Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W Kruklandii 11:22, 15 cze 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Juziu szałwia różowa robi cudowne tło ja miałam mieć różową a mam niebieską ale też jest niezła ale ta Twoja różowa cudniasta - przypomnij mi nazwę.
ściskam

Compacta Bright Rose. Od Finki
W Kruklandii 11:16, 15 cze 2016

Do góry
Juziu szałwia różowa robi cudowne tło ja miałam mieć różową a mam niebieską ale też jest niezła ale ta Twoja różowa cudniasta - przypomnij mi nazwę.
ściskam
NewLife w ogrodzie 11:13, 15 cze 2016

Do góry
Szałwia i jeszcze raz mak...Uwielbiam je.

Moje ucywilizowane miejsce w ogrodzie. Wczoraj skosiłam trawnik

Małymi kroczkami do celu... 08:09, 15 cze 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Prześliczna - dziękuję I przepiękne to zdjęcie białej piwonii zrobiłaś!!
Biała szałwia też super wygląda. Wszystko śliczne ... jednym słowem!!
No i zbiory truskawek imponujące

A miałam się Ciebie już ostatnio pytać i mi z głowy wyleciało, doczekałas się truskawek z tych krzaczków ode mnie?

Biała szałwia faktycznie ładna, ale jakoś pasowała by mi w innym miejscu, tam zdecydowanie wolałabym fioletowa, ale nie będę już kombinowała, widocznie tak musiało być
Przerwa na kawę... 06:46, 15 cze 2016

Do góry
Szałwia i tawułka Golden Princess obłędnie kwitną. Uwielbiam parzeć jak ona się zmienia. Jej czerwone młode listki na wiosnę i w ciągu lata zachwycają. Na marginesie lubi mocne cięcie. Ta przycięta mocno jest prawie dwa razy większa od tej którą cięłam dużo mniej. Ot taki eksperyment.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:54, 14 cze 2016

Do góry
Mam trochę zaległych zdjęć to może wstawię?

szałwia szaleje

hortensjowa próbuje dopasować się do niej kolorystycznie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:18, 14 cze 2016

Do góry
Katkak Kasiu u mnie już też na Williamie zauważyłem pierwsze plamki, bardzo chorowity jest, niestety trzeba opryskać i po kilku godzinach oberwać wszystkie listki z plamkami.
Szałwie wzeszły pod koniec zeszłego roku w większości, ale nie wszystkie bo z wiosny też kilka jest(takie po 1-2 pędy kwiatowe mają). Zaskoczyły mnie rozmiarem ogromnie, siewki są o wiele większe od tych co sadzone z doniczek były

Kacha tu mogę powiedzieć otwarcie, że sam jestem zachwycony efektem jaki się tworzy, już niedługo będzie wybuch kwiecia. Teraz to w sumie nawet nie ma miejsca na trawy, które wypadły, ale mimo wszystko będzie ich troszkę brakować jesienią, ale teraz ciekawsze rzeczy mnie czekają

Asiu jaśminowiec jest też w blado lawendowym kolorze, nawet bardziej widoczny z daleka.
Z jaśminowcem to ja gapa byłem delikatnie mówiąc bo przez 3 lata ścinałem go mocno wiosną by nadać mu kształt i marudziłem, że słabo kwitnie, a najlepsze jest to, że za każdym razem czytałem kiedy powinno się go ciąć W tym roku wiosną nie tknąłem i odwdzięczył się kwiatami dosłownie na każdej gałązce.

Aniu to róża Munstead Wood, piękne pachnące cudo, całe w pąkach. Będzie szał jak zakwitnie w pełni, a szałwia będzie trzymała fason

Julka macham energicznie busz się robi straszny, ale jeszcze po rabacie da się spacerować chociaż czasem przydają się te lata spędzone nad gimnastyką
Niebieska szałwia to Blue Queen siewki o wiele sztywniejsze od tych posadzonych z doniczek. Potrzebowały czasu tylko od jesieni, aby tak wyrosnąć. Różowa szałwia to Rosenwein, ale ta się pokłada i już mam powiązaną, mimo to ładna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:44, 14 cze 2016

Do góry
Jeju wieki nie byłam, ale szał na bylinowej masz...szałwia Ci oszalała...no w szoku jestem...po jednym roku?...chyba u siebie muszę poszukać, bo kolor fajny...pamiętasz odmianę? no i jak wysoko rośnie u Ciebie? Pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 22:14, 14 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Dzięki Jolu Specjalnie dla Ciebie

Prześliczna - dziękuję I przepiękne to zdjęcie białej piwonii zrobiłaś!!
Biała szałwia też super wygląda. Wszystko śliczne ... jednym słowem!!
No i zbiory truskawek imponujące
Zielona odskocznia 21:19, 14 cze 2016

Do góry
nie pamiętam, bo było napisane tylko szałwia ta akurat jest dość wysoka
Zielona odskocznia 21:15, 14 cze 2016

Do góry
Hogata napisał(a)
różanka dzwonkowo - szałwiowa, róże jeszcze za bardzo nie widać

szałwia piękna, pamiętasz jaka odmiana?
połączona z bielą wygląda bosko
Z Pszenicznej ... 18:43, 14 cze 2016

Do góry
Szałwia szaleje na różance, ponieważ się wykłada po przycięciu dostanie płotek, by postawić ją do pionu.

Na bukszpanowej szałwia ma ścisk i wsparcie więc wygląda lepiej
Liliowce już mają piękne pąki, lilii też jest kilka... za moment będzie pomarańczowo na rabacie

Pszczelarnia 18:29, 14 cze 2016

Do góry
Ensata napisał(a)
Patrze na twoje kule bukszpanowe, moje tez nieciete. Pisałam juz, nigdy nie były takie zdrowe, bukszpany..
Ewa, a jak Twoj przod ogordu? ROza została wkopana? kwitnie? cos z kulami robiłaś?

Gdzie ja mam przód ogrodu, Małgosiu, doprawdy nie wiem. Które miejsce jest przodem?

Kul nie tnę i nie będę. Kule pryskałam octanem wapnia, podlałam mniszkiem raz, podsypałam kompostem. Jeszcze dostaną azot z pokrzywy (teraz na dniach) - może tylko oprysk, nie podlewanie. Ale kule zdrowe były, choć je raz chwyciła ta zaraza holenderska. Gorzej z tymi obwódkami, co się zaraziły od tych dokupionych. Tutaj gorzej, bo jest ich wiele i rosną w pewnym natłoku.

Czy róża, o której piszesz to ta chodząca mi po głowie 'Utersener Klosterose'?

Szałwia muszkatołowa dla Ciebie, wygląda niewinnie, brzmi egzotycznie a sieje się i rośnie wysoko:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:49, 14 cze 2016

Do góry
Dziękuję Danusiu za cenne rady, zastosowalam się do Twoich uwag i zrobiłam poprawki.Czy teraz jest ok.? Czy lepiej będzie jak posadzę :turzyca, szałwia, turzyca, szałwia?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:26, 14 cze 2016

Do góry
Gosiu wpadam z rewizytą i co widzę? Ogród już po kapitalnym remoncie- urzeka!
Szałwia jak żarówa- daje pięknym fioletem po oczach, a warzywnik...marzę. Na jesień rewolucja będzie- też planuję skrzynie, choć widzę, ze Twoje z bardziej trwałego materiału.
Na Łowieckiej 11:56, 14 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ślicznie masz Ilonko, szałwia w masie robi niesamowite wrażenie i Artemis w kwiatach!

Podczytywałam z telefonu o Twoim wypadku, na szczęście ręka już zdrowa - uważaj na siebie i nie przeginaj z tymi pracami, coby się bardziej nie uszkodzić

Szałwia i Artemisy to jedne z moich ulubionych roślin. Niestety wraz z każdym dniem na O. tych ulubionych roślin przybywa Nie wiem jak to się skończy...
Ja mam czasami takie pomysły, że aż się dziwię, że jeszcze żyję
Dzięki!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:44, 14 cze 2016

Do góry
Z pewnością będzie to szałwia, myślę o ostróżkach w plecach R, obwódka będzie z cyprysików Sungold, bo już tam rosną.Kupiłam wczoraj ciemną Gaurę, myślę, że też by dobrze współgrała, jest wysoka z metr chyba, ma piękne ciemne pędy i lekkie ciemno różowe motylki na nich.Mam na uwadze białą gipsówkę jako dodatek do róż. Mam tam dwie cisowe kule i jeden stożek z bukszpanu oraz sosnę na pniu- Gold Winter czy Globe do przesadzenia. Sosna znajdzie inne miejsce, ale chciałabym wykorzystać kule i stożki sporych rozmiarów. Kul cisowych mam dwie duże, jedną małą, stożki po jednym z cisów i bukszpanu. Nie mam pomysłu, ta rabata jest przy wejściu chciałabym by była reprezentacyjna, na razie jest najbrzydsza z moich wszystkich, miejsca nie brakuje. Zrobię zdjęcia, jak wstawię to Cię poproszę o zerknięcie, ok? Masz takie fajne zestawienia, kolory, kształty. Cisy z przodu w bylinach to mistrzostwo, brzozy w zestawieniach również,śliwy na kamieniach z lawendą, wszystko u Ciebie gra. Jak w opolskim amfiteatrze w czerwcu.
Na Łowieckiej 11:43, 14 cze 2016

Do góry
Monka napisał(a)
Przepiękny ogród , szałwia i trawy robią wrażenie, poproszę o więcej zdjęć

Dzięki! Miło jak się komuś podoba to nad czym wylewamy często siódme poty takie słowa działają bardzo motywująco
Więcej zdjęć? - W kółko to samo musiałabym pokazywać
Na Łowieckiej 11:36, 14 cze 2016

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

bezimienna ale jaka pięknamoja szałwia też nn ale dużo wyższa i pokłada mi się na wszystkie strony, taka piękna pokraka
lataj częsciej z aparatem , uwielbiam podziwiać twój ogrod

Ja bym chciała, zeby była wyższa. Ta jest za niska i już ją ledwo co widać zza żywopłocika bukszpanowego. Za rok będę musiała ją wymienić koniecznie bo zniknie całkowicie. Szkoda mi jej bo kwitnie tak obficie, że kocham ją ogromnie
Dzięki
Na Łowieckiej 11:28, 14 cze 2016

Do góry
babka napisał(a)
Szałwia, szałwia
U mnie w ogrodniczym też wszystko nazywa się bez odmian. Żurawka to po prostu żurawka, hortensja to hortensja itd Znam ten ból
Nie wiem czy widziałam gdzieś taka huśtawkę jak Twoja, szukam własnie takiej prostej konstrukcji. Muszę się rozejrzeć. A może to ten biały kolor tak ją odmienił, że inne nie robią wrażenia ?
Róże masz piękne, piękne ! Zarażacie mnie pomału
Edit: to są te nowo zakupione róże? Już tak obficie kwitną ?? To Artemis o ile pamiętam ?

Oluś, na pewno widziałaś bo to są najpopularniejsze huśtawki jakie robią. Wynalazłam taką która śniła mi się po nocach ale cena skutecznie ostudziła moje zapędy
Ja sama się zarażam pomału różami a tak się zaprzysięgałam, że mnie te rośliny nie ruszają... Wszystko przez O.
To są właśnie te nowe Artemisy. Sama jestem zdziwiona, że one tak kwitną bo sadzonki były maluuuuuuutkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies