Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Anda 13:09, 03 lip 2016

Myślę tak samo jak Marzenka. Za dużo pąków do wyżywienia i róża je zrzuca. Co do kocimiętki i jej podziału, bo pytałaś, to nie wiem dokładnie. Kocimiętka to twarda zawodniczka. Jak ją będziesz odpowiednio podlewać i przytniesz króciutko, to może da radę. Najlepiej by było, gdyby nie było wtedy upałów powyżej 30 stopni
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 13:12, 03 lip 2016

Mathildis napisał(a)

Hehehe tez mnie to dziś spotkało...
Pytalas u Małej Mi co wybrać kocimiętkę, szałwię czy lawendę. U mnie Kocimiętka właśnie kończy kwitnienie a szałwia i lawenda są w pełni kwitnienia. U mnie kocimiętkę ładnie powtarza, szałwia słabiej lawendę mam pierwszy rok to sie nie wypowiadam
Skup sie na likwidowaniu mrówek to one bronią mszyc przed "wrogami" a nawet mozna pokusić sieci stwierdzenie ze je hodują

hej Ania
walka z mrówkami to walka z wiatrakami...w jednym miejscu sypne to w drugim zaczynają
jaką masz szałwię?
kasja83 13:25, 03 lip 2016

anna_t napisał(a)

hej Ania
walka z mrówkami to walka z wiatrakami...w jednym miejscu sypne to w drugim zaczynają
jaką masz szałwię?

U mnie Aniu też nalot mrówkowy-w kostce wręcz szaleją!
Mathildis 15:45, 03 lip 2016

anna_t napisał(a)

hej Ania
jaką masz szałwię?

Blue deep.
Filemon24 17:09, 03 lip 2016

anna_t napisał(a)

5 minut dobre niewiem ile masz róż ale ja 33 i tyle czasu mi to nie zajmuje

też mam ponad 30 nie przesadzaj to nie jest długi zabieg ekologia zajmuje trochę czasu..... wolę je zebrać albo popryskać chemią niż tracić czas na nie do końca skuteczne zabiegi ekologiczne

mam mnóstwo roślin i robale zawsze zbieram przy okazji codziennego obchodu po ogródku
Mala_Mi 23:34, 03 lip 2016

anna_t napisał(a)

Anita błagam Cię nic mi nie mów o czasie..przy dwójce małych dzieci doba powinna trwać minimum 30h...ja i tak mam dobrze bo kładę dziewczynki o 19 to tak o 20 juz mam czas dla siebie tzn dla siebie, dla ogrodu i dla domu, o M nie wspomnę..
edit: musiałam edytować bo ja strasznie nie lubię jak ktos narzeka a wyszedł mi post jakbym miała zaraz się tępym nożem podciąć to tak nie jest ja po prostu potrzebuję opcji jak najmniej czasochłonnych

Nie mam małych dzieci, ale też czasem nie grzeszę... wiec oszczędzam go na przyjemności I wiem co znaczy dwoje małych dzieci... właśnie wnuki pojechały.. odżywam

Przy dużym ogrodzie z ekologią jestem na bakier.. a jak ekologia to głównie z braku czasu

Pytałaś o kocimiętkę, szałwie i lawendę.. a ja zapytam, wolisz buty letnie zimowe czy wiosenne??? Każda cieszy na swój sposób długo.. dlatego piszę plusy i minusy., a wybór należy do Ciebie. Domyślam się że szukasz towarzystwa dla róż.

Kocimiętka - kwitnie jako pierwsza, a pierwsze cieszy. Jest dużo odmian kocimiętek.. i jeszcze pytanie która?? Kwitnie od kwietnia.. do teraz. Potem trzeba przyciąć lub bawić się w podcinanie przekwitłych kwiatostanów (opcja bardzo czasochłonna, dlatego ja ciacham na jeża i nisko i szybko by się nie wysiewała). Odrośnie i zakwitnie jesienią, ale już słabiej.

Szałwia - najpiękniejsza miniaturowa odmiana Deep Blue (do Finki forumowej). Najpiękniejsze kwitnące rośliny to szałwie.... kwitną z różami, potem robią się brzydkie, trzeba przyciąć i jak się w porę zetnie to odrosną i zakwitną słabiej.

Lawenda - problem z zimowaniem, ale u Ciebie piasek, na suchym i przepuszczalnym lepiej zimuje. Rusza bardzo późno po zimie, zaczyna kwitnąć dopiero teraz. U mnie praktycznie dopiero po różach. Kwitnie długo, bosko pachnie, jest szlachetna.. Niektóre po przycięciu letnim kwitną ponownie.. ale ja zawsze zetnę za późno... bo albo czasu brak albo szkoda mi. By była ładna trzeba przycinać regularnie i konsekwentnie.

Nie potrafiłabym zrezygnować z żadnej z nich. Ale jakby wybór padł na jedno.. to chyba lawenda, tylko ona u mnie w glinie kiepsko zimuje. jedynie na skalniaku jest ładna..... dobrze, że nie muszę wybierać.. ale jakby co to jednak lawenda Najdłużej ładna, bo ładnie przycięte krzewinki nawet bez liści są fajne. takie jeżyki

Madzenka 06:42, 04 lip 2016

Nie mam małych dzieci ale czasu na nastawianie gnojówkę, podlewanie, mieszanie brak....
Filemon24 07:09, 04 lip 2016

moim zdaniem najładniejsza jet szałwia i to właśnie te miniaturowe odmiany - kwitnie wcześnie długo i ma bardzo intensywny kolor moim zdaniem bije lawendę na głowę ( chociaż lawendę też mam i jest ogólnie ładna)
szałwia może złapać mączniaka także ze zdrowotnością z tych trzech roślin jest najsłabiej ale i tak warto
anna_t 11:28, 04 lip 2016

Anda napisał(a)
Myślę tak samo jak Marzenka. Za dużo pąków do wyżywienia i róża je zrzuca. Co do kocimiętki i jej podziału, bo pytałaś, to nie wiem dokładnie. Kocimiętka to twarda zawodniczka. Jak ją będziesz odpowiednio podlewać i przytniesz króciutko, to może da radę. Najlepiej by było, gdyby nie było wtedy upałów powyżej 30 stopni

czyli dodatkowo je wspomogę, problem jest tylko z the fairy wiec ogarnę
jak mnie dzisiaj M nie zagoni do układania drewna to zrobię w takim razie dzisiaj rewolucję kocimietkową ostatnio deszczowo jest to dadzą radę
anna_t 11:39, 04 lip 2016

Filemon24 napisał(a)

też mam ponad 30 nie przesadzaj to nie jest długi zabieg ekologia zajmuje trochę czasu..... wolę je zebrać albo popryskać chemią niż tracić czas na nie do końca skuteczne zabiegi ekologiczne

mam mnóstwo roślin i robale zawsze zbieram przy okazji codziennego obchodu po ogródku

juz chyba się pogodziłam z tą chemią, wierzę w to co mi Ewa pisała ze jak się wzmocnią to moze będzie mniej tych robali..
luzik