Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kaktusy Dawida. 12:44, 30 lip 2012

Do góry
Płowieje? hehe
Kaktusy Dawida. 12:44, 30 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajny, z pieczęcią nawet

I kwitnie cały rok
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:43, 30 lip 2012

Do góry
Proszę mile o umieszczenie tegorocznych kancików swoich w wątku o kancikach trawnika Ja już wkleiłam

Ewciu, to nie standardy to jest "luksus" pielęgnacji trawnika Mało kto o tym wie Ogrodowisko w czołówce

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika
Kaktusy Dawida. 12:41, 30 lip 2012

Do góry
Fajny, z pieczęcią nawet
Agawa - pielęgnacja i przesadzanie 12:36, 30 lip 2012

Do góry
W Egipcie podpatrzyłam takie podcinanie liści agawy, ale osobiście wolę bez tej "szyszki"

Dla odmiany czas na zmiany... 12:34, 30 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cały plan jest ok, ścieżkę z płyt w wersji I można by było nieco "dokleić" do krawędzi rabaty, a nie prosto, można na dole nieco inaczej też poprowadzić linię trawnika, tak żeby prawa rabata na dole była chudsza (więcej trawy) a lewa linia podniesiona do góry. Będzie bardziej spójnie i ładniej.

Prawa dolna rabata jest za "gruba".

Narysowałam dwie linie: czerwoną i zieloną, obie chudsze

Danuś bardzo Ci dziekuję

coś w końcu zaczyna układać się w całość

cieszę się jak głupia, choć wiem że przedemną jeszcze duuuuużżżżooooo pracy

spróbuję ten projekt w kolorze , no i jeszcze go dopracuję

Danuś dodajesz skrzydeł

dzieki

Agawa - pielęgnacja i przesadzanie 12:31, 30 lip 2012

Do góry
Agawa to roślina suchych terenów, w liściach magazynuje wodę i wytrzyma bez niej długi czas.
Jednak jestem zdania, że u nas w ogrodach latem można tej wody dawać regularnie, ale bez przesady. Konieczne stanowisko słoneczne po przyzwyczajeniu wiosennym.

Konieczny drenaż i dziura w donicy.

Jesienią ograniczamy podlewanie az do całkowitego zaprzestania w październiku.
Wtedy też przenosimy ja do pomieszczeń gdzie będzie zimowała.

Zimowanie w 5-10 st, bez podlewania. Jeśli temp. wyższa - trzeba trochę podlewać. Najlepiej jeśli ma jasne stanowisko, w ciemnych pomieszczeniach liście bledną i "wyciągają" się.

Agave "Stricta"

Agave victoriae - reginae - agawa królowej Wiktorii

Wrzosy - Calluna 12:18, 30 lip 2012

Do góry
Basia_1987 napisał(a)
Hej,czy zna ktoś może odmianę tego wrzosa, w sklepie nie było napisane nazwy ,ponoć ma kwitnąć na różowo . ,

Bardzo ładna odmiana, bo kolorystycznie w dużej plamie świetnie wygląda z innymi odcieniami, ożywia wrzosowisko.Wg mnie może to być także odmiana "Wickwar Flame". też kwitnie na różowo.

Wickwar Flame http://www.theheatherfarm.com/heathers/details/402

Boskoop http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Calluna%20vulgaris%20'Boskoop'&lang=1

Mój mały raj na ziemi :) 12:09, 30 lip 2012

Do góry
Anulka, usłyszałam Twój szczebiot przez okno Tęskniłam za nim
Mój mały raj na ziemi :) 12:09, 30 lip 2012

Do góry
Ślicznie w ogrodzie Any, wspaniale wyglądacie, Ana przestań
Dla odmiany czas na zmiany... 12:05, 30 lip 2012

Do góry
Cały plan jest ok, ścieżkę z płyt w wersji I można by było nieco "dokleić" do krawędzi rabaty, a nie prosto, można na dole nieco inaczej też poprowadzić linię trawnika, tak żeby prawa rabata na dole była chudsza (więcej trawy) a lewa linia podniesiona do góry. Będzie bardziej spójnie i ładniej.

Prawa dolna rabata jest za "gruba".

Narysowałam dwie linie: czerwoną i zieloną, obie chudsze

Wnieść do ogrodu trochę radości - prośba o pomoc 09:14, 30 lip 2012

Do góry
Elu, masz pole do popisu. Masz już zrobione fajne tło dla roślin , i masz to szczęście, że zanim trafiłaś na ogrodowisko nie nasadziłaś przypadkowych roślin, więc nie musisz z nimi robić porządku.
Polecam Ci wszystkie wątki Danusi a także wątek "ogród Sylwi od pocztątku". I realizacje Danusi na stronie Gardenarium. Znajdziesz tam zdjęcia zakładania rabat od podstaw. Możesz wykorzystać wręcz gotowy wzory, jeśli Ci się spodobają.
Danusia wypisała Ci odmiany żurawek na słoneczne miejsce
Gardenarium napisał(a)
a w słońcu np. Berry Smoothie, Autumn Leaves, 'Marmalade', rewelacyjną 'Georgia Peach'.
Dla odmiany czas na zmiany... 08:55, 30 lip 2012

Do góry
Jeśli jest jakiś żywopłot ze świerków czy tui, to nie za szerokie, Wtedy wejdą hortensje czy inne krzewy i jeszcze jakieś małe z przodu typu żurawki.

Wygodniejsze by były 2,5 - 3 m, ale to też zależy czy są proste czy pofalowane. Pofalowane w najszerszym 4 m może być.
Ogród z gruszką 08:52, 30 lip 2012

Do góry
Laura napisał(a)

Ta prawa strona u góry może jest troszkę zbyt ścięta w porównaniu do lewej górnej, Zaokrągl ją troszkę. Buk może być, może Rohan Obelisk?

Wtedy Twoja wizualizacja części tarasowej ładnie wyjdzie

A tak jak patrzę dłużej to w ogóle bym zrobiła prawie koło na tej górze
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 08:46, 30 lip 2012

Do góry
Witajcie Maju i Olu -Lauro. Widać że Ola się już przyjaźnie zadomowiła na naszym Ogrodowisku i korzysta z naszych doświadczeń w upiększaniu ogrodów.: Pozdrawiam.

Maję zapraszam do założenia własnego ogrodowego pamiętnika
Aranżacja wejścia 08:44, 30 lip 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Proszę, pomóż Danusiu obsadzić mi pas 40 cm przed szmaragdami. Będzie to widoczne z wielkiego okna w jadalni i nie chchciałabym widzieć tylko te dziesięć szmaradów. Gleba dość dobra, po łąkach, ale podniesiona, stanowisko południwe. Dom i otoczenie w stylu rustykalnym, dużo czerwonej cegły. Myślałam o żółtej trzmielinie i " coś" w środku, co Ty na to? Co mogłoby stanowić to " coś" i czy trzmielina to dobry wybór?

Z trzmieliną fajnie wygląda ciemna lawenda odmiana Hidcote. Lawenda przy tujach, w środku 3 miskanty Variegatus, znów lawenda a z przodu przed miskantami i częścią lawendy trzmielina, po bokach mogą być żurawki np. Georgia Peach - są śliczne i takie wesołe. Będzie ładnie w tym zestawieniu przed oknem salonu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:43, 30 lip 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Proszę, pomóż Danusiu obsadzić mi pas 40 cm przed szmaragdami. Będzie to widoczne z wielkiego okna w jadalni i nie chchciałabym widzieć tylko te dziesięć szmaradów. Gleba dość dobra, po łąkach, ale podniesiona, stanowisko południwe. Dom i otoczenie w stylu rustykalnym, dużo czerwonej cegły. Myślałam o żółtej trzmielinie i " coś" w środku, co Ty na to? Co mogłoby stanowić to " coś" i czy trzmielina to dobry wybór?

Z trzmielina fajnie wygląda ciemna lawenda odmiana Hidcote. Lawenda przy tujach, w środku 3 miskanty Variegatus, znów lawenda a z przodu przed miskantami i częścią lawendy trzmielina, po bokach mogą być żurawki np. Georgia Peach - są śliczne i takie wesołe. Będzie ładnie w tym zestawieniu przed oknem salonu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:41, 30 lip 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
Danusiu robiłem dzisiaj kaciki dalszy ciag bo to takie pracochłonne ale widok nieszamowity, tak zmienia ogród jestem z siebie dumny najgorsze jest to ze mi roslinki leza i nie wiem jak je posadzic zrobił bym zdjecia ale mam dziury popalone odżywka i zdjecia byłyby brzydkie

Kondziu, pokazuj zdjęcia w swoim wątku koniecznie, niepowodzenia też są potrzebne, żeby nauczyć się prawidłowej pielęgnacji. Każdemu zdarzają się "wpadki" ogrodowe
Miniaturowy ogródek 08:38, 30 lip 2012

Do góry
Gabrysia jak widzę ma też "swoje" zdjęcia, hehe a nic nie mówiła, dobrze obejrzeć rewolucję z innego punktu widzenia - jako inwestora.

A hosty były po prostu rewelacyjnie zapakowane, nie spodziewałam się, aż nie można ich było wyciągnąć z tego kartona, jakby były zamurowane
Zielony chaos u Dawida 21:53, 29 lip 2012

Do góry
W Anglii dość długo ogrodnik to był zawód wyłącznie dla mężczyzn Kobiet nie dopuszczano.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies