Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:23, 17 lip 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Liliowce przekwitają.... bonzaje som

Ania ale ta rabata uporządkowana,sliczna a podpowiedz mi prosze jak zwalczyc kreta może byc na pv pozdrawiam
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 11:19, 17 lip 2014

Do góry
Hortensja napisał(a)
póki co ostateczny projekt przedogródka wygląda tak:

powierzchnia wyżwirowana jasnym żwirkiem. od zewnątrz na półokręgu bukszpanowe kule z dodatkiem fioletu i różu po bokach np. wrzośce lub dzwonki. jeśli starczy miejsca to poprzetykam tu i ówdzie trawami ozdobnymi
drugi półokrąg to lawenda.
centrym trzeciego będzie stanoiła krzak róży w rózowym odcieniu.
powierzchnia po iglakami wyścielona korą - dla kontrastu z jasnym żwirem:

dziś uporządkowałam a raczej odchwaściłam skarpę:
[img

jest tak:

zastanawiam się co dalej z ta skarpą zrobić? czy zainwestować w kamienną palisadkę czy wysypać korą?? i zasadnicze pytanie CO posadzić pod iglakami??

Pamiętaj o tym że chcesz stworzyć ogród śródziemnomorski.. więc kora nie pasuje.Mocno trzymaj się planu i gatunków roślin które były wcześniej wypisane do tego ogrodu.Kamień,żwir itp.
Ps. Teraz jestem w pracy i czasu mam malutko więc jak wrócę wieczorem to postaram Ci coś posunąć
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:18, 17 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Mierzwi mnie to
Czy posadzić trawy pomiędzy rh ???? bo kiedy one urosną....

Ana, i co zrobiłaś w tym temacie? Mam identyczny dylemat
Przekopałam Twój wątek ale nie widzę rozwiązania
Są zmiany, czy nie ma czasu?
W ogródku Iwony 11:16, 17 lip 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)

Sliczne obrazki pokazujesz żurawki na kamieniach b ładnie sie prezentują .
W ogrodach u Kapiasa też bywam co roku i nawet częściej mozna tam zrobic fajne zakupy ale twoje zakatki sa równie piękne
Chatka Baby Jagi 11:07, 17 lip 2014

Do góry
Pozdrawiam to cudowne miejsce i właścicielkę..........mało zdjęć?....ja ciągle nienasycona twoją przestrzenią...to sobie zacytuję, bo pięknie

Makowo na Kociewiu 11:05, 17 lip 2014

Do góry
Małgosiu czekam ażstipy zakwitną
Pomponelle wczoraj posadziłam, dzisiaj będzie karczowany jałowiec pod Leosia i tawuła japońska pod Lois odier. Strasznie nie lubię niczego karczować ale jałowca nikt ode mnie nie weźmie więc muszę go wyciąć Powoli pozbywam się krzaczastych jałowców.
Od 3 dni działam z wrotyczem robię wyciągi i leję na wszystko

W weekend muszę znowu zrobić napad na niedalekie nieużytki przy centrum handlowym
Róże Davida Austina 10:58, 17 lip 2014

Do góry
AniaB napisał(a)

Czy ja bym się mogła uśmiechnąć o nazwę tego powojnika? Naprawdę taki niebieski czy takie zdjęcie?
Ogródek Iwony 10:48, 17 lip 2014

Do góry
A może ładnym łukiem pojechać do narożnika, będzie rozszerzający się trawnik, potem drzewko kula może być też na wprost przęsła lub ekranu z cisa, żwirowa rabatka z kulkami rozrzuconymi, tyłem różowe żurawki już na korze, za nimi róże, trawy i jeżówki, pod świerkiem rozluźnić busz i wstawić lustro, by łan traw i jeżówek odbijał się w nim, ekranem z cisa zasłonić się i dać jednocześnie tło roślinom

ot mogę sobie pofantazjować
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:46, 17 lip 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)

I jeszxze mała wizualizacja... czy nie błądzę we mgle kraty tylko oparte...

na jednej kratce rożę.. tej na rabacie a na drugiej powojnik te hortki już wsadzone na tej rabacie bo czytałam ale nie doczytałam czy to tu
ja bym tą całą rabatę obsadziła różą bonica z lawendą ale czytam, że róże nie koniecznie
Kosolkowa Pasja 10:45, 17 lip 2014

Do góry
Witaj Ola widzę, że lubimy zaopatrywać się w tych samych sklepach na przywitaniepozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 10:42, 17 lip 2014

Do góry
Zakwił liliowiec - przywalony przez lata gruzem pokazał że twarda z niego sztuka. Kwitł w zeszłym roku pierwszy raz i w tym roku też. A rośnie dalej na gruzie budowlanym i wcale mu to nie przeszkadza.
Ogród Eli 10:33, 17 lip 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Pięknie Elu, super ci wyszła ta łezka z dwukolorowym żwirkiem

zakątek z oczkiem też uroczy, jak ty pójdziesz w tan z łopatą, to prawdziwy szlagier, od razu przebowo sie robi w twoim ogrodzie, gratuluję

U mnie chyba tez już po ulewach

bo ja tańczyć lubię ale nie koniecznie z takim partnerem

znów jakimiś burzami straszą
Ogród w otulinie Biebrzy 10:31, 17 lip 2014

Do góry
hanawier napisał(a)
i obiecane krówki, żeby nie było, że kłamę

u góry panna Lusi na dole pani Miecia

Prawdziwe gwiazdy....Haniu, a ta okrywa przy hamaku, to brunera?

pozdrawiam
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:28, 17 lip 2014

Do góry
Kasia

Anita właśnie te Góry , trochę termin mi się przesunął ale będą

Ozz ciachaj śmiało , pewnych rzeczy nie pokazuję bo naprawdę widoki chwilowo drastyczne, pokaże jak ciut odrośnie

wczoraj w takich okolicznościach przyrody kończyłem dzień plażowo ogrodowy

i jeszcze odchodząc od grilla z szklaneczką i aparatem w dłoni rzuciłem okiem na hortensje

jeszcze jej nie rozszyfrowałem do końca a może to tylko zaplatany Phantom

a to już anabelka o poranku, po wycięciu masy cienkich pędów ze środka kilka najgrubszych wystrzeliło ponad poziomy

Fantasia, NN i Endless Summer

Ogród Eli 10:26, 17 lip 2014

Do góry
Pięknie Elu, super ci wyszła ta łezka z dwukolorowym żwirkiem

zakątek z oczkiem też uroczy, jak ty pójdziesz w tan z łopatą, to prawdziwy szlagier, od razu przebowo sie robi w twoim ogrodzie, gratuluję

U mnie chyba tez już po ulewach
Ogród Eli 10:23, 17 lip 2014

Do góry
agam napisał(a)
No tak jak limki to muszą być trawy . Do limek gracki, ale one 160cm będą miały jak podrosną. U kogoś widziałam rozplenice, chyba u Sylwi, bardzo dobre zestawienie. W nogi limek moga być tawuły.
To tył wędzarni?

to tył wędzarni i chodzi by to niby okno nie było zasłonione
a limki z rozplenicami mam i ja tylko limki małe a rozplenice dzielone wiosną nie mogą się rozbujać
Mój wymarzony ogród 10:21, 17 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
żeby się donice od deszczu nie brudziły musiałam trochę kamykami je podsypać

i jeszcze trochę donicowo
i z drugiej strony

Madziu przeszłam twój wątek. Jestem pod wielkim wrażeniem jak dużo, w tak krótkim czasie i własnymi rękami zrobiliście
Efekty już widać i cieszyć się macie z czego.
Zazwyczaj nie doradzam, bo zwyczajnie nie potrafię
Chciałam jednak zwrócić Twoją uwagę na choinę kanadyjską w tej donicy.
Teraz to mały, ładny krzaczek ale docelowo to wielka roślina, drzewo.

Gdzieś czytałam, że ślimaki atakują ci kapuchę. Kup im "suplement diety" takie niebieskie granulki

W Gąszczu u Tess 10:14, 17 lip 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kochani, nie piszę i prawie nie czytam, bo jakiś dół mnie dopadł. Może przemęczenie, chyba potrzebuję urlopu.

W ogrodzie pracuję, bo roboty mnóstwo, ale nawet to robię bez pasji i radości.

Pozaglądam do Was powoli. Buziaki

PS. Ogromna prośba - nie chcę widzieć tu postów w stylu: trzymaj się, będzie dobrze itd. OK?
Najwyraźniej tego urlopu potrzebujeszzostawiam kwiatka z motylkiem, możesz pofrunąć na urlop jak on buziolki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:12, 17 lip 2014

Do góry
Witam, mam problem z przerabianą rabatką. Zmieniłam linię trawnika i posadziłam różę pnącą New Dawn, jeżówki i z przodu bukszpaniki (w przyszłości kulki mają być). Czuję, że rabatka nie jest dokończona i potrzebuję pomocy. Nie podoba mi się linia. Jak po łuku wytnę kawałek trawnika do ścieżki, to co posadzić przy wejściu?
Najlepiej pokaże na zdjęciach:
PRZED I PO:

WIDOK Z GÓRY PRZED, W TRAKCIE PRAC I PO:

Podobają mi się kulki bukszpanowe, żurawki i żwirek. Może dałoby się coś wkomponować?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:10, 17 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aniu codziennie daje zdjęcia. Mam chyba 10 lub więcej fairy, 5 bonica i 7 NN podających sie za Mariatheresia, bailando lub kto jeszcz ewie co to jest. A co ja niby robię jeśli nie daję zdjec? Nie lubie na forum wstawiania po jednym kwiatku, zwłaszcza że sama sUkam insporacji dla calokształtu nasadzeń, kompozycji rabat. Zatem prezentacji po jednym kwuatku u mnie będzie mało. Tylko wtedy, gdy coś mnie zachwyci jak ostatnio james Galway i Alnwick oraz Ascot. Zresztą teraz róże odpoczywają podobnie jak ja i orzygotowują sie na drugie rłoczenie.

Nowe sadzone dopiero wiosną i latem zatem na zdjęcia trzeba poczekać min jeden seozn.

Teraz czas monardy i jeżówek

I kukuryku czyli cud natury o zapachu earl grey

Ja Marzenko wstawiam po jednym kwiatku, bo nie mam za dużo miejsca w ogrodzie na "plamy" a i dla tych co by chcieli daną roślinę wpropwadzić do swojego ogrodu np. w większej ilości a nie wiedzą jak się nazywa lub jak rośnie "kukuryku" to monarda? a ta jeżówka przy niej jak się nazywa? na Jamesa Galweya też choruję pozdrówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies