Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Krążkowe chwastowisko 15:34, 10 paź 2013

Do góry
martika napisał(a)
Witaj, wpadam z rewizytą...będzie super z Ogrodowiskiem, a co do Twojego pytania co przed tujemi ...to może jakies trawy wyższe, może Miskant Morning Light?

Witaj Marto

Trawy brzmią bardzo kusząco, ale obawiam się o ich przemarzanie. Róże zawsze odbijały..

Pozdrawiam i dziękuję za sugestię
Mój ogród 12:10, 10 paź 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)

Bożenko, a czy miskant olbrzymi i cukrowy to to samo ?

Ewo, nie to samo. Miskant olbrzymi to mieszanka miskantu chińskiego i cukrowego. Myślę że najbardziej ekspansywny to jednak cukrowy. Wiem coś na ten temat, bo u mnie rozprzestrzeniał się z prędkością światła. Ale jakoś się pozbyłam. Miskanty chińskie to mały pikuś przy cukrowym.

Bogusiu i Agato dzięki za pochwały.
Krążkowe chwastowisko 21:23, 09 paź 2013

Do góry
Witaj, wpadam z rewizytą...będzie super z Ogrodowiskiem, a co do Twojego pytania co przed tujemi ...to może jakies trawy wyższe, może Miskant Morning Light?
Ogród Dominiki 13:00, 09 paź 2013

Do góry
Limonko, cieszę się ( i dziwię za każdym razem), że moje zmagania ogrodnicze są dla kogoś inspiracją.

Ane3ko, dziękuję, że znajdujesz czas, żeby do mnie zaglądać. Ściskam mocno i pozdrawiam

Pszczelarnio , u mnie ten miskant ma jeszcze sporo miejsca na rozwój, ale być może kiedyś skończy jak ten Twój. Na razie rośnie sobie i cieszy oko. Ja za to podziwiam Cię za posiadanie śmiałka darniowego, którego uważam za skończonego wariata

Popcarolciu, Gierczusia faktycznie daje czadu i "czaska" posty jeden za drugim, ale przynajmniej wprowadza życie w mój zapomniany wątek. Przesyłam buziaki.

Marzenko, kule zaczął zżerać skorupik bukszpanowy czy jabłoniowy. Mam nadzieję, że się go pozbyłam...

Seba, powiadasz, że kule śnią Ci się po nocach...ciekawe co by na to powiedział Freud...

Lenko , te kule stały się, nawet nie wiem kiedy, najbardziej charakterystycznymi roślinami w moim ogrodzie. Cieszę się, że są już takie duże. Pozdrawiam Cię serdecznie

Gierczusiu , a nie obsrywają Ci ptaki tych lamp? Bo moje są bez przerwy umazane i ciągle muszę je myć. Kto by pomyślał, że ptaki tak lubią się wypróżniać na Manhattanie.... Biegnę do Ciebie poczytać o wypitoleniu fryzurki...

Grembosiu , dziękuję Kochana za pokrzepienie serca.

Buklo, berberys to odmiana 'Atropurpurea' , a iglak ma pień 120 cm od chodnika i tnę go już regularnie od dwóch sezonów, żeby miał ładny zwarty pokrój i żeby nie rozszedł się za bardzo na boki i na wysokość (chcę go zatrzymać na wysokości 3-4 metrów). Świerki srebrne mają palowy system korzeniowy, więc nie obawiam się wysadzenia kostki. Świerka serbskiego też można ciąć z każdej strony. Danusia swoje tnie od lat. Ja moje też tnę od góry też już od kilku lat. Zastanawiam się tylko czy tak duże drzewo, jakim będzie docelowo świerk serbski będzie dobrze wyglądało tuż przy ścieżce...Serby są idealne na tzw. dalszy plan...no sama nie wiem, taka myśl mnie naszła....
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:06, 09 paź 2013

Do góry
Danuś właśnie do Ciebie piszę wiadomosć.. widzę, że nie muszę

Problem jest w tym, że nie mam 4 cisów, ani nie mam wypasionego bonzaja.. by zrobić jeden z projektów.. w rachubę nie wchodzi zakup bo po prostu cisów u nas nie ma... a na jazdę do Warszawy czy gdzieś nie ma szans z powodów przyziemnych Muszę dopasować sie do życia... są gorsze problemy..... raczej wolałabym spożytkować to co mam... czyli mam żurawki , carexa Ice Dance, pstrokaty bukszpan, różne trawy... myślałam o trawie miskant Dronning Ingrid (nie za wysoka i czerwienieje) , mogę powsadzać czosnki białe i jakieś tulipany) (by ożywić trochę i urozmaicić w skali roku, bo znając życie jak będzie zupełnie tak samo cały rok to mnie to będzie drażnić).. to tyle w kwestii oczekiwań Jak na razie wykopałam wszytko i można resztę dowolnie.. I jak na razie będzie kora... obawiam sie, że kamyczki mi pies przekopie.. niestety muszę sie liczyć, że będzie tam czasami wchodził...

To Danuś Twoje projekty...

A to układ wszystkiego obok.. i wymiary

I sąsiedztwo

Mój ogród 21:24, 08 paź 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)

Elizo, miskanty chińska nie są ekspanywne, ale i tak każdy dostał obwódkę ze starej dachówki. Bardzo rozrasta się i to w błyskawicznym tempie miskant cukrowy. Miałam go krótko, ale jak zobaczyłam co wyprawia wydłubałam go co do joty. Trawy pięknie wypełniają rabaty, no i jesienią są cudne.

Bożenko, a czy miskant olbrzymi i cukrowy to to samo ?
Mój ogród 18:54, 08 paź 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)

Bożenko, piękne masz trawy, czy miskanty są bardzo ekspansywne? Nie mam wysokich traw, pora to zmienić, ale to dopiero w przyszłym sezonie

Elizo, miskanty chińska nie są ekspanywne, ale i tak każdy dostał obwódkę ze starej dachówki. Bardzo rozrasta się i to w błyskawicznym tempie miskant cukrowy. Miałam go krótko, ale jak zobaczyłam co wyprawia wydłubałam go co do joty. Trawy pięknie wypełniają rabaty, no i jesienią są cudne.
Mój ogród 18:08, 08 paź 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)

No i trawy, tu widoczne są dwie, niedaleko jest jeszcze trzeci miskant najmłodszy.

Turzyca Silwer Sceptre - u mnie jakoś nie przemarza.

Bożenko, piękne masz trawy, czy miskanty są bardzo ekspansywne? Nie mam wysokich traw, pora to zmienić, ale to dopiero w przyszłym sezonie
Mój ogród 22:46, 07 paź 2013

Do góry
Kolorów cd
Różyczka jeszcze kole w oczy neonowym różem.

No i trawy, tu widoczne są dwie, niedaleko jest jeszcze trzeci miskant najmłodszy.

Turzyca Silwer Sceptre - u mnie jakoś nie przemarza.

Dekoracyjny też jesienią jest dereń Sybiraka. Jest jeszcze młody, ale zgodnie z zaleceniem wiosną przycinam gałązki, żeby było ich najwięcej. Mają jesienią śliczny bordowy kolor.

Ogrodowe skarby 09:41, 07 paź 2013

Do góry
Zostało mi trochę roślin chciałbym je wykorzystać .
Forsycja , żurawki, miskant krater i mam jeszcze podobnego do zebrinusa tylko niższy ma być, parzydło leśne ( duże) hosty takie małe z białymi brzegami .
Ogrodowe skarby 09:13, 07 paź 2013

Do góry
W sobotę wrócił M wcześniej z pracy Przyznam że było mi to na rękę
Pomógł mi troszeczkę podgoniłam prace uzupełniające

Idąc za radą Agnieszki W przesadzone zostały tawuły nasadzenie uzupełniłam trawkami (nie wiem jak się nazywają) ,hortensją vanille fraise, miskant flamingo.
Wyszło to tak

Rudbekia Goldsturm i kilkanaście innych bylin 09:12, 07 paź 2013

Do góry
Pierwiosnki - (zdjęcie 1, 2, 3 z posadzonych)
trawa miskant (zdjęcie 4 z posadzonych)
liliowce (zdjęcie 5 z posadzonych)
żurawka (zdjęcie 10 z posadzonych)

Napewno są też zioła, ale nie wiem które i jakie.

Pozostałych nie pamietam.
Nasz przydomowy ogródek 08:01, 07 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Wygląda jak miskant graziella.. takie bialutkie pióropusze i w środku biały pasek.. .... mój ulubiony

Dzięki Aniu że wpadłaś. Może masz rację z tym że mój ma liście zielone. Co do kwitnienia to niezawodny jest.
Ogród ogrodniczki 07:37, 07 paź 2013

Do góry
Miejsce pod miskanta zrobione: orzech włoski wycięty,teren uporządkowany.
Przejaśniało.
Miskant posadzony.
Nasz przydomowy ogródek 21:48, 06 paź 2013

Do góry
Wygląda jak miskant graziella.. takie bialutkie pióropusze i w środku biały pasek.. .... mój ulubiony
Nasz przydomowy ogródek 12:39, 06 paź 2013

Do góry
A tu miskant szykuje się do zimy. Może ktoś zna jego nazwę? Dostałem go od sąsiadki.

Pokażę nasz ogród 19:44, 05 paź 2013

Do góry
asica napisał(a)
Trawa zasiana w miejscach po płytach, ale poranne przymrozki hamują kiełkowanie nasion.

Asiu, jaki to miskant na drugim zdjęciu?
Pokażę nasz ogród 13:38, 05 paź 2013

Do góry
Czas traw, nie mogę się na nie napatrzeć. Tu miskant zebrinus, za nim imperata red baron, z tyłu miskant Morning Light:

Ogród Sylwii od początku cz.II 02:00, 05 paź 2013

Do góry
Witaj Syla!
Ło matko!!!! Tyle stron w trzech wątkach
Nie damy rady przeczytać, więc chociaż obrazki pooglądamy

Czy trawa za nanami to miskant chiński "Rotsilber" (zdjęcie z pierwszej części):
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:48, 03 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Krysia, ty chyba byś jak ja zaraz do robótki się brała
wybrałam te Blue, bo jakby w tamtym sektorze dominować będzie błekit 3 cedrów, zieleń i dolne tło z szarości czyśca i takich traw, wiadomo, ze na efekt trzeba poczekać
moje rozplenice sadziłam dokładnie rok temu, chyba w lipcu, tak samo miskant ML, bardzo szybko urosły, może słuzy im gruzowisko i przerobione odpadki, to poszło do środka tej rabaty
faktycznie czyściec rośnie szybko, też lubie te liście, ale kwiatostan ucinam;
kojec będzie usuniety, tam kiedys była olbrzymia buda poprzednich rottków, nowi rezydenci nie chcieli tam być; na czas gości tam je zamykamy, maja tam cień, rosliny i plac do wybiegania, teraz to idzie do likwidacji, tylko jak kojca nie ma, beda zamykane w domku letnim, będzie im nieźle

Tak Irenko, zaraz do roboty jakiejś, bo inaczej to nie sposób wytrzymać. W sumie to chyba nigdy nie chorowałam albo udawałam, że nie. Ja publicznie nie potrafię się przyznać, że coś mi jest

Myślę, że zestawienie tej nowej trawy z wełnistym będzie piękne. Poczekamy, zobaczymy

A psom w domku letnim będzie chyba tylko lepiej. A nie poniszczą tam za bardzo?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies