Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 17:18, 02 lip 2016

kasja83 napisał(a)
Aniu widzę, że ostro zaczynasz walkę w obronie różAle jak piszesz-poza nimi też jest coś w ogrodzie...i radzi sobie świetnie!

i tego się trzymajmy
anna_t 17:25, 02 lip 2016

AgataP napisał(a)
Anka, róże piękne.. ciekawe jak wygląda różanka w całości.. pokażesz ?
Nie sadziłaś może w róże szałwi tej niskiej? to takie rośliny wypełniacze - szałwia i przywrotnik, nie musiałabyś też tak pielić bo zarosłyby ładnie... a pasują do każdego koloru róży
Ja jak obsadzę już różankę, co zamierzam dokończyć jesienią, to wiosną zasypię grubą warstwą kompostu

wstydzę się..
bo ja właśnie podobnie jak ty bedę ja zasypywać grubo kompostem ale teraz wysypuje trawe zeby chwastów było jak najmniej i nie wyglada ona zbyt ciekawie..
potrzebuję własnie wypełniaczy, myślałam przed spotkaniem u Nikity do tej szkółki kolo niej podjechać. Twoja szałwia jest super
anna_t 17:30, 02 lip 2016

zawitka napisał(a)
Anu gdzieś po drodze czytałam że pytasz ile tej gnojówki ludzie robią .Powiem Ci nastawiłam tak--- całe wiadro upchałam pokrzywy i zalałam to wodą przykryłam żeby nie wyparowało.Postało 2-3 tygodnie i po litrze wlewałam do wody do podlania.tak 3 razy i cały ogród miałam wzmocniony A różom to widzę jak w tym roku pomogł sa ładniejsze niż w zeszłym roku .Moje róże poniosły karę za zeszły rok --wywaliłm je na koniec ogrodu iiii się nie obraziły bo są lepsze

ja podobnie zaczęłam robic gnojówkę, tylko u mnie ona po tygodniu przestaje się pienić i już leję, niewiem czy dobrze..?

Róże nawozisz tylko pokrzywą?
ide do Ciebie na róże
ag_zie 17:42, 02 lip 2016

anna_t napisał(a)

super prawda?
Aga a Ty też walczysz?

Ja mam tylko 3 sztuki i je na razie tylko gnojówką potraktowałam a przy sadzeniu dostały banany i jakieś dedykowane witaminki. I na razie nic się im nie dzieje - aż mnie to dziwi
ag_zie 17:45, 02 lip 2016

A ja w różach mam kocimiętki i nie wiem czy dobrze bo jeden to potfffór! I na różę mi włazi!
anna_t 17:46, 02 lip 2016

malkul napisał(a)
jak tam Aniu plac zabaw?

faaajnie
jak już będzie gotowy to od razu lecę do Ciebie sie pochwalić
na tą chwile brakuje jeszcze jednej ścianki, drabiny i myślimy jeszcze o siatce z lin na góre i linie jako "barierka" na tą pustą ścianę. pomysłów jest sporo, kombinujemy jeszcze
anna_t 17:48, 02 lip 2016

ag_zie napisał(a)

Ja mam tylko 3 sztuki i je na razie tylko gnojówką potraktowałam a przy sadzeniu dostały banany i jakieś dedykowane witaminki. I na razie nic się im nie dzieje - aż mnie to dziwi

ale oprysk robisz czy podlewasz pokrzywą?
tylko się cieszyc Aga ja też wplotę kocimiętkę w róże bo dla mnie to jej atut ze szybko wypełnia
ewa004 21:50, 02 lip 2016

Wiesz że mi w zeszłym roku jedna róża też tak gubiła paczki ,Larisska
Ale nie pamiętam czy coś robiłam i co to było .....
A TY doszłaś juz co im wtedy dolega ?
anna_t 22:27, 02 lip 2016

nie, nikt mi jeszcze nie podpowiedział. narazie czekam...

uwielbiam gdy po 3h wyłączam nawodnienie i za pół godziny zaczyna padać :/
Mathildis 23:43, 02 lip 2016

anna_t napisał(a)

uwielbiam gdy po 3h wyłączam nawodnienie i za pół godziny zaczyna padać :/

Hehehe tez mnie to dziś spotkało...
Pytalas u Małej Mi co wybrać kocimiętkę, szałwię czy lawendę. U mnie Kocimiętka właśnie kończy kwitnienie a szałwia i lawenda są w pełni kwitnienia. U mnie kocimiętkę ładnie powtarza, szałwia słabiej lawendę mam pierwszy rok to sie nie wypowiadam
Skup sie na likwidowaniu mrówek to one bronią mszyc przed "wrogami" a nawet mozna pokusić sieci stwierdzenie ze je hodują