Ten widok jest cudowny z każdej strony, z przodu, z boku, z tyłu, daleka i bliska. Kwitnie Bonica, białe zwilce, astry niskie i rozplenice z różami białymi, wszędzie webena. Żeby róże jesienią dobrze kwitły potrzebują również dobrego nasłonecznienia.
Lecą liście z drzew, kompostowy prym wiedzie magnolia - produkuje chwilowo najwięcej liści.
Jeszcze przebarwiający się miłorząb japoński - ogrodowiskowa roślina! Jest to nie tylko piękna roślina ze względu na efektowny wygląd różnych odmian ale źródło i odkryta już tajemnica długowieczności samej rośliny pamiętającej podobno paleozoik i mającej dar przedłużania naszej pamięci; u mnie w harmonii z magnolią - wschodnim symbolem czystości i niewinności
ja w pierwszej kolejności uporządkowałabym układ ogrodu, wybrała jego charakter, styl. Jakoże jest tu dużo brzóz najlepszy byłby styl naturalistyczny. Rabaty bym zrobiła o wygładzonej linii, takie aby jedna rabata była przedłużeniem drugiej, coś jak na rysunku który załączam
to tylko taka propozycja na szybko aby było wiadomo o co mi mniej więcej chodzi Literka "B" oznacza bylinowe rabaty, pomiędzy nimi postawiłabym pergole tak aby było przejście na trawnik.
A jeśli chodzi o pytanie czym uzupełnić rabatę:
żurawki można śmiało sadzić, z doniczki można póki ziemia nie zamarznie. Trawy to dobry pomysł, może w połączeniu z hortensjami bukietowymi ?