Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pod orzechem 22:43, 16 lip 2012

Do góry
pawelec napisał(a)
Witam Panią Danusię w mym skromnym wątku

Myślę, że nie będę porywał się z motyką na słońce i wezmę się najpierw za ogródek przed domem od strony ulicy. Zanim jednak przejdę do rozrysowywania rabat zastanawiam się co zrobić z roślinami, które się w ogródku znajdują. Mam tam cisy, które nigdy nie były cięte i rosną jak chcą, ogromniastą sosnę, która zacienia cały ten kawałek ziemi i od sąsiada thuje. Reszta roślin tzn lilie, 2 świerki Conica i hortensja są do przesadzenia w razie czego.

Ponieważ bardzo mi się podobają ekrany z cisa myślałem o wycięciu moich starych cisów i posadzeniu nowych. Z resztą nie wiem co zrobić, wyciąć, zostawić.... ehhh... trudna decyzja

Na forum mówimy sobie po imieniu

Sośnie podgól gałęzie od dołu, żeby można było pod nią przechodzić. Ewentualnie cosik posadzić.
Cisa starego nie wywalaj, to skarb. Raczej go podetnij, odbije ze starego drewna.

Dokup hortensji bukietowych, zwłaszcza odmianę Limelight ( to moja ulubiona i pięknie kwitnie, niezawodnie).
Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:40, 16 lip 2012

Do góry
Widać, że ma dobrze
Kubusiowo 22:38, 16 lip 2012

Do góry
Cześć Gosiaczku, zobaczyłam Cię w przyblokowym ogródku i lecę na złamanie karku i pokazywać swoje "rany" po meszkach.

Jesteś czy Cię nie ma ? Kawał roboty i to dobrej
W cieniu - zacieniona 22:35, 16 lip 2012

Do góry
Pracowita kobieta (o nasionka mi chodzi i ich wysiewanie )
Ogródki przyblokowe w mieście 22:33, 16 lip 2012

Do góry
Podziwiam kółeczka, bo to pracochłonne bardzo Kto wycina?
Kondziowy Ogród :) 22:32, 16 lip 2012

Do góry
Nie kupuj kłączy w przyszłości, bo teraz kupuje się wyrośnięte rośliny. Wtedy wiadomo co kupujesz.
Ważne żeby nie zostać oszukanym
Choroby trawnika 22:27, 16 lip 2012

Do góry
Tak, potwierdzam diagnozę. Sprzyja jej wilgotna pogoda, brak składników pokarmowych, brak aeracji lub wertykulacji wiosną i zbyt niskie koszenie trawnika.

Jedyną radą jest podlanie plam środkiem grzybobójczym i postępowanie przeciwdziałające chorobom.

Trzeba nawieźć trawnik nawozem z żelazem, usuwać ściętą trawę z zainfekowanych plam, usuwać na bieżąco filc, wertykulując chociaż raz do roku.

Może Twój trawnik jest w osłoniętym miejscu i trawa wolno przesycha, co ułatwia atak grzybów.
Wymarzony ogród 22:15, 16 lip 2012

Do góry
Ta "choroba" zaraziła już sporo osób...ale fajnie Dużo się dzieje
Kiedyś będę miała piękny ogród. Mam nadzieję ;) 22:06, 16 lip 2012

Do góry
Witaj, wiem że teraz dodajesz fotki, a więc odwiedzę Cię nieco później
Ogrodowe pomysły - pierwsze kroki 22:04, 16 lip 2012

Do góry
Witaj Marto

Rysio ma więc sąsiadkę i to z jakim ogrodem Bajkowo na zdjęciu z domem, myślałam, że to wizualizacja komputerowa takie piękne kolory

Bardzo czekam na następne zdjęcia i zakątki
Małe przeróbki ..... gotowa na wszystko 22:01, 16 lip 2012

Do góry
Faktycznie mnie uprzedziłaś, ale nie tyle chodzi o kanty trawnika, co w ogóle o usunięcie trawy spomiędzy tui. Powinny być wysypane korą. Latanie z kosiarką pomiędzy nimi to nie lada wyczyn

Będzie Ci łatwiej kosić, a tuje będą lepiej rosły.
Drzewko oliwne oddam 21:57, 16 lip 2012

Do góry
Na pewno ktoś doczyta i zapragnie mieć to drzewko
Moje zmagania ogrodowe 21:56, 16 lip 2012

Do góry
Witaj na Ogrodowisku. Rozumiem Twój nieogrodowiskowy ogród

Ciekawa jestem dalszego ciągu opowieści lub zdjęć. Pokaż też dzieła męża - pracusia Czyżby plac zabaw dla dzieci?
"Dwa na dwa" przed domem 21:42, 16 lip 2012

Do góry
Na tę magnolię to ja tu nie widzę miejsca Przynajmniej z przodu, bo w trawniku nie może być a na rabatach nie ma miejsca. Przesadź ją na tyły za dom i już nie ruszaj. Magnolia nie lubi przesadzania bo ma kruche korzenie i nie można jej posadzić za głęboko bo będzie marniała.
Ogród Bogusława 14:29, 16 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

wyginanie

To samo
Mój ogródek pod Gdańskiem 21:48, 15 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rabatka z trawami obłędna

Dziękuję serdecznie! Za odwiedziny i za pochwalenie mojej rabatki
Mój ogródek pod Gdańskiem 21:03, 15 lip 2012

Do góry
Rabatka z trawami obłędna
Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 20:58, 15 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym sośnicy nie cięła.

Danusiu i tej Twojej rady posłucham, na mój nos "ogrodowej ignorantki" ta roślina włśnie tak wygląda, że nie należy jej przycinać.
Dzięki Sebkowi, dowiedziałm sie, że to sośnica i już poczytałam sobie na jej temat coś nie coś.
Jest to bardzo trudna w uprawie roślina - zobaczcie gdzie mieszkam. Ale nie ukrywam, ze lubię wyzwania!
Wasze informacje bardzo mi pomogły, wiem że muszę znależć dla niej inne miejsce w moim ogrodzie.
Dziękuję i pozdrawiam.
Ogródek Anity 20:29, 15 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy czyścisz Anitko poszczególne kwiatki róż, czy obcinasz potem całe pęki?

z tego co wyczytałam to u róż okrywowych nie jest konieczne usuwanie przekwitniętych kwiatków, ale ja obcinam te które najbardziej mnie drażnią- gdy zmienią kolor na brąz...
u innych róż-obcinam
jeśli jestem w błędzie- co może być możliwe- proszę o korektę
Ławka w ogrodzie 19:58, 15 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma to jak spokojny zakątek do posiedzenia. Uważam, że w każdym ogrodzie powinno się znaleźć takie miejsce, aby ustawić ławkę. Ukryta wśród roślin, blisko pachnących roślin, zaprasza do kontaktu z naturą.
Pokażcie swoje ławki w ogrodzie. Zobaczymy, jakie cieszą się największym powodzeniem.

Ławka romantyczna. Zaaranżowałam ją wśród lawendy, floksów i róż.

To moja ulubiona ławka, z drewna tekowego postawiona wśród hortensji (aż ją przerastają do środka). Z tyłu rosną żółtolistne jaśminowce, z pzrodu kule z ostrokrzewu, begonie wiecznie kwitnące, hosty, miodunki i bergenie

Ławka tekowa, taka sama jak w ogrodzie Sissinghurst, marzyłam, żeby taką mieć i mam, nawet dwie. Druga stoi z tyłu ogrodu

Przejrzałam wszystkie ławeczki w całym wątku i wróciła do tych pierwszych. Najbardziej podoba mi sie nr 2. Moja własna ławeczka chyba się nie nadaje do "występów" Ale te tu w wątku są wspaniałe!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies