Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

MamaMagda 12:40, 13 sie 2014

Karolinko - doskonale Cię rozumiem! też mam mały ogród i ogromny sentyment do roślin, które posadziłam wcześniej robiąc błędy
ale też mówię:"może kiedyś!"

jeżówki są cudowne! i też pałam ogroomną miłością do rozchodników

Karolinek napisał(a)
Dziękuję Wam dziewczyny za pozdrowienia i miłe słowa, które bardzo, bardzo motywują
Tak bardzo chciałabym poszaleć na większej powierzchni ogrodowej, móc stworzyć np. olbrzymie wrzosowisko, sadzić drzewa, krzewy... a tak mam ograniczone pole działania. Mój ogródeczek już tak niewiele pomieści. No, cóż pozostaje cieszyć się z tego, co się ma, gdyż jeszcze dwa lata temu jako ogródek służył balkon. Więc może kiedyś...

Dzisiaj przyszedł czas na moją skromną kolekcję jeżówek. I totalnie się w nich zakochałam, jak ta pszczoła mogłabym siedzieć i podziwiać je.Znajdę na nie jeszcze niejedno miejsce w moim mikrusie.
A już na pewno będą królować w przedogródku razem z rozplenicami i rozchodnikami. Już we wrześniu ruszam z pracami przed domem, gdyż na razie tam sama gleba i pełno korzeni po akacjach, które rosły na chodniku wzdłuż ulicy.

Katkak 20:12, 13 sie 2014

Karolinka pamiętaj, że nie liczy się ilość, tylko jakość, a Ty stworzyłaś prawdziwy klejnocik i taki ogród to marzenie. Mnie szalenie się podoba. Nie powiem, też chciałabym większy ogród, ale co tam, trzeba się cieszyć tym co mamy . Buziaki . A zdradzisz przepis na tę zupę-krem z cukinii?
Karolinek 15:50, 14 sie 2014

MamaMagda napisał(a)
Karolinko - doskonale Cię rozumiem! też mam mały ogród i ogromny sentyment do roślin, które posadziłam wcześniej robiąc błędy
ale też mówię:"może kiedyś!"

jeżówki są cudowne! i też pałam ogroomną miłością do rozchodników

jak ich nie lubić

ewsyg 22:43, 17 sie 2014

Karolinko, właśnie poluję na te ciemne rozchodniki, są cudne
hanka_andrus 22:47, 29 sie 2014

OGŁOSZENIE !!!

Proponujemy spotkanie dnia 6 września w ogrodach pokazowych Hortulus.
Wszystkich zainteresowanych kieruje do wątku założonego w spotkaniach .
Nallar 23:07, 29 sie 2014

Karolinek napisał(a)
Mieczykowy spektakl trwa...

Bardzo je lubię w ogrodzie i w domu w wazonie. Długo pięknie wyglądają.

Bardzo podoba mi się ta rabata. Moje mieczyki i wiele innych cebulowych zjadły mysiory, wsadziłam je bez koszyczków.
Jeżówki wpisałam na listę chciejstw, bo wyglądają uroczo.
Karolinek 18:56, 31 sie 2014

hanka_andrus napisał(a)
OGŁOSZENIE !!!

Proponujemy spotkanie dnia 6 września w ogrodach pokazowych Hortulus.
Wszystkich zainteresowanych kieruje do wątku założonego w spotkaniach .

Właśnie dzisiaj byłam w tych nowych ogrodach i w grabowym labiryncie. Pokonaliśmy go z synem szybciutko

Karolinek 11:28, 01 wrz 2014

No i mamy wrzesień. Tak jak planowałam, zaczęliśmy tworzyć przedogródek. Ogrodzenie już jest, droga i chodniki nowiutkie. Remont ulicy zaczął się w listopadzie 2013 od wycinki sadzonych jeszcze przed wojną akacji. Bardzo mi ich brakuje, widziałam z okna drzewa, a teraz ulicę, nową, więc powinnam być zadowolona, ale jakoś dziwnie nie jestem.
Ale nie o tym chciałam pisać.

Tak to wygląda aktualnie.

Dzisiaj będzie dokończona opaska przy elewacji. Część roślin już kupiłam i czekają niecierpliwie na świeże duże dołki z żyzną ziemią.
Wymiary to 5m x 9 m. Słońce operuje tu od ok. południa do wieczora.
Do wykorzystania mam już parę roślin:
2x jałowiec skalny 'Blue arrow', którym chcę zakryć brązową skrzynkę
2x dereń 'Elegantissima'
2x pęcherzyca 'Diabolo'
2x hortensja 'Limelight'
1x cyprysik Lawsona - kula na pniu
3x rozplenica 'Rubrum'
3x rozplenica 'Hameln'
4x tuja 'Danica'
plus rudbekia i duże sadzonki trzmieliny.

Wzdłuż ogrodzenia planuję posadzić wiśnie 'Umbraculifera', lecz mam problem z ich dostaniem. Może jakieś inne ładne, nieduże drzewa???
Pod wiśniami myślałam dać wzdłuż irgę szwedzką 'Coral Beauty'.

Nie planuję siać na tym skrawku trawy, więc potrzebuję jakiś roślin zadarniających, płożących.

Liczę na Waszą pomoc.
hanka_andrus 12:31, 01 wrz 2014

Ładne miejsce do zagospodarowania. Masz przeważające trawy w zapasie, poszłabym w kierunku traw i rozchodników.. Wiosną porządek i potem spokój. No i lawenda.

Ale Ty sama masz dobre wyczucie proporcji, na pewno zrobisz to doskonale.
Karolinek 12:44, 01 wrz 2014

Haniu, dzięki za słowa otuchy, ale tu mam naprawdę problem. Dużą przeszkodą wg mnie jest brak trawy, która porządkuje i dodaje zieloności. Boję się to skopać, nie chcę ciągle później przesadzać i kombinować.
Rozchodniki też brałam po uwagę. Pozdrawiam Cię!