Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 11:45, 04 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

Nie mam małych dzieci, ale też czasem nie grzeszę... wiec oszczędzam go na przyjemności I wiem co znaczy dwoje małych dzieci... właśnie wnuki pojechały.. odżywam

Przy dużym ogrodzie z ekologią jestem na bakier.. a jak ekologia to głównie z braku czasu

Pytałaś o kocimiętkę, szałwie i lawendę.. a ja zapytam, wolisz buty letnie zimowe czy wiosenne??? Każda cieszy na swój sposób długo.. dlatego piszę plusy i minusy., a wybór należy do Ciebie. Domyślam się że szukasz towarzystwa dla róż.

Kocimiętka - kwitnie jako pierwsza, a pierwsze cieszy. Jest dużo odmian kocimiętek.. i jeszcze pytanie która?? Kwitnie od kwietnia.. do teraz. Potem trzeba przyciąć lub bawić się w podcinanie przekwitłych kwiatostanów (opcja bardzo czasochłonna, dlatego ja ciacham na jeża i nisko i szybko by się nie wysiewała). Odrośnie i zakwitnie jesienią, ale już słabiej.

Szałwia - najpiękniejsza miniaturowa odmiana Deep Blue (do Finki forumowej). Najpiękniejsze kwitnące rośliny to szałwie.... kwitną z różami, potem robią się brzydkie, trzeba przyciąć i jak się w porę zetnie to odrosną i zakwitną słabiej.

Lawenda - problem z zimowaniem, ale u Ciebie piasek, na suchym i przepuszczalnym lepiej zimuje. Rusza bardzo późno po zimie, zaczyna kwitnąć dopiero teraz. U mnie praktycznie dopiero po różach. Kwitnie długo, bosko pachnie, jest szlachetna.. Niektóre po przycięciu letnim kwitną ponownie.. ale ja zawsze zetnę za późno... bo albo czasu brak albo szkoda mi. By była ładna trzeba przycinać regularnie i konsekwentnie.

Nie potrafiłabym zrezygnować z żadnej z nich. Ale jakby wybór padł na jedno.. to chyba lawenda, tylko ona u mnie w glinie kiepsko zimuje. jedynie na skalniaku jest ładna..... dobrze, że nie muszę wybierać.. ale jakby co to jednak lawenda Najdłużej ładna, bo ładnie przycięte krzewinki nawet bez liści są fajne. takie jeżyki

jakie ja wolę buty? wszystkie! maniaczka jestem
Aniu dziękuję za opinię czyli wszystkie mus mieć właśnie o róże mi chodzi bo róż niby duzo a pusto miedzy nimi..
zaglądam do finki co jakis czas i ta szałwia wciąż nie dostepna..zamówię chyba na all...tylko jej mi do kompletu jeszcze brakuje..
tnx kochana
anna_t 11:46, 04 lip 2016

Mathildis napisał(a)

Blue deep.

choruję na nią
anna_t 11:49, 04 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Nie mam małych dzieci ale czasu na nastawianie gnojówkę, podlewanie, mieszanie brak....

ja mam nadzieje że gdy mi to wszystko się rozrośnie jak u Ciebie to chociaz tyle pielenia nie będzie..
anna_t 11:51, 04 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Nie mam małych dzieci ale czasu na nastawianie gnojówkę, podlewanie, mieszanie brak....

ja mam nadzieje że gdy mi to wszystko się rozrośnie jak u Ciebie to chociaz tyle pielenia nie będzie..
ag_zie 12:31, 04 lip 2016

Pielenie....to też i moja zmora! Ale sypanie skoszonej trawy trochę pomaga
anna_t 12:35, 04 lip 2016

u mnie też
tylko srednio wyglada..na zakup kolejnej kory szkoda mi kasy i chodzi mi po głowie pewna rewolucja na różance ale juz na samą mysl mnie głowa boli..
Filemon24 15:08, 04 lip 2016

złocienie są bardzo ładne nie chciałabyś ich wśród róż?
AgataP 16:52, 04 lip 2016

anna_t napisał(a)

jakie ja wolę buty? wszystkie! maniaczka jestem
Aniu dziękuję za opinię czyli wszystkie mus mieć właśnie o róże mi chodzi bo róż niby duzo a pusto miedzy nimi..
zaglądam do finki co jakis czas i ta szałwia wciąż nie dostepna..zamówię chyba na all...tylko jej mi do kompletu jeszcze brakuje..
tnx kochana

Anka napisz do Marty - Finki, jak do niej zadzwoniłam to okazało się ze jest nawet z ubiegłego roku i dostałam od ręki, a na stronie było "niedostępna"
AgataP 16:53, 04 lip 2016

anna_t napisał(a)
u mnie też
tylko srednio wyglada..na zakup kolejnej kory szkoda mi kasy i chodzi mi po głowie pewna rewolucja na różance ale juz na samą mysl mnie głowa boli..

gadaj... ulży Ci na duszy
Kasya 16:59, 04 lip 2016

anna_t napisał(a)
u mnie też

a duzo kory zuzylas juz ?

mi sie i tak najbardziej podoba kora mielona, ale co roku trzeba dosypywac