Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

lojalna_ 11:41, 03 lis 2014

Tyle bogactwa u Ciebie i tak wiele nie znanych mi roslin a jakich cudnych fotka z botanicznego sliczna
mira 12:41, 03 lis 2014

Gabriela napisał(a)
A ja nie obcinam agapantom liści, tylko wynoszę do piwnicy całe, one i tak usychają.
Chcesz białego? Możemy się wymienić.

tak usychają ale jakoś specyficznie bo to mięsiste liście więc żeby już tam nie grzebać tak robię, a białego nie chcę bo ja już chyba nic nie chcę - no może chwilowo muszę ograniczyć moje ogrodowe pasje i nie wiem jak

oczywiście agapanta dostaniesz pod warunkiem, że nie przegapię momentu dzielenia.
Musi to zrbić mąż i siekirą rąbnąć doniczkę i całą bryłę.
Do Agapanta kolejka zmknięta
lista: moja swatowa, Marzenka,Gabrysia.

a! a może by tak te królicze uszy hmm widziałam gdzieś fajne kompozycje - ja mam same gdzieś w cieniu ale jakieś mało urodziwe więc może masz inną odmianę

pozdrawiam

marzena 12:51, 03 lis 2014

Mira, kolorki jesienne bardzo fajne, ja u siebie musiałam trochę szukać, ale też znalazłam, co prawda niewiele, jednak na mojej kalinie już nic nie ma - nie wiem czy zjedzone czy co ?
bardzo się cieszę, ze się załapałam na agapanta
Ogród Botaniczny w Twojej relacji oglądnęłam, piękny ogród i świetne zdjęcia
kuruj się ! pozdrawiam serdecznie
mira 13:14, 03 lis 2014

barbara_krajewska napisał(a)

U siebie też spotkałam takie plamy w dwóch miejscach i podejrzewam, że to jakieś grzyby porosły na skutek złego odczynu gleby lub nadmiernego zawilgocenia. Ale jak jest w rzeczywistości? Nie mam pojęcia! Te miejsca mam zamiar zwapnować, a wiosną nawieźć kompostem. A wierzchnią warstwę zebrałam i wywaliłam.

Kindzia pisze, że wysyłała Ci patyczki róż do ukorzenienia. Podobno eksperyment Ci się udał. Pokaż jego efekt.

Agapanty masz dorodne. Ja mam biały i niebieski, ale tylko raz mi kwitły. Czym je zasilasz i jak częśto?

Basiu piernik wie co to - jak przyszedł większy deszcz to się to zmyło, też musze te miejsca na wiosnę ulepszyć - tyle że takie też bylo pod hostą.

Kindzia wysłała pewnie innej Mirce - bo Mirek na forum jest trochę ja róż jeszcze nie ukorzeniałam - nie wiem może spróbuję.

Agapanty leniwe są i muszą się rozrosnąć i mieć ciasno to wtedy im się chce kwitnąć, a zasilałam od kwietnia po pierwszym solidnym podlaniu co miałam azofoskę albo co tam do pelargonii - mój stary więc kwitnie, a zasilałam raz na tydzień bo ziemia w której jest ma już kilka lat.
mira 13:26, 03 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Oczka przed spaniem pocieszyłam..... oczywiście nie ślimakami.. chociaż twoje skorupki nie są brzydkie..
I przypomniałaś mi, że pora tulipany wsadzić do donic na wiosnę będzie jak znalazł...
Oj uciekam spać..

Acha.. mój głos i trawki i hosty.... jak to bez jednego i drugiego???

Agapanty masz wypasione...

No tak sobie myślę, że są dwie konkurencje hosty i trawy i hortensje i róże, jak hosty są młode i młode listki róż z maleńkimi pączkami to aż piszczę z radości a przecież ani traw ani hortensji nie widać - wkraczają dopiero od lipca jak te pierwsze ślimaki obłupią a róże mają za sobą pierwszą mlodość - no i wtedy głupie myśli przychodzą

28 kwiecien

Pszczelarnia 16:47, 03 lis 2014

A jak nawozisz te agapanty w sezonie? Ja mam i z nich nie zrezygnuję.
mira 20:17, 03 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)

To chyba u mnie się częstują ptaki właśnie, moje kaliny młode jeszcze, ale kwitły dwa razy, a korali nie widziałam
Śliczne są i piękny element do dekoracji jesiennych i świątecznych

Z tego co pamiętam to też mi nie kwitła za młodu - już ma kilka lat i daje korale a dekoracyjna jest też już w czerwcu bo ma zielone korale które wykorzystałam do bukietu

tu z 21 czerwca

mira 20:22, 03 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Tyle bogactwa u Ciebie i tak wiele nie znanych mi roslin a jakich cudnych fotka z botanicznego sliczna

a to mnie zdziwiłaś, bo ja mam bardzo zwykłe rośliny jak mi się wydaje ale rozumię, że mogą być jakieś nieznane

następnym razem pójdę do japońskiego choć to zależy od pory roku, na razie we Wrocku muszę zobaczyć Afrykanarium

a to jeszcze fotka z botanika

mira 20:24, 03 lis 2014

marzena napisał(a)
Mira, kolorki jesienne bardzo fajne, ja u siebie musiałam trochę szukać, ale też znalazłam, co prawda niewiele, jednak na mojej kalinie już nic nie ma - nie wiem czy zjedzone czy co ?
bardzo się cieszę, ze się załapałam na agapanta
Ogród Botaniczny w Twojej relacji oglądnęłam, piękny ogród i świetne zdjęcia
kuruj się ! pozdrawiam serdecznie

Marzenko bardzo się cieszę że obejrzałaś fotki z Ogrodu Botanicznego, jutro będę wstawiać z Pacanowa i zapraszam
a kuracja długa - ogrodnik cierpi buuu

pozdrawiam
mira 20:35, 03 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
A jak nawozisz te agapanty w sezonie? Ja mam i z nich nie zrezygnuję.

Ja też z mojego nie rezygnuję ale się podzielę więc chwilowo będę mieć mały. A w sezonie zawożę tak jak pisałam tym co mam - azofoska albo coś do pelargonii i tak raz w tygodniu no i podlewanie co drugi dzień - moja stoi w pełnym slońcu pod murkiem tam jest goroąco - w kolejnym sezonie pójdzie na taras który będzie w nowym sezonie egzotyczny- nie jest przesądzone

na razie mam oleander, agapant, kanna, eukomisy i pelargonie - może to być egzotyka?

miałam w tym sezonie takie pelargonie ale kiepsko je prowadziłam i nie uformowalam ladnych krzaczków