Renatko, dziękuję. Ogród taki trochę jak ja - z jednej strony bardzo poukładany i konsekwentny, a z drugiej natura wolności, dzikości i przestrzeni
Elizo, Bonica wymaga silnego cięcia wiosną i po pierwszym kwitnieniu, nie okrywam jej na zimę (poza pierwszym rokiem po posadzeniu).
Dorotko, dziękuję
Asiu, u Ciebie dopiero zacznie się spektakl, poczekaj jeszcze trochę...
Dla wszystkich odwiedzających jeszcze raz dzisiejsza fotka Jamesa w pełnym rozkwicie:
Mirello, piękne róże, jakby delikatnie skulone i nieśmiałe
Góry czarują, ale ja się troszkę opieram, może to dlatego, że mieszkam zbyt daleko i na ogół wybieram zdecydowanie szlaki spacerowe Ja za to jestem uzależniona od książek, lubię ich zapach, fakturę, mądrą treść, ale od kiedy trafiłam na O. mam kolejną pasję Próbuję stworzyć ogród, który będzie troszkę podobny do mnie i chociaż nie mam zbyt dużej wiedzy na temat roślin, uczę się cały czas, podglądam, słucham życzliwych rad i inspiruję się pomysłami innych
Bogda, przycupnij gdzie chcesz, na leżaczku, w kąciku kawowym, przy Edence , a może przy drewutni z widoczkiem na Grahama, w cieniu czereśni,podam Ci kawkę i będziemy się relaksować patrząc na bukszpany i róże bo tych jest najwięcej w moim ogrodzie
Anek rozjaśniłaś mi z tym rdestem i poszedł pod jezówki a plan miałam inny ... no powiem pewnie też by był dobry ))))))))) ale co będę eksperymentowac jak fachowiec radzi ... jedno przesadzanie na wiosnę mniej
I taka rabatka zrobiona dla oka ludzkiego i mojego dobrego samopoczucia (jedyny punkt ogrodu widziany przez przechodniów, czyli przedpłocie), w najdalszej części ogrodu. Ciepła, beztroska, choć z mocnymi roślinami (złote cisy, seslerie, liliowce miniaturowe, berberysy Green Carpet, werbeny.
Wymyśliłam coś takiego ale nie śmiejcie sie z mojego rysunku (pomagał mi moj 8-latek te ptaszki od niego
To białe na dole to kamyczki a w nich bukszpany. Bukszpany na nożkach wypadają stamtąd, nie wiem co z resztą?
Maja pąki prawie wszystkie róże począwszy od Aachener Dom, Baronowa zu Guttenberg, Novalis, Westerland, Papageno i tak dalej
i to mnie bardzo cieszy a wczoraj kupiłam Falcon i jeszcze jesienią popryskam je wszystkie od plamistości i mączniaka, a potem wiosną dwa razy
Tu jeszcze świeże kwiaty Ruffles Splendid
i Rapshody i Pastella, ach można tak bez końca Was zanudzać
Jeżówki między hortkami to jest to...i tylko u mnie myślałam o nich na północnej stronie, więc raczej słabo by kwitły....
masz rację co do różu, ale wrzucam fotkę od Kasika z jej ogródka to jest właśnie Secret Affair...około 50-60 cm więcej nie ma....fotka robiona 31 lipca