Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Anna i Ogród 2 16:44, 26 lut 2025

Do góry
I na koniec pomidorki
Anna i Ogród 2 16:44, 26 lut 2025

Do góry
Cebule będę w sobotę pikować bo już jest spora i zaczyna się pokładać

Poziomki. Maleństwa. Jak ja je przepikuję

Dziewanna oraz driakiew żółta
Anna i Ogród 2 16:41, 26 lut 2025

Do góry
Moje „dzieci” . Obecnie moje oczka w głowie.
Papryki ostre

Papryki słodkiej spiczaste

Łubin mnie rozśmiesz

Pelargonie białe
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:20, 26 lut 2025

Do góry
Po zrębkowaniu przyjdzie pora na cięcie zimozieloności i wałowanie trawnika. Po zimie zawsze się na nim tworzą góry i doliny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:14, 26 lut 2025

Do góry
Miałam trochę porannej bieganiny. Teraz kończę krótki odpoczynek i zabieram się za zrębkowanie urobku, bo skończyło mi się miejsce na gromadzenie gałęzi.

To wciąż nie koniec, sądzę że jakieś 95% wycinek już za mną.

Od niedzieli mam cudowną pogodę. Termometr pokazuje 10 stopni. Pracuje się bardzo przyjemnie.

Ciemierniki nawet dobrze zniosły mrozy z połowy lutego.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:02, 26 lut 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Wczoraj Hania pisala o oliwnikach, mnie nie zacheca przy moich przypadlosciach z gałeziami w oku na stowe bym sobie kolcem w koncu oko wydłubała

Jest takie ryzyko, niestety. Mnie minął bardzo szybko zachwyt nad ich urodą.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:55, 26 lut 2025

Do góry
April napisał(a)
To ja jeszcze nawiążę do oliwników, bo tak mi się twoje podobały że jakiś czas temu nabyłam dwa. Na razie nabierają ciała w donicach przy tarasie, wygląda to super. Choć jeden wybujał już ładnie a drugi walczy o życie, nie wiem czemu.
Ale odbiegam od tematu, a chodzi mi o te kolce. Próbowałaś je przycinać, te które są w "zasięgu ciała". Czy to może osłabiać oliwnika?

Te oliwniki u mnie bardzo szybko urosły do 5-6 m. Podkrzesywałam je, żeby wyprowadzić je na drzewka. Kolce tworzyły się już na lekko zdrewniałych gałązkach o średnicy 0,5 cm.
Nie wyobrażam sobie operowania na drabinie z sekatorem wśród takiej masy kolczastych gałęzi.

One tworzyły drzewo o kulistej koronie. Nowe pędy wyrastały z każdego możliwego miejsca, wystawały na drogę. Żeby nie porysowały ludziom samochodów, trzeba było je systematycznie przycinać.

Te drobne gałązki wyrastające na pniu w ciągu kilkunastu dni zamieniały się w metrowe baty.
Ogrod nad bajorkiem 12:10, 26 lut 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Ten koszmarek, o ktorym mowie to wyglada tak, dzialka 300 m2 na niej blizniak, odstep od kolejnego 3 metry. Kongo. I to dopiero 1 etap. Docelowo jest tam 3 razy tyle co na zdjeciu.

Masakra! Ja mam po sąsiedzu 2 takie bliźniaki, każdy z nich na 6 arowej działce, moja też ma 6arów. Jednak ci ludzie mieszkający w tych bliźniakach są super. Bardzo szybko się zaprzyjaźniliśmy i mamy dobre relacje. Ciężko natomiast o bardziej przyjacielskie stosunki z tzw tubylcami, czyli ludźmi którzy tam mieszkali od pokoleń. Takie osiedla i u mnie powstają chociaż na trochę mniejszą skalę. Niby masz dom, ale jednak blokowisko.
A dojazdy to potrafią wykończyć, ja sobie ceniłam mieszkanie w bloku jak dzieci były małe i wszystko było w promieniu kilometra, przedszkole, szkoła, przychodnia, apteka. Później nawet kościół postawili
Ogrod nad bajorkiem 12:03, 26 lut 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)
No powiem Wam, że ktoś kto (przynajmniej u nas) wymyślił, że jak chcesz postawić dom to musisz mieć min. 1200m2 ale już bliźniaka możesz postawić na działce 1000m2, powinien trafić do kryminału. Mieszkam w otulinie Puszczy Kampinowskiej... Dobrze, że nie można zbudować niczego wyższego niż 8m... No i bliźniaki to jednak nie szeregówki...
Mój aktualny koszmar to lasek za płotem. Jak ktoś go kupi i wytnie w pień będzie bardzo nieciekawie ,

Ten koszmarek, o ktorym mowie to wyglada tak, dzialka 300 m2 na niej blizniak, odstep od kolejnego 3 metry. Kongo. I to dopiero 1 etap. Docelowo jest tam 3 razy tyle co na zdjeciu.

Ogród zacząć czas. 11:03, 26 lut 2025

Do góry
MartaCho napisał(a)
Jest i on! Mój walentynkowy Mister Dereń właśnie dotarł

Niezły ten Mister ja muszę wpaść do ogrodniczego po oczara urodzinowego
Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić? 10:36, 26 lut 2025

Do góry
Witaj Lidko, miło mi, że napisałaś

Hortensji nie chciałabym umieszczać jako gęsty szpaler, lecz w odległości kilku metrów od siebie, dlatego pomyślałam o jeżówkach między nimi.

Wstyd się przyznać, ale nawet nie wiem ile M2 ma działka jest dość duża, ale wytyczyliśmy część na ogród, reszta to mały lasek brzozowy. Z przodu domu mam kilku metrowy pas brzóz, a przed nim sad. Od frontu na razie nic nie działam, ponieważ dopiero będzie robiony podjazd.
Postaram się zrobić jakiś odręczny rysunek, choć nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie

Co do wymiarów rabaty to troszkę się pomyliłam, będzie miała długość co najmniej 30 m.

Na działce przeważają brzozy. Z tyłu domu mam ulubiony kącik z dębami, gdzie odpoczywamy na hamakach. Rabata rozpoczyna się właśnie od tego miejsca.

Zdjęcia z dzisiaj. Wczoraj trochę bylin powycinałam, dziś ciąg dalszy. Na końcu widać 3 duże trawy (3 letnie miskanty), dalej kolejne 3 (2 letnie), i ok 10 małych traw z tamtego roku, których prawie w ogóle nie widać Miałam wsadzić wszystkie nowe, ale szkoda mi było ruszać te duże - pięknie wyglądały Mam zamiar podzielić te największe i tak się zastanawiam czy one z czasem trochę się zrównają wielkością

Chciałabym w tym roku doprowadzić do ładu tą rabatę oraz dokończyć mini wrzosowisko, które zaczęłam, kiedy jeszcze na budowie był kompletny bajzel.

I znów się rozpisałam, a tu tyle pracy

Miłego dnia ☀️
Ogród zacząć czas. 10:10, 26 lut 2025

Do góry
Jest i on! Mój walentynkowy Mister Dereń właśnie dotarł
Ciemiernik - Helleborus 07:52, 26 lut 2025

Do góry

Roses Rose teraz.

Cecilia w gruncie

Cecilia - tak zakwitła w pomieszczeniu.

Hartowana codziennie, na noc przenoszona za próg domu.
Może oprócz tych dni z - 8st.
To dowodzi, że rozwiązaniem zagadki może być Roses Red.
Ranczo Edy 23:16, 25 lut 2025

Do góry
Po ciemiernikach, rannikach przebiśniegach teraz czas na krokusy

Ogród w malinówkach 22:10, 25 lut 2025

Do góry
Kurde, a ja myślałem, że muszę skrócić trochę te nagrubsze odnogi. Żeby poniżej nowe pędy wybiły. A dodatkowo tak jak Twoje kreski fioletowe. Dobrze, że zapytałem

Ogród w malinówkach 22:04, 25 lut 2025

Do góry
A masz

Ochlastaj po mojemu
Ogródek Gosi 20:20, 25 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Kolejny z kolei był jak bombonierka. Wypieszczony z masą fajnych drobiazgów

Gosia, fajne te Twoje ogrodowe wycieczki. Ten ogród bardzo mi się podoba, no i tego Polaka też ładny.
Sezon 2017 u Hanusi 20:00, 25 lut 2025

Do góry
Jolu, chce mi się, ale rozum jeszcze funkcjonuje i za koszulę ciągnie i mówi: Siedź!

Dziękuję, za odwiedziny.

Sezon 2017 u Hanusi 19:05, 25 lut 2025

Do góry
Serdecznie witam, odwiedzających. Śnieg u mnie zniknął na ziemi, ale teraz unosi się w powietrzu w postaci całodziennej mgły. Czasami i mżawka się zjawi. Ale tak to jest na przedwiośniu. Coś za coś. Trochę się ociepliło, na pojaw słońca czekam, mówią, że za tydzień. Czyli wychodzi na moje. Do ogrodu trzeba się szykować na marzec.

A w marcu? Gdzieś widziałam, że u mnie i do połowy marca zejdzie. I tak czy siak na pogodę liczę od Świąt, albo tydzień przed nimi

Trzymajcie się, za szybko w mokrą ziemię, nie ogrzaną, nie ma po co łapek pchać. Można złapać chorobę na świąteczne dni.

Na dobry uśmiech archiwalne kwiatki.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:57, 25 lut 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies