Aniu, piękne streszczenie i słowa kluczowe składające się na obraz mojego ogrodu. atak klonów i moje ogrodowe motto, żeby przy tym wszystkim czerpać bardziej z radości i niż z rozterek, teraz już mogę powiedzieć, że to ogród na Wzgórzu pod pieczą i tarczą eM...a ja mogę prawie, bo prawie robi wielką różnicę wypoczywać, ale wypoczywam z eM i jesteśmy szczęśliwi
super jest pod parasolem
klon jesionolistny Kelley's Gold- jest tym którego mogę Ci z powodzeniem polecić, jest zdecydowanie moją radośćią, słońce go nie przypala i nie choruje, jeszcze jedną prełka jest klon japoński Schirasawa Aurem
w zeszłym roku posadziłam miskanty wzdłuż jednej szyby żeby odgrodzić się od sąsiadów, ale nie zdały egzaminu. Po pierwsze po ścięciu na wiosnę było całkiem pusto. Po drugie coś nie rosną w tym roku i mają ok 50 cm
taras wygląda tak, jest południowy więc mega gorąco, choć murek zasłania donice od ok 13. Zdjęcie zrobione 13.20.
w rogu gdzie w tej chwili stoją donice chcę posadzić coś większego i zimozielonego - myślałam o 3-4 tujach Aureospicata w kształt L.
nie wiem jak obsadzić donice wzdłuż murku. to jest ok 10 metrów.
Po lewej stronie za hamakiem chciałam jakieś drzewo, ładnie podsadzone, mam donicę 60x60 cm, więc powinno się zmieścić.
chodzi mi po głowie: perukowiec Royal Red, Tamaryszek, oliwnik, miscant Variegatus. myślałam też o kostrzewach niebieskich plus jeżówki. Boję się że narobię bałaganu a chciałabym coś nowoczesnego i ogrodowiskowego
Nie wiem jak zaplanować to miejsce zeby powstał przytulny "pokoik na dachu"
Niektórzy sąsiedzi są super, wyjątki się zdarzają, wczoraj dostałam sadzonki kalafiorów (Ala nie wzięłaś) a dzisiaj O innych dobrach warzywowych nie wspomnę. Zaraz człowiekowi lepiej, że są tacy ludzie. Ja tylko kfiatki,trawy i krzaczory mogę sąsiadom ofiarować, chociaż tak mogę się odwdzięczyć.
Dzięki chyba jej służy ziemia, albo nasłonecznienie, bo na patelni jest
tu tegoroczna z siewu razem z albizją, bukiem i budlejami, niższe piętro to róże i inne, młodziaki
tu zaraz szał, powstałą mi kolejna wyspa, hortensjowa
za rok do tych dosadzę, uwielbiam te różową NN i vanilkę
To się cieszę bardzo Danusiu
a tu też inaczej, pamiętasz, siedziałyśmy i tak żałośnie było, poszłam w hortensje, ujednolicenie i te hortensje aż do domku lecę, część malutka, końcowy efekt, za 2 lata
to wszystko z moich patyków, jesienią pójdą pod mur do rh,a wiosną robię kolejne
część patyków już kwitnie tam
Asiu nie wiem co jest w nóżkach samotnego pana szmaragda.
Zrobiłam wizualizację. Nie ma w programie żurawek, wstawiłam trawki. Mi się podoba, może trochę więcej bylin, jak mówi Przemek. Cały rok nie jest pusto, z wyjątkiem katalpy. Myślałam jeszcze o tulipanach, co sądzisz? Super, dziękuję Asiu, baaardzoooo.
Mam takie drzewko - miłorząb. W maju przymarzł, od dołu był "łysy" dlatego też obciąłem boczne [z ubiegłego roku] przyrosty. Wybyjał strzasznie. Obecny główny przewodnik ma prawie metr długości, boczne również pięknie odbuły. Czy Ktoś może mi zasugerować co mozna z takim drzewem zrobić, w miejscu gdzie rośnie nie mam zbyd dużo miejsca. Jak daklej tak pójdzie będzie to moje najwyższe drzewo w ogrodzie.
Malkul, po pierwsze znam Twój ogród i podglądam go od dłuższego czasu więc to oczywiste ,że jest na mojej Top liście, a po drugie gratuluję mądrego i pięknego jednocześnie podziału przestrzeni. To moim zdaniem jedna z trudniejszych wyzwań ogrodowych
To już się nie martwię, słońce ma na okrągło i podlewanie też, z nawozem u mnie kiepsko idzie
po raz drugi kwitnie róża jakoś i Hardenberg, wtedy był 1 kwiat, teraz kilka pąków....mimo, że cedr ją cieniuje, jednak listki przypalone....a vertigo ruszyły, czyli sierpień będą potwory
odnoście róż, jeśli byś kupowała białą, Kórnik kwitnie non stop i Cathedral
wyszło mi patriotycznie, bo jeszcze są w kolorze wina te okrywowe
tu ta cudna
Tak, to wazonik
nie wytrzymały, musiałam już w sobotę podlewać; częściowo dałam rojniki i rozchodniki do tych surfinii, jak skończy się sezon, dosadzę po całości, nie mam siły już tak co rok sadzić i podlewać...
weekend był i pracowity i przyjemny
podziwiałam kłosy futra niedźwiedziego, ostatnie lata ucinałam, w tym roku zostawiłam....i kuleczki z trzmielin, które stale tnę...idealna roślina na suszę
W tym poście chciałbym oprowadzić was po moim ogrodzie najpierw zaprowadzę was do mojego tunelu foliowego
.
Rosną tam pomidory które sam wychodowałem z nasionek wysiewając w lutym. Są to pomidory czarne które nabiorą czarnej barwy przy dojrzewaniu. Kolejne pomidory to pomidory koktajlowe których nie udało mi sie sfotografować
.
W moim tunelu nie stosowana jest chemia rośliny nawoże gnojówką uzyskiwaną z pokrzyw. Następna roślina którą sam wychodowałem to arbuz.
następną roślinką którą wam pokażę jest cytryna
która dość mnie zaskoczyła bardzo szybkim wzrostem a z tego co wiem cytryna bardzo wolno rośnie. Na koniec chcem wam jeszcze pokazać moją budke lęgową w ktorej zalęgły się wróble
.
Mam nadzieję że udało mi się was zainteresować moiom wypowiedziom. Pozdro dla wszystkich
I fajnie, ze się rozpisałaś, z przyjemnością czytałam, mądra z ciebie kobietka
w końcu nie bieliłam nic, przesadzałam, sadziłam, czyściłam pnie z traw i siatek i tak mi zeszło, bo potem podlewanie, zaraz na 3 dni zostanę, to już chyba wyrobie plan, bo jeszcze parę rzeczy wybielę...no i mus dokończyć cięcie cisów i bukszpanów, stale nie wyrabiam i zdewastowałam ciut jedną rabatę i dalej nie wiem co?
udanego tygodnia
to jest to miejsce, wywaliłam przekwitłe firletki, przesadziłam lawendy i teraz dumam, co tu dać....widać pełno siewek firletki, za rok pod różami busz z nich będzie
może dać ketmie w 2 kolorach? tylko nie białą, jak tu, bo będzie niewidoczna, raczej róż i fiolet do herbacianych róż i może dalej te trawy pociągnąć, a może inne
no i widać ja łyso z trawą po moim dziabaniu chwaśnicy
Wg mnie tej palmie nie jest w tej chwili niezbędny nawóz, tylko przesadzenie do większej doniczki. Rośnie w malutkiej doniczce, wstawiona jest w nieprzepuszczalną osłonkę, co może powodować zalanie korzeni i pewnie tak nieraz się zdarzyło, sprawdzaj, wylewaj wodę, a przede wszystkim przesadź w wysoką, wąską doniczkę, właściwą dla palm.