Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działeczka w dużym mieście 16:32, 26 kwi 2023

Do góry
lilarose napisał(a)
tymczasem poużalam sie nad tulipanowymi pomyłkami. Domagam sie korony!
Wszystkie, WSZYSTKIE fioletowe tulipany (niezależnie od deklarowanej odmiany) okazały sie być czerwonymi.
Moja matka nie może wyjść ze zdumienia, ile to ja jej kwiatów do wazonów ścinam. A i tak nie nadążam, bo co raz kolejne zakwitają na czerwono. Naprawdę, płaczę ze śmiechu
No nic, wyciągnełam wnioski gdzie NIE kupować, czerwońce wyjmę z rabat i wsadzę w kącik pt "tulipsy do maminego wazonu"
Ale na działeczce i tak jest cudownie, tak jak pewnie w kazdym ogrodzie, wszak za chwilę maj
widoczki z tarasu

majestatyczne szachownice perskie

Co ty się tak czepiasz czerwonego, bsrdzo ładne tulipanki
Zazdroszczę ci tych koron cesarskich bo moje od lat są liściowe
Ogrod nad bajorkiem 16:02, 26 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Śliczne portreciki roślin

A pokażesz wykrojone rabaty? Pisałaś, że coś już masz
Wciaz za malo na pokazy, nie widac zamyslu. Poki rowniarka nie przejedzie nie skonczymy tylu i boku. Zreszta powielam schemat z poprzedniego ogrodu, rabaty wyjda wieksze ale chce je potem podzielic scieżkami. Ale nie teraz, po wydeptaniu (mam nauczke po poprzednim ogrodzie). Brzozy chce zrobic wyspami i od tylu domu wiecej pokombinowac tez z wyspami. Przod ma byc udziwniony jedynie o fale

tak pod kuchnia:

tu bede troche linie poprawiac bo czopki mi powychodzily brzydkie

miejsce pod truskawki nim beda skrzynie, wiec to taki troche tymczas. musze dac jakis plotek bo psiaki za bardzo chetnie tam włażą

I to tyle, od strony tarasu juz nie fociłam. Ale troche roboty bylo.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 15:27, 26 kwi 2023

Do góry
nyna76 napisał(a)
Asia, podziałasz, podziałałasz i jeszcze nas zaskoczysz.

A postaram się
Na razie tak wygląda moje ogarnianie ogrodu

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 15:22, 26 kwi 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Lamarckie też mam, też mnie zachwycają w tym roku
Brak wsparcia technicznego na forum i problemy z powiadomieniami - bez komentarza

No piękne są! I super z hakonami.
Pies mi zeżarł przedwczoraj tę chudą magnolię, więc w to miejsce też pewnie ŚŚ wsadzę, choć od lat planuje tam ambrowca

Ogród Muszelki 15:15, 26 kwi 2023

Do góry
Co za tydzień! Codziennie coś mi się dostaje!
Dziś dostałam od starszej latorośli  pięknego buka 'Aurea Pendula'. Jest przystojniakiem (szczepienie na wys. 250 cm.) i ma bardzo ładną czuprynę. Posadziliśmy go w pobliżu płotu. Powinien ładnie złocić się na tle szmaragdów sąsiada.

Nigdy nie miałam buka. Doczytałam, że to dość chorowity gatunek. Trudno, jednego chorowitego w ogródku mogę mieć

Przeczytałam też, że profilaktycznie powinnam zrobić mu oprysk Promanalem (gdy będzie w fazie pękających pąków).  Spójrzcie na zdjęcie: czy nie jest już za późno na ten oprysk? 

Anna i Ogród 2 14:47, 26 kwi 2023

Do góry
Kupiłam sobie dziś taką skrzynkę. Pod tą ścianą jest bardzo ciepło i jeszcze jedna się zmieści ale najpierw sprawdzę ile tam posieję.
Anna i Ogród 2 14:40, 26 kwi 2023

Do góry
Kwitnie wrzosiec

Barwinek

Te tulipany bezodmianowe

Hiacynty

i szafirek

i trzcinnik KF
Anna i Ogród 2 14:36, 26 kwi 2023

Do góry
Lilak

Wiśnie piłkowane

Magnolia Susana
Anna i Ogród 2 14:34, 26 kwi 2023

Do góry
80 % tulipanów w pąkach
Anna i Ogród 2 14:33, 26 kwi 2023

Do góry
Anna i Ogród 2 14:31, 26 kwi 2023

Do góry
Gdyby nie drzewa owocowe to w ogóle nie miałabym jeszcze wiosny w ogrodzie. Dobrze że w donicach mam kwietne nasadzenia to jest co pokazywać . Wszystko leeeedwo otwiera oczy.
Za drzwiami do ogrodu... 14:22, 26 kwi 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, realizacja okrągłego zakątka baaardzo sympatyczna, jest bardzo klimatycznie...Kwiecia w ogrodzie dostatek, kolorowo, wesoło wiosennie, czego chcieć więcej. Jeszcze tylko zapytam, czy Twoja kocia też czeka na majowe grillowanie, coprawda nie na tacce , jak kocia Magary, lecz na murku...

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:21, 26 kwi 2023

Do góry
I pierwszy powojnik

A tu przymrozki zapowiadają
Za drzwiami do ogrodu... 13:54, 26 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

cudownie

A placyk z kostki wygląda super

ps. też zaglądam na wiele tematów, ale nie zawsze (a ostatnio bardzo często) nie mam kiedy coś napisać

U Ciebie to dopiero obrzary do ogarnięcia, podziwiam jak ktoś ma( tworzy) taki wielki ogród. Dla mnie taki malutki jak mój doba za krótka (jeszcze przy aktualnych obowiązkach poza ogrodowych). Rzadko mam czas z Wami tu pogadać, choć chciałabym.

Za drzwiami do ogrodu... 13:44, 26 kwi 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, placyki i ścieżki wychodzą rewelacyjnie. Zabudowany taras super się sprawdzi wiosną, jesienią i zimą. Bardzo mi się podobają te nowe Twoje realizacje. Fachowcy z Was na medal.
Wiosna w pełni, nie czeka na zakończenie prac. Przyroda ma swoje prawa.
Na obsadzenie tej rabaty z okrągłymi plackami betonowymi może runianka, ona lubi cień. A może kostrzewa? Ona wszędzie chyba urośnie. Albo ta roślinka płożąca, zimozielona kwitnąca na niebiesko lub biało, zapomniałam nazwy. Barwinek chyba. Może niskie paprocie?
A może tylko te placki obsypać korą a po bokach oddzielić od rabat paskiem granitowej kostki? Albo można całe przejście dookoła placków wypełnić kostką granitową.
Nie widzimy tej rabaty w całości, Ty Aniu ją widzisz i jestem pewna, że zagospodarujesz ją najlepiej.

Basiu dziękuję za podpowiedzi, na pewno będą roślinki, nie ścieżka z kostki, bo obok są z cegły i to już by była za duża różnorodność. Zresztą placyk źle by wyglądał z takim ogonkiem z kostki Tak myślę!?
Tak się prezentuje cały placyk "księżycowy"
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:42, 26 kwi 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przy schodkach zakwitł żagwin.

Dzień dobry Haniu! U Ciebie można zawsze znaleźć ukojenie.
Jak w parku! Niezmiennie.
Przysiadam sobie dziś na tych schodkach.

Szkoda Twoich Pissardi. Ciekawa jestem, czym zastąpisz. A może ogród poradzi sobie z tym miejscem?
ŚŚ pod oknem przepięknie kwitnie.
Ja zaczynam z nimi przygodę. Na razie mam małe w donicy. Dwie będą rosły na carexowisku.
A dwie pogryzł pies , więc jak odbiją, to się nad nimi zastanowię
Za drzwiami do ogrodu... 13:32, 26 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
Aniu pięknie. I kostka i wiosna przebogata Bardzo malowniczo

Mam tulipanowy miszmaz, z kilku lat jakieś resztki i trochę dokupionyh. Muszę się z nimi rozprawić pod koniec kwitnienia i trochę uładzić to towarzystwo. Tym bardziej, że sporo tulipanów jakichś chorych i kupa samych liści.
Dobrze, że już uporałam się z kostką i będę mogła zająć się roślinkami
Za drzwiami do ogrodu... 13:23, 26 kwi 2023

Do góry
dominka napisał(a)
Romantycznie ♥
Piękny ogród Aniu

Dzięki
Za drzwiami do ogrodu... 13:21, 26 kwi 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Uwielbiam te Twoje tajemnicze zakątki i piękne przedmioty a ten nowy kącik super wygląda z kostką

Czyli lubimy to samo
Placyk gotowy. Teraz tylko po deszczu go zamieść, bo wypłukało się trochę piasku. Najważniejsze, że skończyłam przed deszczem i akurat trochę związało przez noc poprzednią, wczoraj był delikatny deszczyk, więc nie wymyło zaprawy. A dopiero na minoną noc porządnie się rozpadało i dziś rano. Z czego też się cieszę , bo nawóz wsiąka w rabaty Jak tylko przestało padać wyniosłam stolik z krzesełkami, który od zeszłego roku czekał na placyk Na razie przymiarki w którym miejscu będzie satał. Choć podejrzewam , że będzie stał w różnych miejscach placyku, bo ja lubię przemeblowywać
Dobrze, że będzie kilka dni wolnych to zajmę się rabatami przy placyku, będzie kilka korekt nasadzeń i kilka nowości

System automatycznego nawadniania 12:55, 26 kwi 2023

Do góry
Witam, z racji tego, że wraz z mężem wszystko od początku w domu i wokoło robimy sami (młodzi na dorobku) przyszedł czas na założenie automatycznego nawodnienia. Ogród mamy od 2 lat, jednak podlewanie zwłaszcza przy nieobecności jednej z osób jest dość czasochłonne i stąd doszliśmy do wniosku, że to ten czas na nawodnienie. Przeczytałam cały wątek dotyczący automatycznego nawodnienia, zrobiłam projekt, gdzie każdy fragment trawnika jest podlany co najmniej przez dwa zraszacze, jednak z powodu problemu z doborem zraszaczy i podziałem na sekcje złożyliśmy zapytanie w dwóch firmach. Jedna z firm rozstawila kilka zraszaczy, gdzie było bardzo dużo trawnika podlanego tylko przez jeden zraszacz. Druga firma natomiast dała nam bardzo dużo zraszaczy krótkiego zasięgu (28 zraszaczy) - wychodziloby, że na środku trawnika też są zaprojektowane zraszacze. Zwatpilismy w nasz projekt, który wydawał nam się ok. Czy jest tutaj ktoś kto mógłby ewentualnie zerknąć na nasz projekt, czy moglibyśmy liczyć na jakieś rady jak podzielić to na sekcje? I jeszcze jedno pytanie, na które nie znajduje odpowiedzi nigdzie: mamy w planie położenie linii kroplujacych na rabatach przed domem, czy jeśli do rabaty będzie szło około 50m rury doprowadzajacej i dalej będzie dopiero około 130m linii kroplującej to to będzie działać? Czy ta odległość rabaty od studni nie jest zbyt duża?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies