Moja wielka kalina koralowa już po kwitnieniu.
Za jodłą sobie rośnie wielki krzak. Zasłania taras. 2 lata temu była mocno przycięta, teraz znowu jest wielka. Rośnie od południowej strony.
Po przycięciu odsłoniła widok na ogród, który nam się bardzo podoba. PRZED i PO:
Dorotko, a napisz mi proszę, czy te gałązki "wilki" z białymi kwiatami wyrastają spod ziemi (ponizej szczepienia)czy powyżej?
Jesli spod ziemi, poniżej szczepienia, to nie wycinaj, rozruszaj taką gałązkę wilka i wyrwij, bo jesli niedokłądnie się wytnie, to i tak wilk bokiem wybije. Wyrywanie wilków ponoc najskuteczniejsze
Powoli wprowadzam małe zmiany w ogrodzie, chciało by się wszystko zrobić na raz. Poczytałam na temat przesadzania i rozmażania roślin, doszłam do wniosku że najlepiej zrobić to na wiosne (rabata przy tarasie poczeka ).
Druga rabata przy tarasie
Małe zakupy
Horta Paniculata Grandiflora i Limelight
przed nimi planuję na wiosne przesadzić rozchodnik którego już mam.
Hibiskusy powoli zaczynaja swoje szaleństwo i malutkie magnolie
Chaos na tarasie
nowa horta Teller
biedna brzuska posadzona w tym roku
chyba znam winowajce !!! Brutus ....
ale jak tu go nie kochać
Niedługo urlop, w planie - własnymi ręcami robie ławke do ogrodu
Widzę, że to temat wciąż aktualny, więc wklejam u Ciebie zdjęcie mojego patentu, a właściwie kupionych w ogrodniczym podpórek Poszłam po rozum do głowy, jak po moim przyjeździe z wakacji VF leżały na ziemi i miały 2 gałązki złamane. Podpórki są w różnych wysokościach (koszt około 20 zł.)- w komplecie są 3 zielone druty, które wbija się w ziemię podnosząc leżące gałązki i opierając je na drucie. Można użyć np. tylko jednej podpórki. Jak widać, prawie ich nie widać