Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:19, 09 mar 2016

Do góry

1. Hosty- pasują, ale nie dawaj ich rządkiem, tylko grupkami co wgryzaja się w masę zawilców- jakby przycupneły grypkami gdzieniegdzie.
Te z białym bardzo obficie kwitną?- jesli tak, to lepiej poszukaj innych, a te oddaj na wymianę czy sprzedaj. Te zielone tez pasują. Możesz dac zielone i jeszcze jakieś ciekawe- ja lubię Praying Hands, fajne sa tez takie z cieniuteńkim brzegiem białym, ale bardzo cienkim- wtedy jest delikatnie. Albo wielkie Sum and Sunstance- dadza jasna zieleń i masywne bryły

Dam chyba te praying hands są urzekające i jakoś mi tak pasują do tych zawilców

3. jaka trawa- ja bym tu wcisneła ten carex sabynensis, lub nawet stipę pony Tails jeśli lubisz i masz zgodę na to że Ci co którąs zimę wymarźnie i będziesz czekać na siewki nowe lub wysiewać znowu. Ewentualnie można dać seslerię jesienną- będzie bardziej jeżowato i mniej spokojnie w kolorach bo tu zielenie będa w kontrascie ( zieleń seslerii i zieleń rozplenicy). Zresztą przy stipie tez kontrasty będą spore. Ze spokojniejszych zesawtień jeszcze sesleria heufleriana[/i]

carex sabynensis,stipa,sesleria jesienna - te biorę pod uwagę
Stipa mnie kusi wyglądem tylko to sianie mnie osłabia trochę no i dobrzeby było żeby przy rozplenicy kóra późno startuje było coś zimozielonego dlatego ta sesleria

4.- to myśl co Ci w duszy gra.

dalej myśle właśnie czy mi gra w duszy ta molinia
Anna i Ogród 21:21, 08 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
widzę, ze już część popikowana super

Stipa jeszcze nie pikowana, jeszcze trochę im trzeba bo nie dzielą się na razie
Zielonym do góry... 21:21, 08 mar 2016

Do góry
a tak z pierwszych sukcesów ogrodowych (tylko bardzo się ni sśiejscie) to mi stipa wylazła z siewek od Oli..wiem to trawa wylezie wszędzie gdzie nie treba itp ale zawsze to sukces!
W Kruklandii 16:51, 08 mar 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Stipa u mnie w zeszlym roku wyrosła najdorodniejsza na rabacie z iglakami, gdzie mam kwaśną ziemię.
Cały dzień rosła na patelni, tyle że podlewana.
Hmm, ciężko ją wyczuć, u każdego trochę inne doświadczenia.
U mnie zeszłoroczne kępy przezimowały, najlepiej te które związałam. Z siewek nic nie widać, choć jesienią było ich pełno.

No właśnie.... ciężko z tą stipą....
W Kruklandii 09:48, 08 mar 2016

Do góry
Stipa u mnie w zeszlym roku wyrosła najdorodniejsza na rabacie z iglakami, gdzie mam kwaśną ziemię.
Cały dzień rosła na patelni, tyle że podlewana.
Hmm, ciężko ją wyczuć, u każdego trochę inne doświadczenia.
U mnie zeszłoroczne kępy przezimowały, najlepiej te które związałam. Z siewek nic nie widać, choć jesienią było ich pełno.
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:55, 07 mar 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Tak.
Ale te źdźbła są dość "stabilne" (jeśli tak można powiedzieć).
Poszło bezstresowo i szybko. Nie to co ze stipą. Boję się tej stipy, u mnie ona taka jakaś rachityczna.

Bo stipa jest taka cieniutka. Twoja już się dzieli?
Moja bajka 22:52, 07 mar 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
ładne kępki stipy prymulki śliczne...
sosną się nie przejmuj, będzie kiedyś piękna

Mam nadzieję, że stipa będzie ładnie rosła. Jeszcze drugie pudełeczko czeka na pikowanie . Prymulki tak na mnie patrzyły, że nie mogłam ich nie przygarnąć . A sosna to trochę eksperyment z nadzieją na ładne drzewko. Jak uda mi się zrobić z niej coś ładnego to będę baaardzo z siebie dumna .
Makowo na Kociewiu 22:10, 07 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Ale szybko i slicznie, ja bez polotu, nic kolo domu, cus trzeba ruszyć

Miła mnie nakręciła Madżenka - bo ja to się nie mogłam jakoś z tego letargu zimowego obudzić. Dzisiejsze 2 godziny w ogrodzie dały mi ogromnego powera Jutro jak pogoda pozwoli działam dalej
Stipa jak odchodzi od korzenia ale w całości tak jakby ją odciął to znak, że nie żyje
Życie w wiejskim ogrodzie 21:18, 07 mar 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
No ja tez troszke potanczyłam z sekatorem ,z krokusami u nas tez ciezko narazie zielono.Piwonie sie ruszyly a tak to jeszcze szaro buro.Stipe przycielam bo pod murkiem w dobrym miejscu ale tez nie wiem czy dycha.
Wklejam link to targow w Renku :http://www.wiosnawogrodzie.pl/

Jeśli pogoda pozwoli w sobotę biorę się za część za domem czyli ogród warzywny Sporo tam bylin mam do przycięcia bo jesienią nie dałem rady
Moja stipa wysiana dwa tygodnie temu już rośnie Nie będę miał jej tak dużo jak w zeszłym roku ale zawsze coś na pocieszenie jak okaże się że ta w gruncie zmarzła
Co się stało kwiatom ... 20:17, 07 mar 2016

Do góry
Zbyszek, tak się rozkręciłam w tym ogrodzie że choróbsko mnie dopadło i teraz leżę i podziwiam ogród przez okno.
Stipa przezimowała jest zielona

Karol,ja też nie mogę się doczekać, coś się dzieje...
Floksy

Orliki

Hortensja ogrodowa ( maleństwo)

Makowo na Kociewiu 19:26, 07 mar 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
U mnie stipa się rozsiewa, ale też nie zimuje. I co z tego, że siewek miałam dziesiątki jak wszystkie suche

Bratki na mnie czekają w garażu. Nie wiem co do nich dosadzić.
Mogę trochę zmałpować?

Juziu tak zwane małpowanie to moja nagminna przypadłość ogrodowiskowa nie żałuj sobie
Jak stipy suche to tak do końca nie znaczy, że nie żyją u mnie w tamtym roku na kilkadziesiąt przezimowała tylko jedna. Ciekawe dlaczego ???
Jestem ciekawa czy w tym roku jakaś też odżyje na wiosnę oczywiście nie mówię o siewkach a o posadzonych roślinach. Tak jak pisałam nie doczekałam się jeszcze samoistnych siewek stipy.
Makowo na Kociewiu 19:16, 07 mar 2016

Do góry
U mnie stipa się rozsiewa, ale też nie zimuje. I co z tego, że siewek miałam dzisiątki jak wszystkie suche

Bratki na mnie czekają w garażu. Nie wiem co do nich dosadzić.
Mogę trochę zmałpować?

Makowo na Kociewiu 18:21, 07 mar 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Dzięki za info. Już wiem że kupię ich więcej i dam na tę rabatę o której pisałam ale też posadzę je po drugiej stronie ogrodu. Pogrzebię jeszcze w necie i poszukam inspiracji do kompozycji z jarzmiankami. Piszesz o siewkach - dużo ci się samoistnie ich nasiało ?
Ja nie wiem u każdego jak nie werbeny to stopy albo nawet rozplenice same się wysiewają......a u mnie nic się jeszcze samo nie wysiało...no oprócz sasanek i niektórych cebulowych....
Doopa nie ogrodnik ze mnie...ot co

Miałam około około 15 siewek w tamtym roku. Czytałam, że jarzmianka wschodzi ze świeżych nasion. Gdy tylko jakiś kwiatek przekwita ścinam go i prószę nasionami tam gdzie jest wilgotno i nie ma palącego słońca. Jestem ciekawa, czy moje siewki przezimowały. Jeśli chodzi o stipy i werbenę pociesze Cie mi też się nie rozsiewa - mało tego ani stipa, ani vwrbena nie zimuje u mnie to znaczy, że ze mnie tyż dooopa
Ogród prawie romantyczny 17:44, 07 mar 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
No to na 4 setki gratulacji nie będzie (zgodnie z apelem Danusi) ale będzie dobra wiadomość. Nasionka ostnicy od Ciebie kiełkują.
Buziak wielki.

O jak się cieszę, że stipa kiełkujeŚliczna jest przez cały rok, także zimą

Buziaki
Pogubiłam się po drodze... 13:39, 07 mar 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
a ja dużą strzykawką zabieg podlewania wykonuje, bo jak psikam to leżą łobuzy jedne
miło was dziewczynki widzieć, pogoda u mnie paskudna, leje od rana, chęci na nic nie mam
Iwonka jak komputer? w naprawie?
Ewelinko, Kamilko miło mi że zaglądacieStipa mam nadzieje ze przeżyje

zaglądamy
u mnie pogoda tez beznadziejna
ale co tam deszcz potrzebny
chyba
ciekawe jak moje szałwie po pikowaniu
czesć się położyła ciekawe czy wstaną
Pogubiłam się po drodze... 13:38, 07 mar 2016

Do góry
a ja dużą strzykawką zabieg podlewania wykonuje, bo jak psikam to leżą łobuzy jedne
miło was dziewczynki widzieć, pogoda u mnie paskudna, leje od rana, chęci na nic nie mam
Iwonka jak komputer? w naprawie?
Ewelinko, Kamilko miło mi że zaglądacieStipa mam nadzieje ze przeżyje
Ogród Mirelli 13:12, 07 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Wiunia może Twoja stipa przetrwała
Pierwszy raz będę miała stipę i liczę na fajny efekt
Jak mi zostanie sadzonek to chętnie się z Tobą podzielę

Mirelko nie śmiałabym brać od Ciebie stipy, tyle przy niej pracy i opieki! Mam nadzieję, że moja coś po sobie zostawiła A co do róż na ścianach garażu to wygląda to imponująco w końcu to widok z tarasu więc niech cieszy Twoje oczy choć garaż faktycznie ładny...ale ja bym chyba róże posadziła
Ogród Mirelli 11:53, 07 mar 2016

Do góry
Marga napisał(a)

Kiepska jestem z projektowania, ale ja bym dała stipę, to będzie neutralnym tłem dla róż. To chyba one mają grać pierwsze skrzypce na rabacie?
Róże + niebieska kocimiętka to dla mnie zbyt kolorowe połączenie. Oczywiście to tylko moje zdanie. Zależy kto co lubi

Kiedy wracacie do przedszkola? My po wczorajszej eskapadzie na działkę mamy gluty do pasa i chrypę Chyba jeszcze za wcześnie było...

Chyba tak zrobię jak piszesz, że dam stipę, tym bardziej, że na mojej różance róże były sadzone wszystkie jakie się nam podobały (jeszcze przed O) i mam tam burzę kolorów. Stipa chyba trochę wprowadzi harmonii

My siedzimy w domu. Byłam z Kubą u lekarza ma wyczuwalne szmery na oskrzelach, więc antybiotyk dostał, siedzimy i się kurujemy.

No chyba jeszcze jednak za wcześnie zrobiliście sobie wypad na działkę - kurcze znowu choróbsko, no co zrobić przetrwać - zdrówka życzę Uważajcie na siebie, trzeba porządnie się wyleczyć.
Do raju daleko - u Ewy 11:26, 07 mar 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Moja stipa Z własnych nasionek
Nie do końca wierzyłam, że mi wzejdą. A jednak udało się

stipa ślicznie Ci rośnie
Ogród Mirelli 11:08, 07 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ni miam cierpliwości ani do siania, ani do pikowania, tym bardziej podziwiam akcje "stipa"

Madżenko też myślałam, że nie mam cierpliwości, a jednak mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies