Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Marzy mi się Siedlisko.... 16:09, 15 lip 2014

Do góry
AniaK napisał(a)
I jeszcze trochę widoczków z czosnkami

Ja tez tak chce miec pieknie
Mój kawałek planety 16:01, 15 lip 2014

Do góry
a to moja Mała Słodka Ogrodniczka wiosną ze swoimi zakupami

Eksperymentarium 15:49, 15 lip 2014

Do góry
Karabela napisał(a)

Byłabym niegrzeczna jakbym nie pochwaliła, tyle już masz zrobione!
Klon świetnie się prezentuje
Czy przy ścianie to kośćce syberyjskie???

Masz całkiem dużą działkę, (jak duża? )świetny projekt i dobre zdjęcie

Echh… WSZYSTKO !

Mogłabym się jedynie poczochranych kulasów bukszpanowych przyczepić ale już mi wyjaśniałaś, że chcesz alby masy nabrały )
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 15:47, 15 lip 2014

Do góry
Chyba jedyne powtórzenie możliwe tak - i nie wygląda to głupio (będzie między lilakiem a wiśnią i prosem rózgowym). Rozchodniki najwyżej eksmituję, bo nijak nie mogą wyładnieć u mnie.

Mogłoby być tak:
Eksperymentarium 15:26, 15 lip 2014

Do góry
Prezent od chlopcow na dzień mamy już przekwitl

Eksperymentarium 15:25, 15 lip 2014

Do góry
Ogród w skali mikro cz.II 15:20, 15 lip 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Moja róża giardina dla Was.. Znów

Elu cudna jest, muszę wygooglać...i zobacz jednak różowa,

gierczusia napisał(a)
Tą rabatę bardzo lubię .. Udał mi się ją jakoś ładnie kolorystycznie zakomponować .. Tylko wywalę te drewniane ograniczniki i będzie miodzio .. Ale się sama pochwaliłam

Wiesz, że ona faktycznie bardzo ładnie skomponowana....planowałaś?, czy tak mimo woli wyszło?

gierczusia napisał(a)
Konwalnik..też nie chce rosnąć .. Ma trzy liściory na krzyż , ale postanowił zakwitnąć .. Widzieliście już takie cuś ??

Miłego dnia

Konwalnik mi się marzył kiedyś, teraz juz nie mam takiego parcia na niego, ale kto wie?, jak Ty wszystko wciśniesz, to i ja na pewno zmieszczę
Moja bajka 15:17, 15 lip 2014

Do góry

Ostatnio często znajduję w ogródku skorupki z orzechów, albo nawet całe orzechy. I często na nasz taras przylatuje sójka. Dziś "tajemnica" sama się rozwiązała .
Kolorowy ogród na piasku 15:10, 15 lip 2014

Do góry
viva napisał(a)

Bogdziu, odmachuję bukiecikiem

Nie wiem czy takie masz, jeśli nie to może spodobają Ci się.
Na górze ta ciemniejsza Crown Princess Margareta a niżej Teasing Georgia. Obie w tym roku zachwyciły mnie. Szczególnie Teasing, kwitła bardzo długo, kwiaty długo trzymają się i jest zdrowa. Jeśli chciałabyś żółtaska, polecam Jedna z lepszych róż jakie mam.

O matko z córką jakie śliczne te róże masz a czy te na tym zdjęciu rosna z jakąs podpórka czy bez ?
Choroby róż 14:59, 15 lip 2014

Do góry
Proszę o pomoc.
U mojej austinki zaczęły się odbarwiać liście - co to może być?

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 14:57, 15 lip 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
Moje tegoroczne polianty.

Cudne zdjęcie, cudne róże, uwielbiam ten pudrowy róż
Cieszę się, że z osami wam się udało.
Ewo, czemu skoszonej trawy nie wyrzucacie na kompost? To najlepszy materiał kompostowy. I szybko się przerabia razem z odpadami kuchennymi.
Pomoc dla ogrodu 14:55, 15 lip 2014

Do góry
Witaj

Przelatywałam forum i natknęłam się na Twój wątek...
Może niepotrzebnie sie odzywam ale nie myślałaś żeby zrobić łezkę żwirową w lewym rogu? O coś takiego... (na rośliny nie patrz bo na szybko coś tam powtykałam )

Ogródek Iwony 14:50, 15 lip 2014

Do góry
Od wczoraj mam jeżówki w moim ogrodzie, a dziś nic nie robię, tylko patrzę się jak goopia na motyle. I już nie muszę Bodzi zazdrościć. Mam swoje
I na pewno posadzę budleję!!! A może dwie

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 14:47, 15 lip 2014

Do góry
A!
Czy ktoś wie co to za choroba róż???
Takie odbarwione listki?

I co z tym się robi -help!
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 14:42, 15 lip 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
A tu moja towarzyszka spaceru i część towarzysza

Aniu, obejrzałam wszystko i zgadzam się z Kindzią, masz oko i robisz śliczne zdjęcia
zmiany też widziałam, ładnie ułożony kamień i hosty idealnie pasują...porównanie dużej i małej wywołało uśmiech
jak masz pasję fotograficzną, koniecznie ją rozwijaj, buziaki
Marzy mi się Siedlisko.... 14:39, 15 lip 2014

Do góry
I jeszcze trochę widoczków z czosnkami

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:31, 15 lip 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, pięknie wyszło połączenie buków tricolor, miskantów Morning light, hakone i ciętych w kostkę bukszpanów, do tego werbena - baaardzo mi się to podoba Horti też masz takie 'wypasione', jakby suszy u Ciebie wcale nie było. Buziaki

Cieszę się, mnie też tam gra
limki w kole bukszpanowym nigdy nie podlewam, tam mają wyjątkowo, tylko ogrodowe wśród sosen już muszę, zbyt sucho jest, bo vanilki i pinky i limki też bez podlewania dają radę,Anabelka nie..
a tu pod murem tegoroczne siewki werbeny, fatalnie robi się foto, tak mi mur jarzy

w końcu i u mnie kwitną floksy
chyba stąd wywalę dzwonek...denerwuje mnie
Chwasty w trawniku 14:25, 15 lip 2014

Do góry
Zainteresowała mnie chwastnica, chyba koszę ją w kółko od roku od kąd założyłem trawnik na działce. Działka jest w dużej części zalesiona więc i trawnik zacieniony, typowy zagajnik wśród siosienek Nie przejmowałem się chwastami dzięki rolnikowi, który mi powtarza jak mantre, koś trawę nieprzejmuj się, chwasty zginą... to ja koszę (w końcu rolnik też sieje i kosi to się pewnie zna), ale jeden rodzaj rozrasta się co raz bardziej, więc poszperałem w necie i trafiłem tutaj. Dociekliwy z natury jestem, więc przeprowadziłem małe śledztwo na zdjęciach dostępnych w necie bo swoich nie zrobiłem (do działki około 100km przepraszam nie podskoczę). Być może będę w weekend na miejscu to zrobie kilka zdjęć.

Google podpowiada, że chwastnica wygląda tak:

Grafiki

i to jest "chyba" to co opala się u mnie na trawniku.

Już miałem nadzieję dzięki testom daniellitos...
Ale moim skromnym nie popartym żadną wiedzą botaniczną zdaniem - to nie jest chwastnica!!! Dlatego PUMA nie zadziałała.

Porównajcie jego zdjęcia:

Według mnie to jest skoszona kępa jakiejś odmiany kostrzewy, a o to przykład dorodnej kępy:

I dla przykładu jak łatwo pomylić chwastnicę z wiechliną, łodyga jest tutaj bardziej okrągła i ma inny kłos:

Znalazłem kilka środków na chwastnicę:

Bayer Puma Uniwersal
Fusilade Forte 150EC
Targa, Leopard 05EC
Arjo-Asulam 400 SL,
Asulox 400 SL,
TARGA SUPER 05 EC 1 LITR.

Z racji, że moja działka jest działką rekraacyjną i koszę ją średnio co dwa tygodnie (częściej tam nie bywam) mogę coś potestować, w granicach rozsądku ostatnie koszenie wykonałem 7 lipca teraz będę "prawdopodobnie" w sobotę 19 lipca, zrobię zdjęcia tego co tam rośnie przed koszeniem i po koszeniu. Jakbym dostał, któryś ze specyfików jeszcze przed wyjazdem mogę nim roślinność potraktować

Czy jak zostawię posypane "ogniska" będzie dobrze? Wolałbym te kilkaset metrów jednak skosić bo za miesiąc to już tylko rotacyjna będzie wchodziła w grę

psulek pisze
Podstawa to skłąd mieszanki. Widzę że temat jest aktualny, więc opiszę w skrócie. Są dwa gatunki traw bezproblemowo znoszące traktowanie herbicydami - kostrzewa czerwona i kostrzewa owcza. Jeżeli te gatunki stanowią całość lub większość mieszanki, to jest dobrze. Z herbicydów można zastosować:

Bayer Puma Uniwersal - zwalcza tylko chwastnicę. Wg. etykiety nie nieszczy kostrzew, podobno też życic i wiechlin, ale nie mam ich w mieszance. U mnie nie spowodował negatywnych skutków, pierwszys rzut chwastnicy wybił. Środek posiadał kiedyś rejestrację na plantacje nasienne.
Fusilade Forte 150EC - zwalcza chwastnicę i perz, włośnice, nie rusza kostrzew, spotkałem się z wzmiankami, że moze niszczyć życice. Nie rusza wiechliny rocznej. Srodek posiada/posiadał rejestrację na plantacje nasienne.
Targa, Leopard 05EC (to samo, ale tańsze) - zwalcza chwastnicę, perz, życice, wiechlinę roczną, włośnice . Nie zwalcza : kostrzew.

Ja posiałem Trawę Dark firmy Kalnas
różnie podają skład nasion, kartki pewnie już nie posiadam musiałbym poszukać. Na stronach sklepów znalazłem dwa różne składy tej samej trawy:

1.
- Rajgras angielski BOKSER – 20%
- Kostrzewa czerwona RAISA – 20%
- Kostrzewa czerwona BOREAL – 20%
- Kostrzewa trzcinowa – 40%

2.
- Kostrzewa trzcinowa 10%
- Kostrzewa owcza 10%
- Kostrzewa czerwona 30%
- Wiechlina łąkowa 10%
- Życica trwała 40%

Według tego co mówi psulek mogę śmiało stosować te herbicydy.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:19, 15 lip 2014

Do góry
Monic napisał(a)
Irenko, ależ Twój ogród wypiękniał - jest cudnie!
Chciałam się pochwalić, ze Twój liliowiec pięknie u mnie kwitnie :*

Byłam i widziałam, ależ zmiany!
dzięki za pochwały, dla ogrodnika to miód na uszy
a u mnie kolejne trawki, nawet zaczyna kwitnąć....rozplenica Rubrum
będę testować w tym roku, czy przezimuje

a mam kolejne miejsce i tam chyba wsadzę rozplenice Hameln i Red Baron,,myślę..
pozdrawiam i się cieszę, ze ci kwitnie, jest wyjątkowy w kolorze
Moja bajka 14:11, 15 lip 2014

Do góry
Kasiu czy Ty masz krzewuszkę z takimi ciemnymi listkami, bo jak będę robić paczuszkę to też mogę Ci wysłać.

Ona tak kwitnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies