Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród piękny mieć... 17:09, 19 wrz 2014

Do góry
Anias napisał(a)
Mam jeszcze pare fotek

To przod domu od strony południowej.
Za rok zmienimy płot.
Rośnie jodła kałkazka, za nia forsycja (ale chce ja usunąc jesienią bo wyrosla ogromna.. a dalej... jak widzicie wszystkiego po trochu.
Na ostatnim zdjeciu jest miejsce w którym chciałabym zrobic lekka fale tak jak u Any i posadzic tam kule bukszpanów w granitowych kamyczkach.

A tu jeszcze fotka wierzby w kamyczkach... tez jakas samotna i bez koloru

Witaj Aniu.
Bardzo podoba mi się Twój ogród, nawierzchnie i elewacja domu. Wszystko pieknie z soba współgra.
Na wejściu do domu może za lawendą posadz róznej wielkości kule bukszpanowe? I może jeszcze 3 szt daj pod tą wierzbę. A wogóle to czy myslałaś, aby tę wierzbę przesadzić gdzieś z tyłu, a tutaj dać bardziej reprezentacyjne drzewko?

pozdrawiam
Ogródek Iwony 17:08, 19 wrz 2014

Do góry
Moja stipa chyba nie dała rady Ostatnio poczta strasznie długo przesyłki dostarcza, około tygodnia. Od Joasi dostałam stipę, tak wyglądała zaraz po otrzymaniu, po tygodniowej wędrówce pocztowej (zdjęcie z lewej), a tak dziś (zdjęcie z prawej):

Straciła resztę zieleni, ale i tak ładnie wygląda przy zielonych bukszpanach Joasiu, dziękuję ci, przecież takie ładne sadzonki wysłałaś.
Dziękuję też Małgosi z Kubusiowa za nasionka werbeny patagońskiej. Dużo ich. Robię test, czy wzejdzie z paru nasionek, resztę na wiosnę zostawię.
U BusyBee w ogródku... 17:02, 19 wrz 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
Vanilka mocno już różowa...

Nawet bardziej niż różowa
Nie wiedziałam ze robią sie aż takie ciemne
Moje jeszcze białe
Jak to uporządkować? 16:59, 19 wrz 2014

Do góry
Z cyklu metamorfozy ogrodowe...

W Gąszczu u Tess 16:53, 19 wrz 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Jak na cisy to nie Fastigaty.... Jak żywopłot to żaden kolumnowy cis. Ja bym zrobiła plecki...

Buuuuu, a ja myślałam, że nie muszę jednak tych plecków, bo jak byłaś u mnie to stanowczo oprotestowałaś pomysł odgradzania się od przestrzeni za płotkiem, bo dzięki niej ogród wydaje się większy

To z czego te plecki radzisz? Pszczółka ma żywopłocik z fastigiaty i jest fajny, bo wąski, mało miejsca zajmuje.
Co umieściłaś w tych projektach, bo rozszyfrować nie umiem?
W Gąszczu u Tess 16:42, 19 wrz 2014

Do góry
Jak na cisy to nie Fastigaty.... Jak żywopłot to żaden kolumnowy cis. Ja bym zrobiła plecki...

Mój ogród nad rzeką... 16:42, 19 wrz 2014

Do góry
Zacznę może od wejścia

Jak powstawał przedogródek. Oczywiście wciąż brakuje części nasadzeń.

Marzec 2014

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 16:30, 19 wrz 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Skoro mowa o orlikach..... moje przeważnie takie.

O właśnie, to ja znałam takie orliki, one maja spore kwiatki
Bo te które kupiłam to takie drobniutkie były i inny kształt kwiatu
A ten ma śliczny kolorek
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:29, 19 wrz 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Piękny ogród Wieloszko. Napisz proszę jaką odległość w sumie zajmują te trzy ( chyba) Nigry ( w kazdym razie te czerwonoliste drzewka.? I jaka jest odległość między nimi.? Dzieki
W Gąszczu u Tess 16:13, 19 wrz 2014

Do góry
Dziewczyny, planuję w miejscu mojej pseudobylinówki taką rabatę:

Kule szmaragdy (made in Tess, chyba, że uda się kupić cisy, co bardzo wątpliwe), z tyłu miskanty, w nóżkach kiścienie zeblid, przed nimi żurawka Kassandra).
Miejsce słoneczne.

Może być?

Jest jeden problem - plecki. Za tą rabatą jest ogródek Babci Danusi, a konkretnie łan piwonii. W lecie będzie zasłona z miskantów. W zimie - nic.
Szarpnąć się pewnie trzeba na cisy fastigiaty?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 16:10, 19 wrz 2014

Do góry
Najprostszy sposób to uporządkowac to co jest, przyciąć nieco rh, zawilce cofnąć i wsadzić pomiędzy rh, dodac za nimi miskanty i zrobić szpaler z tej zółtej hosty....

U BusyBee w ogródku... 15:46, 19 wrz 2014

Do góry
Vanilka mocno już różowa...

U BusyBee w ogródku... 15:42, 19 wrz 2014

Do góry
Wstawiam dzisiejsze fotki larisski dla Danusi- spory krzaczek z nie wyrósł w tym sezonie...kupiłam ją wiosną i przynajmniej potroiła swoją objętość...
Wypuściła kilka długich gałązek- oparły się o szmaragda...
Starałam się zrobić zdjęcia tak, aby było widać krzaczek...

Piaskownia na zakręcie 15:34, 19 wrz 2014

Do góry
Agatko, Ewuniu, bardzo dziękuję za rady w sprawie morwy. Ją się chyba przycina wiosną ? Ona owocuje na pędach jednorocznych, czy dwuletnich ?

Nie było nazwy marcinków. One są niskie. Ja chcę żeby zadarniły mi ta całą rabatę, mają utworzyć najniższe piętro.

Tak w ogóle to jest część użytkowa ogrodu, ale nie wyobrażam sobie iść po marchewkę i nie widzieć pięknych kwiatów

Przed nimi będą poziomki i truskawki.

W tej części rośnie już morwa, dereń jadalny i dwie świdośliwy. Mój wnuczek lubi jej owoce, a kanadyjska pięknie przebarwia się jesienią, wiosną kwitnie na biało
Będą jeszcze grządki z warzywami,drzewa owocowe, agresty, porzeczki, borówki, jagody kamczackie, aktinidia, itp..........
A, zapomniałam jeszce o miejscu na basen - on też jest tu zaliczony bo smakowicie jest się ochłodzić w upalne dni

Póki co całość tak wygląda. Urządzaniem tej części na gotowo zajmę się w przyszłym roku
Buk pospolity - Fagus sylvatica 15:29, 19 wrz 2014

Do góry
W zeszłym roku posadziłam buka Dawyck Gold,wys.ok. 2.30m.,ale jakos w tym roku nie zauważyłam super przyrostów, mam wrazenie, że nawet ich nie było, owszem listki wypuscił, ale jakby nie przyrósł.Co z nim?
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 15:25, 19 wrz 2014

Do góry
mieliśmy wczoraj sadzić cisy ale przyjechała trawa więc trzeba było się z nią szybko uwijać...

dziś dotarła też do mnie paczuszka więc emuś mnie zabije bo poprzednich roślin nie zdążyliśmy posadzić a przyszły kolejne

dziś kończymy rozkładać trawę i zapewne zastanie nas noc więc kończyć rabaty będę jutro albo w niedziele bo w gości mamy iść i z czasem będzie ciężko aleee tak się ciesze, że mam już wszystkie rośliny na zakończenie kolejnych dwóch rabat do tego trawka rozłożona i przeniesiona więc będzie już ładnie-j
Rododendronowy ogród II. 15:17, 19 wrz 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Sesja z wiewiórcią boska, wybrałam sobie to zdjęcie na zacytowanie

Cały czas mnie obserwowała mimo ze byłam w domu i zdjecia robiłam przez okno.Pozdrawiam Agatko.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 15:08, 19 wrz 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

Więcej zdjęć nie zrobiłam. Ale za to zrobiłam rewolucję w szkółce wywracając się pomiędzy "krzoczki" , "trzasłam" aparatem i nie tylko o płyty chodnikowe- aparat przełączył się tylko na kartę i nie pozwalał zdjęć więcej zrobić.
Wprawdzie głowa nie ucierpiała, a tylko trzy kończyny , ale nie mogłam wyczaić tych zdjęć.
Przygoda skończyła się nieźle, bo poznałam jeszcze lekarzy pszczyńskiego szpitala, którzy oznajmili, ze żyć będę.
Na razie jestem zwolniona od wszelkich prac, bo nadgarstek "trachniety" i lewe kolanko domaga się RTG.

O rany, no cuda tam, kiedyś musze się wybrać, koniecznie a wy znowu macie fajne spotkanie
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:06, 19 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ostatnia sensowna fotka... świeci słoneczko i fotki wychodzą beznadziejne.

Aniu Ultra jestem na bieżąco (chyba) mam pytanie związane z miskantami z tego obrazka. (pięknego)
1. Czy mogę jeszcze przesadzać miskanty? muuuszę nie będę ich dzielić tylko z wielką bryłą zmienić miejsce?
2. Czy Variegatus da radę w cieniu nie głębokim? Czy zebrinusy w cieniu bardziej dadzą radę?
ściskam
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:05, 19 wrz 2014

Do góry
Witaj Ewcia u ciebie wszystko jest to co lubię i musiałam wleźć a slogan nie pozwalał ominąć normalnie
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Kwiatuch na powitanie zostawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies