Elegancko wyglądają stożki z bukszpanu lub cisu. Cały rok są ładne.
Zobacz sobie u :" Any art wygrana walka z ugorem", ona ma takie przy wejściu do swojego domu. Pięknie to wygląda.
Za dużo gatunków ! Wyjdzie chaos !
Kolkwicje mam i nie polecam. Swoją pewnie w przyszłym roku usunę, bo wyrósł mi wielki krzaczor o pokracznym kształcie.
Ogranicz ilość gatunków, to podstawowa " dewiza" naszej Danusi.
moze ktoś tu zajrzy i mi pomoże
ostatnio podlewalam swoje kukszpany i chcialam w kolo nich wykopac taki maly rowek bo cala woda spływa od nich dodam ze mam gliniasta i zbita ziemie i jak wkolpalam lopatke to sie przerazilam bo korzenie tych malych bukszpanów bły prawie na wierzchu co mam z nimi zrobic
dodam ze kamienie wkolo są usuniete a trawa wywrana
W ogrodzie wszystko, co letnie, powoli zastyga w bezruchu - róże baaardzo wolno otwierają pąki, byliny przekwitają, ale za to trawy mają teraz swój czas - powiewają na wietrze nadając rabatom lekkości, rozchodniki kwitną pięknie wabiąc motyle - jest pięknie. Brak czasu na pielenie rabat powoduje, że chwasty zaczęły się panoszyć, ale ja im dam radę, juz niebawem...
Zostawię dzisiaj kilka jesiennych obrazków z ogrodu
Na tej rabacie mam malutkie Bobo. Ledwo je widać ale som
Zostawiłam też trzmielinę i tuje Danica bo nie nie miałam co z nimi zrobić, choć nie powinno ich tu być. Może kiedyś, zobaczę.
I siedząc tak sobie w przedogródku doszłam do wniosku że paprocie zza ławki robią żegnają się ze mną w tym roku. Ładne są tylko do czerwca a potem stopniowo coraz gorzej wyglądają. Na ich miejsce planuje dać hortensje, które marnie rosną u mnie w słońcu z grackami. Tylko nie wiem jeszcze jak je ze sobą skomponować. Czy gracki za ławkę a hortensję obok? Czy wylewające się trawy nie będą przeszkadzały w siedzeniu??
A i kostka pod ławką będzie rozebrana częściowo i rabata poszerzona tak żeby się jeszcze tam bukszpany z hostami zmieściły
A tak sobie poczynam na rabatce przedogródkowej. Nasadziłam różności, chcę żeby tak bylinowo-trawiasto-różano było. Te doniczki to w większości własnie brakujące róże...
mam problem, podczas przesadzania liriope zaniepokoiły mnie korzenie a raczej ich dziwne zgrubienia, czy to normalne czy jakieś choróbsko się przypałętało ?