Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 07:03, 03 gru 2013

Już Wam odpowiadam .. Niemożliwe jesteście ... Cudowne

Madzen.. Ty mnie chyba czytasz w myślach.. Właśnie czytam w necie jak spatynować na szybko deski tarasowe ..właśnie po to ,żeby jaśniej było...zamierzałam też położyć wzdłuż biegu tego " s" ścieżkę z ułożonych na trawniku jasnych płyt kamiennych....

Więcej żwirku pojawi się koło oczka , bo tam mam jakiś nieszczególny chudy pasek , z którym trzeba coś zrobić .. Noo i ma być żwirek i roślinki ...

A rośliny variegata w połączeniu z zielonymi ... Achhhh.. To jes to ... Dzięki za linka .... Napisz co myślisz plizzzz

Aganiu.. Propozycje " nie do odrzucenia " i to w sensie ogrodowym to jest to , co tygryski lubią najbardziej .... Będę czekać ... Na przypływ Twojej weny
I nie wiem , jak możesz być tak " nie na czasie "... no po prostu nie wiem... .... I prawie się wyspałam
..za troskę dziękuję ... Buziaki

Małgosiu Margarete.. A noo widzisz , męczy mnie ta rabata nieustannie .. Też nie wiem , jak się odmienia tą cholerną wrotycz.. Nawet polonistki pytałam w tej desperacji ...
I łącze sie z Tobą w bólu w kwestii pobudki giełdowej .... Bożeszzz , jak to boli........ Ale za to potem , jak juz się zwleczesz jednak i wrócisz to będziesz jak " młody bóg ".....

Buziam

Loosiuu 14:52, 03 gru 2013

Wrotycz to chyba on? bo ona...? nieee...
gierczusia 15:29, 03 gru 2013

Właśnie Filip ,że niektórzy mówią ,że to jest ta wrotycz a potem że ,nie ma tej wrotyczy....

Co sądzisz o opinii MAdzenki ??... Na temat braku jasnych akcentów w ogrodzie ??
Enya73 15:38, 03 gru 2013

Ela, jak przestaniesz te deski olejować i mocno je zmyjesz pod ciśnieniem, to szybko Ci pokryją się taką szarą patyną. Ja tak zrobiłam i znacznie bardziej teraz mi się mój taras podoba. Bardziej pasuje do mebli, które też są szare.

Pozdrawiam serdecznie, buziaki
gierczusia 15:45, 03 gru 2013

Hmmm... Anita .. Ja właśnie tego się boję ... Deski są po malowaniu bardzo niejednorodne i jakoś wcale mi się nie podobają

Widziałaś projekt rabaty parę stron wcześniej ??.. Jestem ciekawa Twojej opinii...
Loosiuu 17:34, 03 gru 2013

Co sądzę? Sądzę, że powinnaś podejść do tego całościowo, bo masz ogród w skali mikro Nie patrz tylko na jedną malutką rabatę, a zrób z tego coś większego, obejmującego większą cześć ogrodu.
Jeśli jasne akcenty to musi być tło. U Ciebie braknie go przy płocie. Pomyśl nad pnączem na płot. Pasował by winobluszcz pięciolistkowy, bo szybko urośnie. Ale nie zaroślowy, bo ten jest brzydki. Musi być ciemna zieleń. Dopiero potem możesz myśleć o rozjaśnianiu. Ciemne akcenty jako osnowa powiększą przestrzeń. Jasne zmniejsza, dlatego w małych ogrodach trzeba je umiejętnie stosować. Wygląda pięknie, ale w ogrodach na zdjęciach pokazanych przez Marzenkę są stworzone wnętrza. Oddzielnie jest taras, oddzielnie wolna przestrzeń składająca się z trawnika czy podestu drewnianego. Zauważ też, że w większości jest jednorodność gatunkowa i zgodność brył.
Z tego co wiem wolisz dużą różnorodność gatunkową Owszem ona jest niezbędna, ale muszą być też elementy powtarzające się. Dlatego tak często widać na fotkach małych ogrodów kostki czy kule bukszpanowe
Nie jestem pewien co do formy, do której dążysz. Nie do końca pasuje mi skala...U Ciebie może się to wszystko nie pomieścić. Ja bym się zastanowił nad liniami prostymi przełamanymi roślinnością o zróżnicowanej formie, głównie bylinami i zimozielonymi krzewami.
gierczusia 17:50, 03 gru 2013

Filip ... Uwielbiam to , jak mieszasz w tej mojej małej główce ,.. Małej ogrodowo .... Ogród jest krótkim prostokątem tzn ma szerokość 10 m.. Szerokość domu , dokładnie i na całości rozkłada się taras w zdłuż domu , jest nieproporcjonalnie duży w stosunku do działki , ponieważ miała być o 5 m rozciągnięta dalej
... Taras jest wylany. I w tej kwestii nie ma o czym mowić , bo mąż mnie naprawdę wtedy eksmituje

Tuż przy płocie są posadzone jesienią tego roku cisy i mam nadzieję ,że w przeciągu jakiś 3 lat utworzą mi żywopłot strzeżony ... On tam teź musi być ze względu na planowanę inwestycję domu weselnego... Stąd teź nie ma co myśleć teraz o zapożyczonym krajobrazie.. Chcę mieć małe , wyizolowane zielone królestwo.. Stąd też zupełna zmiana planu rabat.. Początkowo było jak na zdjęciu na 1 stronie mojego wątku...

Niewątpliwie muszę popracować nad większą jednorodnościa gatunkową i teź myślę o kulkach , jako elemencie powtarzalnym

Nie umię się przekonać do rabat kanciastych...

Chyba sobie ten Twój post nad łóżkiem powieszę
Loosiuu 18:32, 03 gru 2013

Bez przesady nigdzie nie wieszaj
Zapomniałem o cisach.
Może wypisz wszystkie rośliny jakie masz w ogrodzie? Wtedy będzie o wiele łatwiej je "poustawiać" i ew. stwierdzić czego brakuje itd.
gierczusia 18:49, 03 gru 2013

Nad łóżkiem ... Zobaczysz..

Jesteś pewien ,że wszystkie rośliny ???.. Będziesz zdziwiony ze tyle można upchać

Świerki : iseli fastigiate , glauca globosa i jeszcze jeden , NN
Trawy : red baron. Miskant ml, kostrzewa sina, turzyca brązowa, mozga, miskant zebrinus

Krzewy liściaste : tawuła szara griesheim , żylistek , jaśminowiec , figa, dereń ten mały karłowaty,pęcherznica bordowa

Krzewy iglaste : kosodrzewiny pumilo , kosogpdrzewina na pniu , kulka

Drzewa : Tulipanowiec , buk purpurea pendula , miłorząb , brzoza Youngii

Rodek , pachysandra variegata

Żurawki

Bluszcze , wiciokrzew .....ufffffff .... Skończyłam... Chyba
Rench 19:25, 03 gru 2013

Widzę,u Ciebie też burza
Będzie się działo wiosną
Fajne te stronki Madżen pokazuje