Witam kochane dziewczyny Bardzo się cieszę, że Was poznałamI nawet mam z Wami zdjęcienie wiedząc,że to Wy tam jesteścieJeszcze wtedy Was nie znałam ale rozglądałam się w nadziei, że Ogrodowisko tam będzie
Dzięki za porady. Rabatkę zawsze mogę powiększyć wyciągając kilka kostek jak będzie trzeba. Żurawka hmm nie pamiętam nazwy dzisiaj zakupiona. Ogród niby nowoczesny ale nie do końca. Wklejam mały skrót dla Ciebie:
Potem pojechałyśmy do Mariolki (paniprzyrody) oglądnąć jej dwa ogrodu. Przy czym dodać muszę, że jeden ogród piękniejszy od drugiego. Jej stary ogród to urocze, klimatyczne miejsce, z leśniczówką, pięknie przyciętymi bukszpanami, cudnymi kwiatami i warzywami w rozmiarze XXL.
Każda z nas dostała miseczkę i mogłyśmy zebrać sobie ile tylko chciałyśmy dojrzałych, przesmacznych owoców derenia. Oj będą nalewki, dżemy i konfitury do mięs… Wielkie dzięki Mariolko.
A teraz relacja z dzisiejszego dnia. A działo się dzisiaj…oj działo…
Ekipa łódzka wybrała się do Kutna na Święto Róży. Pogoda była cudowna i choć wystawców było mniej niż w zeszłym roku i tak imprezę zaliczam do udanych.
Napracowałam się potwornie i nie wiem czy warto było... efekt mojej pracy pozostawia wiele do życzenia. Oceńcie sami. Rośliny wykorzystałam,te które już miałam wcześniej. Nie widzę tu miejsca dla liliowca i irysów (a może jestem w błędzie? }Może ktoś rzuci okiem i podpowie co dosadzić w miejscu za turzycami? Myślałam o rozplenicy japońskiej - piórkówka'Hameln' ale nie wiem czy to dobry wybór? czy turzyce razem z rozplenicą nie stworzą bałaganu ?
Zastanawiam się też czy w miejsce gożdików nie wsadzić kostrzewy sinej ale z kolei podobają mi się kwitnące goździki na tle żurawek. No niewiem, zdecyduję wiosną
Przede mną jeszcze wiele pracy, choćby doprowadzenie do ładu cyprysa, podniesienie gruntu i założenie trawnika. Z uwagi na psy, które biegają luzem pomyślałam o trawie z rolki. Efekt będzie szybszy a darń nie tak bardzo delikatna jak z wysiewu. Czy macie rozeznanie na jakie rolki się zdecydować. Lepiej wybrać tę uprawianą na folji ?
Masę pytań mam bom zielona, echh
Co za zdjęcie i magia tego miejsca, jęęęęęęęęęęęęęęzor mi wisi , a gały wyszły co by dojrzeć brzózki i bukietówki ) i jeszcze prawdziwka..................ja tak kcem........pięknie
ja sobie tę fotką zostawię na wiekopomną pamiątkę...mogę?... tylko przyślij mi na pw bez ograniczeń rozmiarowych jak się zgodzisz obraz sobie strzelę, kofam brzózki i Wilczą a Auuuuuuuuuuuuuu...wyję do księżyca, który spełnia marzenia
Danusiu uwielbiam Twoje przesmyki bardzo ispirują jak przedpłocie hehe
zastanawiam się jak sobie radzisz ze spadającym śniegiem, kiedyś widziałam jak budowaliście jakieś osłony chyba na bukszpany ale tu też ?
i co to są te liściaste pod ścianą domu - mają tam cień ? własnie szukam inspiracji na pod ścianę gdzie jest jasno ale słońce nie dochodzi