Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:36, 10 wrz 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:36, 10 wrz 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:35, 10 wrz 2014

Do góry

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:34, 10 wrz 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Ten piękny- jak sie nazywa ta odmiana? Chyba taki z tych niższych? Muszę takie dokupić!

orange queen

chyba taki bardziej płozacy bedzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:33, 10 wrz 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:32, 10 wrz 2014

Do góry

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:31, 10 wrz 2014

Do góry
Ten piękny- jak sie nazywa ta odmiana? Chyba taki z tych niższych? Muszę takie dokupić!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:31, 10 wrz 2014

Do góry
Staw w słońcu (wczorajszym)

Choroby trawnika 16:04, 10 wrz 2014

Do góry
Tak wyglad mój " trawnik" ci z nim dalej robić ? Podlewany, nawieziony,plewiony.

Teraz opanowała go koniczyna, z bliska wygląda fatalnie, jak patrzę z dalszej perspektywy nie jest tak tragicznie. Ale jest źle i nie wiem co dalej.

+

Jak zlikwidować koniczynę wiem, ale co z tą trawą, której prawie nie ma,tam jest samo siano. Trawnik ma rok.
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 15:59, 10 wrz 2014

Do góry
Troche mi zeszło zanim udało się ze zdjęciami. Tak wyglada mój trawnik gdy nie ma deszczu.

Trawnik był podlewany, raz nawieziony. Ręcznie wyrywałam początkowo chwasty, no cackałam się jak z jajakiem. I co mam ? Nic nie mam trawnika.
Te zdjęcia z telefonu z bliska, z daleka nie jest tak koszmarnie. Ale to żadne pociesznie.

Tak trawnik wyglądał dziś po deszczu

Czy ja w ogole mam trawnik ? Chyba już samą konieczynę.
Rośliny z wakacji 15:56, 10 wrz 2014

Do góry
Witam! Jestem tu po raz pierwszy i nie bardzo wiem gdzie umiescic moj watek, wiec wybaczcie jesli nie znalazłam sie w tym miejscu, gdzie trzeba. Potrzebuje pomocy w sprawie rozpoznania roslin, otóż podczas wakacyjnej podrozy widziałam sporo francuskich ogrodów i tam zaciekawiły mnie rosliny, których nazwy chciałabym poznac. Dołączam fotki roslin i bardzo prosze o pomoc, poniewaz chciałabym je zakupic ale bez wiedzy o nazwach to bardzo trudna sprawa. Na pierwszych dwóch zdjeciach rosliny, z ktorych tworzone byly zywoploty a trzecia z wielkimi, białymi kwiatami. Pozdrawiam wszystkich i z góry bardzo dziekuje za pomoc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 10 wrz 2014

Do góry
Tak wyglada skarpa

Jest jest jeszcze druga strona, którą potem sfotografuję.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:51, 10 wrz 2014

Do góry
Wystający kawałek ziemi to pamiątka po basenie. Czekamy na nową trawkę. Widać też kawałek wrzosowiska, które zaatakował grzyb. Ono też mi się wydaje jakieś łyse, dosadziłam na razie miskanta mornih light.

Kilka wrzosów wypadło i dlatego są dziury.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:47, 10 wrz 2014

Do góry
Prosiłam już kiedyś o pomoc w zaprojektowaniu rabaty, dostałam wskazówki, zaczełam działać. Ogrodowisko czytam od ponad roku i wszystko wydaje mi się oczywiste, niby wiem, przez zimę coś tam zaczełam sobie projektować. Wiosną wszystko poszło do kosza. Chcę zrobić część ogrodu za domem, króry to stanowi skarpa z 2 stron i rabata lekko pofalowana dookoła. Część zrobiłam wiosną, teraz chcę dokończyć, ale stanełam w martwym punkcie. Chciałam wykorzystać rośliny, które już miałam w przechowalni i wyszło z tego .... sama nie wiem co. Pomóżcie dobre duszyczki.

Tak to wyglada z dalszej perspektywy, niestety padł mi aparta i zdjęcia robione komórką, dlatego taka marna perspektywa.

To jest początek tej tylnej części ogorodu, część wschodnia.

Jest to strona południowo-zachodnia. Nie mam pojęcia co zmienić, w jakim kierunku pójść dalej.Na pewno nie chcę jednolitego szczelnego ekranu z thuj. Chcę coś pomieszać na tło, kilka tuj żłotych, szmaragdów jakieś inne iglaki. Chcę drzewa liśćiaste, brzozę, klona palmowego, miłorzęba i teraz już mi wyleciało z głowy. Boję się, że jak zacznę kombinować to wyjdzie z tego misz masz a tego bym nie chciała. A nie wiem czy mąż zniesie po raz kolejny przesadzanie wszystkiego.

Tak to wygląda ten poczatek z bliska. Trawnik bez komentarza, bo to inny problem.

Pomiedzy Aurea Nana były bordowe żurawki, ostały się dwie, reszta padła nie wiem czemu. Rabata, którą obecnie chcę zrobić będzie poszeszona i wyprofilowana. Na końcu jest przechowalnia roślin.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:30, 10 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

łooooooooooł
Ale cudowne olbrzymy!!!!
Zapierają dech w piersiach

Pozdrowionka zostawiam

ps napatrzeć się nie mogę na wszystkie roślinki - takie duże i zdrowe , aż wychodzą z rabat
Moja codzienność - ogród Oli 15:25, 10 wrz 2014

Do góry

Olcia jaka to odmiana tych świrków pod płotem? i wi jakiej odległości je sadziłaś

Mam ochotę na takie ale boję się że zajmują po czasie dużo miejsca.
Eksperymentarium 15:24, 10 wrz 2014

Do góry
a to zdjęcie z serii pokazujemy też to co nie wychodzi :
moja porażona grzybem i plamistością, wyłysiała, Winchester Cathedral...
Ogród w budowie - nieustającej 15:18, 10 wrz 2014

Do góry
Kasia i Karola - może pocieszę Was tym, że te czarnolistne dalie można mieć z nasion?
Kiełkują dosłownie po trzech-czterech dniach, rosną szybko i szybko zakwitają. Jeżeli nie chce Wam się wykopywać, przechowywać, to może tak.
Albo w donicy uprawiać, te niższe, a na zimę wynosić po prostu do piwnicy, wiosną zmienić ziemię i już.
Gdybyś Karolina wsadziła taką donicę do tekturowego pudła z dużą ilością papieru albo styropianu, to nie zmarzną.
Mnie w tym roku przezimowała żółta dalia na ognistej, nie wykopałam, zostawiłam na stracenie, bo mam ich kilka i przezimowała dzięki lekkiej zimie.

A to jest tegoroczna dalia z nasion.

Co z tym ogródeczkiem począć 15:17, 10 wrz 2014

Do góry
A ja mówię: zrób jak chcesz... (tylko tak jak mówię ja.)

Oto przykłady specjalnie dla ciebie.

Nie musisz też koniecznie dawać traw ozdobnych.

Puste pole z wysepką kwiatową 15:16, 10 wrz 2014

Do góry
Elfik napisał(a)
Podzwonne:
Jeszcze nie mogę się otrząsnąć po tym tragicznym wydarzeniu – najmocniej przeżyli to Ci, którzy poznali Jolę osobiście, a potem mieli z nią kontakt listowny, jak ja. Z jej listów czerpałam życiową mądrość i ogarniało mnie wzruszenie, gdy niepokoiła się moją nieobecnością na Forum... A teraz Jej nie ma, więc tłumaczę się Wam:

Kochani! Po prostu chronicznie brak mi czasu na siedzenie przy kompie (w dodatku wolnym jak żółw)... Ot, codzienność taka a nie inna , zupełnie mnie pochłania, ale przecież w ważnych momentach (patrz wyżej) melduję się, a o Wszystkich myślę serdecznie przy każdym kopnięciu łopatką w ogrodzie. A nakopałam się nie mniej, niż moje nornice, które na moich oczach bezceremonialnie przemierzają rabatki, chyba żeby podziwiać, jakie zmiany na nich zrobiłam. Plan, który kiedyś robiłam dla Bogdy, jest już zupełnie nieaktualny, a trawnika do koszenia mam mniej około 10 m kw... A’propos trawnika – za poradą Jasi na początku sierpnia dosiałam trawę w gołe placki i to był strzał w dziesiątkę! Pięknie wzeszła, a deszcze pomogły.

Aniu monte...- też dla Ciebie serdeczności. Jak Ty to robisz, że dla każdego masz czas???
Tak, tak, gości miałam cudownych, ale jak krótko! Biedna Danusia, choć zagoniona, jak dobry pasterz, o wszystkich swoich owieczkach stara się pamiętać.
Różyczka cudnej urody. A ja ostatnio mam chrapkę na Bienenweide Rot, ale każda moja chrapka musi być dokładnie przemyślana z braku miejsca...

Kondziu – byłeś tak blisko i nie wpadłeś? A ja widziałam prezentację Twojego ogrodu i jestem naprawdę zachwycona! Kolejny ogród dla Mai!!! Wielkie brawa! Też macham!

Aktualności:

Widok na wyremontowane rabatki. Pustostany czekają na cebulowe...

Moja „angielska” na wiosnę do remontu

Blue Arrowy wsadzone w ub. roku jesienią urosły prawie 30 cm! I bardzo im do twarzy z sedumkiem (dzięki, Dzidzia!)

Blue Arrow i rozchodnik - b., b. udana kompozycja w tym miejscu.
Miło Cię widzieć, Elfiku i czytać, że planujesz i wykonujesz plany.

"życiową mądrość" tak też to odebrałam i napisałam na wątku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies