Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Miejsko & sielsko 12:46, 17 sty 2014

Do góry
Witaj. Jeśli chcesz sama próbować, możesz rozpocząć wklejając mapkę i samej coś kombinując z pomocą.

A jeśli chcesz projekt profesjonalny to też możesz, uruchomiłam takie usługi przez internet.

Mój mały skrawek ziemi 07:01, 17 sty 2014

Do góry
Boćku marzec to wiosna , no pewnie , ze tak
Róze , ja myślałam o jakimś iglaku piennym hmmmmm
Elu zawstydziłam się

Małgosiu jak miło , musisz częściej te pazurki sobie robić , częściej będziesz do mnie zaglądać

Wieczorem wstawię mój poprawiony projekt, jeszcze tak zamotana z nim nie byłam , ale to dlatego , że chcę to zrobić naprawdę tak jak trzeba , i by roślinki w końcu miały szansę coś urosnąć

Mała Eleczka 22:39, 16 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale cudny projekt Fajnie tak gotowca dostać od szefowej nie? No to teraz tylko fundusz i wiosna potrzebne Buziaki zostawiam

Nawet nie wiesz jak mi miło się zrobiło.
Fundusz w tym roku marny bedzie bo 2 wesela mamy w tym jedno mojego brata i (uwaga ) meble do ogrodu już kupione wiec teraz zaciskamy pasa, najwyżej pod koniec miesiąca ratan bedziemy jedli
Moja codzienność - ogród Oli 21:05, 15 sty 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Czas najwyższy brać się za projekt, koniec laby bo wiosna idzie

g]

Olu co to za drzewko? bo w moim typie a ja w fazie poszukiwań
Moja codzienność - ogród Oli 20:53, 15 sty 2014

Do góry
Czas najwyższy brać się za projekt, koniec laby bo wiosna idzie

Żeby nie szukać pokażę co zaproponowała Danusia

A teraz moje wstępne przemyślenia odnośnie fragmentu między bramą wjazdową a furtką

Od ulicy świerki serbskie
1- Śliwa wiśniowa ''Nigra" ewentualnie klon ''Royal Red'' którego mam i muszę przesadzić
2- Miskant ''Veriegatus''
3- Hortensja ''Vanille Fraise''
4- Żurawka
5- Różanecznik
6- Carex morrowii ''Ice Dance''
7- Choina kanadyjska ''Jeddeloh'' przed nią może wrzosy, wrzośce

Dla przypomnienia zdjęcia tego miejsca

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:41, 15 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marzeno, projekt Arne Maynarda z Chelsea 2012: jesteś pewna, że to graby czerwone? Może buki czerwone?.

Ewo nie ma grabów czerwonych (chyba?) oczywiście miały być buki czerwone

Tak to CHFSH z mojego archiwum inspiracji
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:27, 15 sty 2014

Do góry
Marzeno, projekt Arne Maynarda z Chelsea 2012: jesteś pewna, że to graby czerwone? Może buki czerwone?.
Limonkowy gaj 17:08, 15 sty 2014

Do góry
Witaj! Ja również przyłączam się do prośby o pokazanie jeszcze zdjęć domku, jeśli to możliwe. Jest prześliczny i ogród to tylko nowoczesny mi tu pasuje.

Mam małą uwagę: pkt 9 na projekcie zaznaczyłaś żurawki i to chyba ze słonecznej strony, a nie wiem czy wiesz, że często przypala je słońce, szczególnie te odmiany o żółtych lisciach. Zatem musisz poszperać w opisach żurawek i wybrac odpowiednia odmianę. Cały projekt bardzo fajny, podoba mi się.
Mała Eleczka 16:19, 15 sty 2014

Do góry
Ale cudny projekt Fajnie tak gotowca dostać od szefowej nie? No to teraz tylko fundusz i wiosna potrzebne Buziaki zostawiam
Ogród cioci 14:43, 15 sty 2014

Do góry
agam napisał(a)
Kurcze ale u Ciebie burza mózgów Poczytałam troszkę i dzięki Tobie już wiem ze mam Suzan a nie Nigrę. Przesadzałam ją na jesieni, nie było większych problemów. Korzenie są płytko ale szeroko, no i są bardzo kruche. Trzeba uważać aby ich nie połamać. Na wiosnę będę wiedziała czy akcja się udała
Luki fajny projekcik Ci podesłał.
U mnie na słońcu bardzo dobrze sobie radzi Georgia Peach, Sparkling Burgundy. Pozdrawiam z Podkarpacia

Projekt fajny ale już nieaktualny bo magnolia jednak do przesadzenia
Pomysł na ogród 12:32, 15 sty 2014

Do góry
Skula napisał(a)
z ciekawych rzeczy wykonana została skrzynia na zioła
i dopiero w tym roku zostania obsadzona ;
projekt i wykonanie

Witam cię serdecznie , podziwieam Twoje zdolności manualne i zazdroszczę szczególnie wędzarni i fajnej skrzynki na zioła .
Mała Eleczka 11:54, 15 sty 2014

Do góry
bleebla napisał(a)

W takim razie trzymaj kciuki bo projekt projektem a ogrodnik ogrodnikiem (jeszcze taki świeżak jak ja)

U nas plucha. Niby śnieg pada ale błoto wszędzie.

Pozdrawiam

Ja uwielbiam relacje Ogrodowiskowe z tworzenia rabatki, kiedy można na bieżąco podpatrywać rozwój wydarzeń także w razie czego będzie doping i trzymanie kciuków również
Mała Eleczka 11:51, 15 sty 2014

Do góry
dominika_rew napisał(a)
Jaki piękny projekcik, super będzie z tym Twoim tarasem to wyglądać - już to widzę oczami wyobraźni pozdrowionka zimowe!

W takim razie trzymaj kciuki bo projekt projektem a ogrodnik ogrodnikiem (jeszcze taki świeżak jak ja)

U nas plucha. Niby śnieg pada ale błoto wszędzie.

Pozdrawiam
Przedogródek piękny jak maj 23:08, 14 sty 2014

Do góry
Witaj Skula dziękuję za Twoje propozycje na pewno będą dla mnie inspiracją.

Tak to prawda nie mamy jeszcze ani podjazdu ani ścieżek i nie wiem kiedy będziemy mieli. Chciałabym trochę zagospodorować tą przestrzeń przed domem, nie wiem czy jest sens bo później będziemy je robić to trochę odwrotna kolejność ale męczy mnie ten bałagan ,chaos.

Na pewno chcę choć na początek mieć jakiś projekt, plan. Ogrodu jako takiego nie mamy z tyłu domu parę drzew owocowych i na razie parking.Jest jeszcze miejsce jedno przed domem do zagospodarowania, trzeba zrobić trawnik i jakąś ładną rabatę. No i odwieczny dylemat żeby ogród był sliczny lecz niezbyt wymagający jeśli chodzi o czas pracy w nim.

Pomysł na ogród 18:15, 14 sty 2014

Do góry
a ja znów kombinuję jak obsadzić rabatę pod oknem
jestem zdecydowany na kompozycje traw
niskich wyższych i całkiem sporych
podobają mi się jeszcze rośliny - rozplenica japońska hameln , zawilec japoński
runianka japońska , hortensja anabelle - tylko jak to wszystko poukładać

muszę pamiętać że w jednym miejscu ( 1 ) powinny rosnąć wyłącznie trawy bo tam podczas dużych opadów śniegu zsuwa się z dachu
kolejnym newralgicznym miejscem jest właz do studzienki ( 2 ) - a więc albo zasypanie go korą powiedzmy na włókninie żeby się nie sypała otworami , albo żwir , albo coś z tych "zasypek" i jakaś donica ustawiona na pokrywie
jest jeszcze miejsce nr 3 - skrzynka od zaworów systemu nawadniania , ale ona jest umiejscowiona przy samej opasce i jakakolwiek roślina posadzona przed nią zasłoni ją skutecznie
co o tym sądzicie ?
czas by już doprecyzować projekt ...

budy oczywiście teraz tam nie ma
zresztą Robal nie bardzo chce teraz tam siedzieć jak jest dom

Kamienny ogród 16:43, 14 sty 2014

Do góry
BaRa napisał(a)

skromnie

Wpadam z rewizytą
Prosto i pięknie ! czemu ja tak nie umiem... próbując coś wymyślić odzywa się we mnie kokocha i nie potrafię wybrać ehhh
Filip zmajstrował bardzo ciekawy projekt, ciekawa jestem na co ostatecznie się zdecydujesz
Pozdrawiam i będę zaglądać
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:41, 13 sty 2014

Do góry
Marzenko jeśli troszkę śnieżnej zimy będzie to i dobrze bo kfiotki dotrwają do marca i wtedy mają kwitnąć bo wiosna ma być a awatar bombowy i trza go wykorzystać GorAnia ma następny obrazek do zrobienia Na bukszpany to ja chętna bardzo bardzo, bo projekt czeka Buziole.
Szmaragdowy Zakątek 00:34, 13 sty 2014

Do góry
Na specjalne życzenie aga_szsz
Historia podziemnego ciurkadełka – czyli jak zakładałam linię kroplującą
Pomysł zrodził się pewnego pięknego dnia 2 lata temu, gdy po ciężkiej, wielogodzinnej pracy w ogródku, ”lumbago”, z siłą wodospadu zwaliło mnie na podłogę. Nie mogłam ruszać żadną kończyną – z przyczyn niezależnych ode mnie wszystkie moje odnogi zastygły w błogim nieróbstwie. Pomyślałam - …,,Oj, Nikita - ty się kiedyś wykończysz!”…
Stwierdziłam wówczas, że o ile moje „nadwozie” jeszcze jako tako się trzyma (wiek: 40+ z naciskiem na +), to „podwozie” trzeba zacząć oszczędzać, przeciwnym razie, będzie w niedalekiej przyszłości wymagało generalnego remontu. I tak doszłam do wniosku, że przyjemności koszenia trawy sobie nie odmówię, ale bieganie przez pół dnia z 10 litrową konewką po wszystkich zakamarkach mojego szmaragdowego – to już trąca średniowieczem. Trzeba być kobietą nowoczesną i iść z duchem czasu. (Może komputera nie ogarniam pędzikiem, ale robótki z działu ”mało kobiece” to i owszem)
Zaczęłam więc od znalezienia profesjonalnej firmy zajmującej się nawadnianiem ogrodów i terenów zielonych. Wysłałam szkic działki i zapytanie: czy mogą przygotować projekt i wycenę linii kroplującej? Przyszła odpowiedź - oczywiście, że mogą…. i to gratis!!! Hura!!! Nie zły początek: projekt i wycenę już mam. Poczym przyjęłam na klatę i głowę wiadro lodowatej wody…..koszt założenia ok.150 metrów linii kroplującej (materiały + montaż) na mojej działce to 3500 zł.
Trochę przegięcie – to jest tylko linia kroplująca, a nie kompletny system nawadniający – czy nie można taniej? Zaczęłam przeszukiwać internet. Wujek Google radził, aby nie żałować kasy i kupić elementy składowe systemu jakiejś profesjonalnej firmy, a w ramach cięcia kosztów - linię kroplującą położyć samemu. Niezły pomysł. Całą zimę analizowałam temat: jakiej firmy zastosować materiały; jak rozwiązać problemy techniczne i w ogóle czy dam radę? Na wiosnę zeszłego roku byłam gotowa!
Wnioski końcowe:
1 - jeden z czołowych producentów systemów nawadniających to Rain Bird, Toro lub Hunter
2 - najtańsze firmy zajmujące się dystrybucją i montażem w/w sprzętu znajdują się w Poznaniu i w Toruniu (ja wybrałam Toruń – bo tam akurat miałam wyjazd służbowy – odeszły koszty przesyłki, a na miejscu wytargowałam rabat)
3 - projekt linii nawadniającej już miałam (a nawet 3 projekty, ponieważ o wycenę poprosiłam jeszcze dwie inne firmy) – miałam wybór i wybrałam, moim zdaniem najlepszy wariant rozmieszczenia linii kroplującej
4 - wybrałam manualną wersję uruchamiania systemu nawadniającego, co niewyobrażalnie odchudziło koszty. Po za tym moja linia kroplująca miała zaistnieć na działce (na której jestem tylko weekend) i nie chciałabym, aby ktoś wzbogacił się o moje elektroniczne sterowniki.

Pełna zapału i naładowana pozytywną energią, czekałam na ładną pogodę i …do pracy.
Po 2 dniach wzmożonej aktywności fizycznej, z nieocenioną pomocą mojego taty, bogatsza o 4 odciski na dłoniach i bezcenne doświadczenie z trumfem zakomunikowałam zakończenie prac – linia kroplująca, składająca się z dwóch sekcji, została położona. Próby uruchomienia wypadły pozytywnie.
Całkowity koszt: 150 metrów linii kroplującej, 25 metrów linii doprowadzającej, filtr, trójniki, kolanka, złączki, okulary, ok.200 szt. szpilek mocujących, mechaniczny wyłącznik czasowy oraz 4 plastry na odciski = 510 zł

Kolejny punkt na mojej liście zachciewajek to zraszacze trawnika. Według moich obliczeń,
przy 9-ciu zraszaczach o różnej wydajności to koszt rzędu ok.1500zł (oczywiście – robocizna w własnym zakresie oraz manualne sterowanie). Jedyny problem to odpowiednie ciśnienie wody i tzw. wydajność, które muszą być spełnione, aby zraszacze w ogóle się wynurzyły – ale tym będę się martwiła jak przyjdzie co do czego….

PS. Załączników w postaci zdjęć poglądowych – brak… aparat przy pierwszej próbie zrobienia zdjęcia ogłosił protest, dwa dni później wszystko zasypane było grubą warstwą kory, więc nie było już co focić.

Kamienny ogród 20:52, 12 sty 2014

Do góry
Myśl myśl, myślę że warto
i co ważniejsze fajny projekt wyszedł Filipowi, już mi się podoba.
Tak samo z tą skrzynką dobrze jest ja maskować bluszczem, u nas się to sprawdza
niedzielne pozdrowionka
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:44, 12 sty 2014

Do góry
Agatka pytałaś mnie co chcę kupić w Pisarzowicach. U mnie na 145 str. masz projekt zmian. Tam zobaczysz ile muszę dokupic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies