Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:19, 05 sie 2014

Do góry
Ja również mam taki sam problem jak jula81, dlatego proszę o poradę, zrobił mi się "lekki bałagan" w ogrodzie i nie mogę przejść obok tego bez przesadzenia kilku roślin Moim zdaniem mam za dużo kolorów i gatunków... Ale zobaczcie sami:
Dwa pierwsze zdjęcia moim zdaniem są ok, ale reszta...juz nie:

A oto, co mi się nie podoba, a ponieważ jest to widok z okien tarasowych i pokojowych, bardzo prosiłabym o pomoc, co wysadzić, z czego zrezygnować, a co przesadzić. Wiem, że na forum jest masa ludzi, którzy umieja pięknie komponować ze sobą gatunki, kolorystykę i to jak rośliny będą wyglądały za kilka lat - ja niesttey do nich nie należę i proszę o pomoc

To jest jedna rabata (te cze=tery zdjęcia powyżej) - uważam, że za dużo się na niej dzieje, jest bałagan, chaos i brak harmonii... Pomóżcie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:18, 05 sie 2014

Do góry
Hortensje Silver Dollar mimo obfitych opadów stoją na baczność - i bardzo mnie to cieszy, bo w zeszłym roku wyginały się pod wpływem wody

Miejsko & sielsko 09:16, 05 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Ewuś, szukam czegoś na wrzosowisko, co to za sosenka u Ciebie na drugim zdjęciu
Ogród Nebel 09:15, 05 sie 2014

Do góry
Ładne roślinki na balkonie,dobrze rosną.Pozdrawiam.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:14, 05 sie 2014

Do góry
Trochę fotek dla Was zrobionych wczoraj przed burzą

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:13, 05 sie 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Będziemy kanty utrzymywać, tego brakowało w naszym ogrodzie

czasu mamy trochę teraz wolnego może coś nadrobimy, ale upały dają popalić, a wieczorem komarzyce

Koty nas nie opuszczają w upale są z nami i zawsze są z nami

ten dzikus jest szczególnie zadowolony, że sobie zniewolił rodzinkę

To dziwne, ale u nas nie ma komarów,nie potrafię tego zrozumieć, ale nie protestuje

Koty cudeńka. Do mnie też przychodzą koty sąsiadów i nawet już wpadają na dłużej i dotrzymują mi towarzystwa Sąsiadka mówi, że trzeba mieć kota, ha, ha, no to mam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:10, 05 sie 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Odświeżam moje pytanie bo naprawdę nie wiem co zrobić na tej części ogrodu.
Jest to ściana wschodnia.
Zrobiłam rysunek dla lepszego rozeznania.Zaznaczyłam na nim to co jest i chciałbym zostawić.Natomiast pozostałych roślin nie rysowałam,mogę je poprzesadzać ,jałowców nie znaczyłam bo rezygnuję z nich -są nieodpowiednie a chcę by ogród wyglądał "lekko" i w niezbyt wielu kolorach.
Obecnie kolory w moim ogrodzie to czerwień-róż, biel-krem , z dodatkiem koloru lawendowego
Proszę poradźcie

Więcej zdjęć mam w swoim wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4565-i-co-dalej-w-moim-ogrodzie?page=19

jula81
ta rabata wygląda już zdecydowanie lepiej niż na początku
może nie ma dużych plam jednakowych roślin, ale jest obsadzona rytmicznie
pokaż wejście do domu i co jest po drugiej stronie chodnika, dom to bliźniak?
Jedno zdjęcie widziałam z kawałkiem ganku i wydaje mi się, ze przydałyby się 2 drzewa po obu stronach wejścia do domu?
A już napewno jak Danusia pisała tam gdzie miłorząb musi być wyższe drzewko na tle domu, bo takie niskie się gubi. Możesz wykorzystać tego miłorzęba w innym miejscu. To chyba pendula?
Możesz też pomyśleć o drzewach/kulkach na pniu (katalpa, klon, wiśnia umbraculifera) wzdłuż tego chodnika, lub kolumnowych grabach, bukach.
Mi brakuje wysokości na tej działce.

kolumnowe graby:
http://www.pinterest.com/pin/453174781226724230/

klony:
http://www.pinterest.com/pin/453174781226724230/

wiśnia
https://www.google.be/search?q=Prunus+eminens+‘Umbraculifera’&rlz=1T4AURU_nlBE500BE500&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=KgzFU5yIJomP7AaR74C4BA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=845#facrc=_&imgdii=_&imgrc=qxDGuflnHGaJqM%253A%3B8ah6iF9RUZKE4M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.e-centrumogrodnicze.pl%252Fproduct%252Fimage%252Fprunus_umbraculifera.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.e-centrumogrodnicze.pl%252Fprodukt%252Fszkolka-drzew-i--krzewow---drzewa-alejowe-i-soliterowe---woj--pomorskie%252Fdrzewa-alejowe%252Fprunus---wisnia%252Fwisnia-osobliwa--prunus---eminens---umbraculifera--roz--10-12-2471.html%3B424%3B640

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:01, 05 sie 2014

Do góry
Dzięki Ogrodowisku zakochałam się w hortensjach - mam:
Limelight (posadzona tydzień temu, więc mam nadzieję, że za kilka lat będzię taka ładna jak u niektórych z Was) :

Zamierzam jednak wykopać tę pęcherznicę złotą, która jest za limką i zostawić tylkę pęcherznicę czerwoną, aby był ładny kontrast

Oto mój Phantom - zakupiony na zielongórskiej gieldzie 2 tygodnie temu - ale już teraz jestem nim zauroczona - mimo ogromnej ulewy dzisiejszej nocy kwiaty się tak mocno nie pokłądają i myślę, że w nastepnym roku będą jeszcze mocniejsze:

Oto przekwitająca Anabellka: niestety tak jak Danusia, przestałam być jej miłośniczką, ze względu na jej szybkie przekiwtanie i kładzące się łodygi:

Oraz hortensje ogrodowe - rzeczywiście bardzo kapryśnei ciężkie w utrzymaniu w ziemi:

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 09:00, 05 sie 2014

Do góry
i moj tulipanowiec rok temu i dzisiaj
w sumie to jestem troche przerazona tempem wzrostu

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:00, 05 sie 2014

Do góry
Dla zaglądających poranne widoki na little lime Kolor limonkowy przechodzi w róże
Wilcza Góra 08:57, 05 sie 2014

Do góry
...wczoraj takich 2 gości wpuściłam na południowy taras...
bardzo jestem z ich towarzystwa zadowolona...
będę teraz "pracowała" nad ich "koafiurą" a w tzw międzyczasie dostali na głowę to, co było pod ręką ...
oto i oni:

macham z całych sił do wszystkich odwiedzających Wilczą

Ogród - moja pasja i tęsknota za wolnością 08:57, 05 sie 2014

Do góry
A obie te rabaty są połączone tą oto poniżej, gdzie też mi coś nie pasuje Prosze o porady
Ogród - moja pasja i tęsknota za wolnością 08:56, 05 sie 2014

Do góry
Tutaj też mi coś nie gra Za dużo, za kolorowo, za bardzo chaotycznie
Witam i buziolki dla wszystkich 08:55, 05 sie 2014

Do góry
Buziolki przyjęte i odwzajemnione
Z mojej strony Witamy
miłej zabawy

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 08:54, 05 sie 2014

Do góry
slonecznik sam sie wysial a obok miechunka
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 08:53, 05 sie 2014

Do góry
i jeszcze troszke lepsze zdjecia mojej Florentynki

Ogród - moja pasja i tęsknota za wolnością 08:53, 05 sie 2014

Do góry
A teraz chciałabym Wszystkie Mądre Ogrodowe Głowy prosić o radę, w jaki sposób mogłabym zmniejszyć chaos na tych oto zakątkach - niestety ja jako laik ogrodowy powsadzałam rośliny, które mi się kiedyś podobały, nie mając wiedzy, co z czym sie komponuje, co z czym pasuje kolorystycznie, jak będzie wyglądała dana kompozycja w przyszłości. Moim zdaniem zrobił się chaos, brak harmonii i konsekwencji kolorystycznej i niestety nie jestem z tych rabat zadowolona, dlatego proszę Was o momoc, mamy z mężem wprawę w przesadzaniu roślin, więc byłabym wdzięczna za Wasze podpowiedzi Może przesadzić coś z jakiegoś innego zakątka... Może coś wysadzić z tych?

Niestety chyba posadziliśmy za dużo gatunków bez wiedzy ogrodniczej i teraz razi mnie ten bałagan

Ogródkowy chaos u monitki 08:49, 05 sie 2014

Do góry
Tojeść super się prezentuje i zielony zakątek bajka Pozdrówka

Lawendowy zawrót głowy 08:45, 05 sie 2014

Do góry
Witam serdecznie.

Wreszcie mogę ropocząć urządzanie własnego ogródka. Zauroczyły mnie Wasze piekne ogrody, bez względu na wielkosc wszystkie tworzone z pasji. Szefowa jest moją jak i zapewne Waszą największą inspiracją.

Zaczynam od prosby i błagam o rozgrzeszenie. Kiedy zaliczkowalismy dom w zeszłym roku na działce przy domu zaczelismy intensywnie od regeneracji swierkow, niestety jest coraz gorzej, wiosną dopadł je ochojnik i mimo pieknych nowych przyrostów w srodku schna i okropnie sie sypią. Jest ich szesc chcemy wyciąc cztery. Ogromnie mi ich szkoda. Jednak sa posadzone za gesto. Rzucaja cien na mój mały ogródek i zachodza na siebie gałeziami. Niezły początek .... Proszę o Wasze sugestie i komentarze.
W Dolinie Muminków 08:44, 05 sie 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
ha! Młodzież uczy się jeździć! Pewno złapie bakcyla od taty
Ciekawe czy załapie pasję mamy, do prac ogrodowych

Kasieńko mam cichą nadzieję że złapie pasje po Mamie i Tacie - byłoby super
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies