Aniu kochana, choćbym chciała, to nie odpowiem co to za szałwia. Kupiłam dwa lata temu na ryneczku jako szałwię.I tyle wiem. Ale ładna jest, nie pokłada się (a takie też mam). To Ci pomogłam...
Tak to jest biała szałwia Absolutnie nie martw się swoją wiedzą lub jej brakiem. Wszyscy się całe życie uczymy, a poza tym ciągle wychodzą jakieś nowości ogrodnicze i trudno jest być na bieżąco.
Basiu ta roślinka koło niebieskiej szałwi to jest biała szałwia? bo jak tak to stan mojej niewiedzy ogrodowej zaczyna mnie przerażać nie miałam pojęcia że takowa w ogóle jest.
Juką się nie martw u mnie prawie wszystkie na przedpłociu to gradobicie przetrwały niektóre maja jedynie czubki poutrącane ale wychodzi na to ,że to mocarze jednak są
Jolu niczym nie nawożę bo słyszałam że juk i lawendy się nie nawozi. Ze one właśnie lubią sucho i ubogo.
U nas nasypy na skarpach były koniecznością że względów finansowych. Na początku płakać mi się chciało jak po każdej większej ulewie część ziemi spływała i trzeba było uzupełniać. Ale jak się rośliny zakorzeniły to już jest lepiej. Za parę lat nic ich nie ruszy.
nie mam ale na tym zdjęciu pt. przekwitająca szałwia" jest widoczna tylko sesleria..ale była dzielona. te co niedzielone maja już spokojnie ponad 30 cm wysokości.
Basiu, lawenda i szałwia piękne u Ciebie, moje chyba czegoś potrzebują, czym nawozisz?
Wiesz, chyba żałuję, że przy tarasie zrobiłam murek oporowy a nie nasyp. Fajnie te rośliny na lekkim zboczu wyglądają
Jolu jeszcze nic nie posadzone, darn trzeba ściągnąć,a mąż zapracowany. Mi kocimietka się podoba, jedynie trochę denerwuje mnie,że zasycha od spodu, dlatego przed nią dam róże, a przed róże obwodke, tylko muszę zastanowić się z czego, myślałam o przetaczniku, ale nie mam siły w te upały po szkolkach spacerować, zaczekam na ochlodzenie.
Ps. Pięknie wszystko u Ciebie rośnie u mnie też jezowki też tuż tuż. Buziaki
U mnie papaja też - chyba, bo kupiłam jedną jeżówkę u Koniora i wydawało mi sie, że ją wsadziłam tam gdzie kwitnie teraz papaja. chyba, że pomylili sadzonki i mam wiecej papaji
W tej tonacji srebrnej mam jedną rabatkę. Sino-czerwona, choć czerwonych roślinek jeszcze nie bardzo widać bo dalie i lobelie jeszcze nie kwitną. Cynie i róże zaczynają.
Ta szałwia chyba średnio pasuje, ale jest. Niektóre rośliny z sinymi liśćmi mają fioletowe kwiaty więc i ten kolor musi być. Przetacznik siwy extra wygląda. Sine liście anafalisa super tylko, że te białe kwiaty chyba zetnę, bo to już za dużo kolorów by było.
Dzięki Paulinka, byłam widziałam A w ogóle to ja myślałam, że Ty ją masz już wsadzoną, razem z różyczką Nie wiem sama co mam myśleć o kocimiętce, tak ogólnie ... Niby nie wygląda źle, ale się zastanawiam czy jednak szałwia czy lawenda nie daje bardziej spektakularnego efektu.. Ale nic, będę ją obserwować w tym sezonie
To jest szałwia mutant ,do ud lekko mi sięga myślę że też na różanym papu się dozywiła,ale plus że się nie pokłada, bo niebieska położyła się po deszczu.niską mam różową .