennym słońcu.
Chowaj się, biedronko, pod zaschnięte liście,
za moment przyjdzie zima i je zmrozi siarczyście!

Żegnamy cię do wiosny,
a wiosną, jak co roku,
ty znów kropeczkami zamachasz,
z kolorem miłym oku.

Haniu sentymentalnie napisałaś , pięknie. Dziękuje bardzo.Buziaczki.
Rododendronowy ogród II. 19:12, 22 paź 2013

Do góry
Bożenko, ja zamiast pigułki, rymnęłam sobie do Twoich zdjęć, miskanta i biedronki.

Miskant piórka wychylił, przygląda się biedronce,
A ta skrzydełka grzeje w jesiennym słońcu.
Chowaj się, biedronko, pod zaschnięte liście,
za moment przyjdzie zima i je zmrozi siarczyście!

Żegnamy cię do wiosny,
a wiosną, jak co roku,
ty znów kropeczkami zamachasz,
z kolorem miłym oku.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:00, 22 paź 2013

Do góry
Gosiu, dzięki za odwiedzinki u mnie. Ta trawa, o którą pytałaś to miskant Gracillimus. Pozdrawiam
Ogród z platanem. 22:42, 21 paź 2013

Do góry
Miskant 'Grosse Fontane' stara się zachwycić kwiatostanami.

Marzy mi się Siedlisko.... 18:00, 21 paź 2013

Do góry
Ilu miłych gości, Karolka, Iwonko, Małgorzato, Marto, dziękuję za miłe słowa.

Karolka , jeszcze cały czas wysokie temperatury, ciepła jesień, to ciągle coś kwitnie, włąśnie jeżówki zaczęły wypuszczać nowe pąki, miskant olbrzymi powoli rozwija kwiatostany i jest szansa że zakwitnie, róże też mają mnóstwo pąków. Oby nas tak pogoda rozpieszczała.

Iwonko, od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad tym, może w końcu się zaloguję.

Miskant olbrzymi jeszcze u mnie ani razu nie zakwitł, w zeszłym roku wypuścił pęd kwiatowy, ale zrobiło się zimno i nie zdążył, może w tym roku mu się uda.

Lawenda wypuszcza spóźnione kwiaty

Jeżówki

Powojnikowi udało się rozwinąć pąki

Pozdrawiam

Pokażę nasz ogród 17:17, 20 paź 2013

Do góry
Tam miskant wyjątkowo się udał. Pióropusze sterczą prosto jak druty, póki śnieg ich nie połamie. Rosną pod oknem salonu, więc długo mam na nie piękny widok. Nawet jak mrozi za oknem.
Marzenie o... 11:50, 20 paź 2013

Do góry
a miskant gracilimus po nocnych przymrozkach wygląda tak:

Nasz przydomowy ogródek 16:13, 19 paź 2013

Do góry
Zbyszku ......ależ ładnie u Was ! ....domek , miskant, i wygrabione liście
Nasz przydomowy ogródek 22:13, 18 paź 2013

Do góry
Byłam tu rano i jak pisałam coś chyba nacisnęłam i mnie wylogowało , ale chyba czułeś moją obecnosc bo zajrzałeś do mnie. Fajnie że kończysz remont, a miskant rzeczywiście piękny. Pozdrawiam serdecznie.
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 12:30, 18 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ognik, miskant Variegatus, lawenda.

Ognik, kule z żółtego bukszpanu, Carex Evergold.

Do ognika pasują berberysy o purpurowych listkach, ciemierniki, Cornus alba 'Ivory Halo', Cornus sanguinea 'Midwinter Fire', Acer palmatum 'Atropurpureum', Cotinus coggygria 'Royal Purple', Cornus sericea 'Flaviramea', Perovskia, trawy.

Generalnie to nie są rośliny do typowych kompozycji, to są rośliny na żywopłoty strzyżone, czyli oddzielenie pewnych części ogrodu, tło dla pozostałych roślin.

Może pokażesz miejsce jak i gdzie one rosną w ogrodzie i będzie wiadomo czy w ogóle tam pasują.

Ognik z miskantami musi super wyglądać. Zwłaszcza kiedy owocuje.
W Gąszczu u Tess 19:00, 17 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Też mi się bardzo, bardzo podoba. Na rabacie z hortensjami poszłabym w róż i srebro (tym bardziej, że rośnie tam miskant morning light), ale to tylko moje zdanie, nie sugeruj się nim, bo Ty sama najpiękniej to zakomponujesz. Pozdrawiam serdecznie

Agnieszko, ależ oczywiście, że się zasugeruję, bo to fantastyczna rada jest!
Dlaczego ja sama o srebrze nie pomyślałam? Teraz, kiedy patrzę na zdjęcie, widzę, że srebro aż się prosi na tę rabatkę.
Tylko nie mam niczego srebrnego. Tylko przetacznik siwy, który dopiero niedawno pozyskałam, ale on taki malusi jest, chyba nie da oczekiwanego efektu..
Może poradzicie coś? Zajęcze uszy?
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 11:10, 17 paź 2013

Do góry
Ognik, miskant Variegatus, lawenda.

Ognik, kule z żółtego bukszpanu, Carex Evergold.

Do ognika pasują berberysy o purpurowych listkach, ciemierniki, Cornus alba 'Ivory Halo', Cornus sanguinea 'Midwinter Fire', Acer palmatum 'Atropurpureum', Cotinus coggygria 'Royal Purple', Cornus sericea 'Flaviramea', Perovskia, trawy.

Generalnie to nie są rośliny do typowych kompozycji, to są rośliny na żywopłoty strzyżone, czyli oddzielenie pewnych części ogrodu, tło dla pozostałych roślin.

Może pokażesz miejsce jak i gdzie one rosną w ogrodzie i będzie wiadomo czy w ogóle tam pasują.
O....! 19:20, 15 paź 2013

Do góry
Płonący słup bym dodała
a świetnie ten miskant się przy nim przebarwia
Ogród cioci 16:10, 15 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Te berberysy mnie wciąż zachwycają trawka, to chyba miskant variegata
a spiralę masz taką, jak na największych wystawach

Dzięki Irenko. Ja te berberyski zobaczyłam i pokochałam
Ogród cioci 16:00, 15 paź 2013

Do góry
Te berberysy mnie wciąż zachwycają trawka, to chyba miskant variegata
a spiralę masz taką, jak na największych wystawach
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:06, 14 paź 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Anita od Ciebie to chyba widać Tatry (z wysokiego dachu )

Natalia a kto pozwoli jabłonce się rozrosnąć ?
miskant zostaje a świerk lekko z przodu po prawej w stronę kamieni albo w rogu na miejscu wierzby
towarzystwo - mój ma sosny górskie , sosna Fastigiata, świerk serbski Pendula Bruns, św. Hoopsii i buki pendule
a dalej np świerk Brewera Pendula- młodziutki ale kiedyś urośnie i św. bicolor (chyba Howell's Dwarf)

a to już inny kawałek (starszy)

dziękuję za podpowiedzi tam koło kamieni właśnie rośnie mała sosna i formuję ją na bonsai i nie chcę jej zakryć a tam gdzie wierzba to chyba źle będzie tak myślę na tym podwyższeniu, bo cały skalniak mam zamiar karłowacić żeby rosliny nie zagłuszyły się a to jak poleci do góry to tak nie będzie chyba pasowało, ale ok pomyślę muszę dojrzeć do tej decyzji żeby nie przesadzać co tydzień już cię nie męczę miomi koncepcjami tylk powiedz mi czy orientujesz się czy można teraz przesadzać miskanty bo za tego zielonego chcę posadzić variegatusa żeby był jasny ładny na tle tuji bo tam taka zielona plama jest i chcę rozjaśnić,

i jeszcze jedno pytanko, prośba zauważyłam u ciebie piękne hosty, czy może wysyłasz czasami sadzonki czy nie bawisz się w tego typu sprawy, ja też mam kilka na wymianę i żurawek dużo jeśli byś chciał, koszty wysyłki pokryję oczywiście
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:06, 14 paź 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

miskant zostaje a świerk lekko z przodu po prawej w stronę kamieni albo w rogu na miejscu wierzby
towarzystwo - mój ma sosny górskie , sosna Fastigiata, świerk serbski Pendula Bruns, św. Hoopsii i buki pendule
a dalej np świerk Brewera Pendula- młodziutki ale kiedyś urośnie i św. bicolor (chyba Howell's Dwarf)

a to już inny kawałek (starszy)

dziękuję za podpowiedzi tam koło kamieni właśnie rośnie mała sosna i formuję ją na bonsai i nie chcę jej zakryć a tam gdzie wierzba to chyba źle będzie tak myślę na tym podwyższeniu, bo cały skalniak mam zamiar karłowacić żeby rosliny nie zagłuszyły się a to jak poleci do góry to tak nie będzie chyba pasowało, ale ok pomyślę muszę dojrzeć do tej decyzji żeby nie przesadzać co tydzień już cię nie męczę miomi koncepcjami tylk powiedz mi czy orientujesz się czy można teraz przesadzać miskanty bo za tego zielonego chcę posadzić variegatusa żeby był jasny ładny na tle tuji bo tam taka zielona plama jest i chcę rozjaśnić,

i jeszcze jedno pytanko, prośba zauważyłam u ciebie piękne hosty, czy może wysyłasz czasami sadzonki czy nie bawisz się w tego typu sprawy, ja też mam kilka na wymianę i żurawek dużo jeśli byś chciał, koszty wysyłki pokryję oczywiście
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:43, 14 paź 2013

Do góry

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:56, 14 paź 2013

Do góry
Złoca się paprocie i grab na skalniaku

Kosaće i miskant z zółtym czubem
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 21:30, 11 paź 2013

Do góry
Agata, róże to The Fairy (9) plus 3 krzaczki Lovely Fairy, teraz jeszcze dwie The Fairy dokupiłam i dosadzę, bo puste miejsca są. Fajnie, że widzisz piękno w tym chaosie Na razie jestem lekko podłamana, ale mam nadzieję, że za rok będzie lepiej.

Te trawki od strony bramy to miskanty Morning Light. Obok i po drugiej stronie ścieżki kamyczkowej chciałam jeszcze po jednym dosadzić, aby trochę oddzielić tę część bramową, gdzie stawiamy auto, od reszty... Na żywo nawet fajnie to wygląda, ale co, myślisz że coś tu nie teges..? Aha, jeszcze jeden miskant rośnie za różami, widać go lekko na środku pierwszego zdjęcia...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies