Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 13:44, 15 lip 2014

Agania napisał(a)
Ładnie miksujesz i dobierasz kolorki, rabata z cyniami jak najbardziej mi się podoba.....taka angielska ścieżka pełna kwiatów, takie uwielbiam

Derenia Świdwę kupiłaś....kiedy go pokażesz, ma cudowny ciemno zielony kolor i śliczne listeczki

Monarda ok... lubię wysokie byliny i fiolety, monardy nigdy nie zostawiałam nie ściętej na nasiona ponieważ dostaje mączniaka i grzyb przenosi się na inne rośliny, jak przekwitną to od razu je ścinam, ale rozłogowo się rozrasta i to nam wystarczy....wyślę ci czerwoną, ale jednak bezpieczniej będzie dla niej jak przekwitnie, jeszcze trochę odłóżmy wysyłkę

Liatra przepiekna i te żurawie wyglądają jak żywe

buziak

U mnie ciut z tymi kolorami namieszane, ale może jakoś to uporządkuję, choć mąż nie chce o tym słyszeć, tak lubi
myślę, gdzie ten dereń posadzić, pozostałe rośliny też czekają, jedną prawie ususzyłam
rzeczywiście jest cudny, oto i on

zatem wstrzymamy się a jak nisko tniesz Monardy po przekwitnięciu?

nowa angielka, ale porcelanowa, dalsze intensywniejsze

Leonardo i Chicago

rosną w otoczeniu traw, wilczomleczy i przywrotnika, werbeny i budlei
białe nadal tylko w pąkach

cmokam
Milka 14:19, 15 lip 2014

Monic napisał(a)
Irenko, ależ Twój ogród wypiękniał - jest cudnie!
Chciałam się pochwalić, ze Twój liliowiec pięknie u mnie kwitnie :*

Byłam i widziałam, ależ zmiany!
dzięki za pochwały, dla ogrodnika to miód na uszy
a u mnie kolejne trawki, nawet zaczyna kwitnąć....rozplenica Rubrum
będę testować w tym roku, czy przezimuje

a mam kolejne miejsce i tam chyba wsadzę rozplenice Hameln i Red Baron,,myślę..
pozdrawiam i się cieszę, ze ci kwitnie, jest wyjątkowy w kolorze
Milka 14:31, 15 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, pięknie wyszło połączenie buków tricolor, miskantów Morning light, hakone i ciętych w kostkę bukszpanów, do tego werbena - baaardzo mi się to podoba Horti też masz takie 'wypasione', jakby suszy u Ciebie wcale nie było. Buziaki

Cieszę się, mnie też tam gra
limki w kole bukszpanowym nigdy nie podlewam, tam mają wyjątkowo, tylko ogrodowe wśród sosen już muszę, zbyt sucho jest, bo vanilki i pinky i limki też bez podlewania dają radę,Anabelka nie..
a tu pod murem tegoroczne siewki werbeny, fatalnie robi się foto, tak mi mur jarzy

w końcu i u mnie kwitną floksy
chyba stąd wywalę dzwonek...denerwuje mnie
gierczusia 19:03, 15 lip 2014

Irenko .. A ja uwielbiam ten Twój busz .. I te kolory i tą różnorodność .. Achhhhh... Ściskam
malkul 19:05, 15 lip 2014

Werbeny to zazdraszczam okrutnie
a co do zabawy słownej to takie rzeczy łapie w lot bo uwielbiam takie gierki
gierczusia 19:06, 15 lip 2014

Ciekawa jestem jak będIe z tą rubrum u Ciebie .. Ja kawałeczek porwałam w Egipcie , ale psttttt,, to był na koniec sierpnia. Przywlokłam ją do domu , i przetrzymalam przez całą zimę, wewnątrz. Była bidna ale wytrzymała.. Latem wysadzona do donicy szalała... Ale zimy na zewnątrz nie przetrzymala

Urszulla 19:43, 15 lip 2014

Ta Leonardo u Ciebie mocno różowa.
Urszulla 19:49, 15 lip 2014

pisałaś że ta część ogrodu mało kłopotliwa...rzeczywiście ładnie i prosto skomponowane, a cieszy
Urszulla 19:53, 15 lip 2014

a ta strona u mnie wymaga najmniejszych nakładów pracy

To coś dla mniebez nakładów pracy
a tak naprawdę to będzie szaleństwo jak buki porosną...mi się też taki tricolor marzy, zakochałam się jak zobaczyłam na żywo u Danusi w Liliowym.

Jeśli chodzi o obrzeża w upale i suszy to mam ten sam problem. Żurawki przypala, a Southern Comfort u mnie lata nie przetrzymają....chyba tylko pozostają trawy brązowe, Mint Mist, lawenda i chyba obwódka trzmielinowa.....czyściec też ale on nie jest aż tak dekoracyjny żeby mógł być wszędzie. Napisz co Ty myślisz o tym...
JulkAd 21:42, 15 lip 2014

Milka napisał(a)

Teraz Jula polecam z czystym sumieniem, ale trzeba dać jej ciut miejsca, słoneczne stanowisko i z miesiąc kwitnie jak nic, a może i dłużej przy sprzyjających warunkach
tak, forum oznacza chciejstwa, ale u mnie one już są przemyślane, nie idę na żywioł
cmokam

przetacznik Christa późno ruszył, chyba ma sucho w nowym miejscu i źle zniósł przenosiny, ale kwitnie i to coraz więcej
za plecami ma ostrokrzew prowadzony w stożek...póki co, nieudolnie

I widzisz jak tu na chciejstwa nie chorować jak o przetaczniku dumam, że dobrze byłoby go mieć, bo mi do żółto - niebieskiej rabaty potrzebny i Ty go w tak pięknym ujęciu mi pokazujesz, no jak się nie skusić?....ale fakt to już przemyślane będzie...za info o liatrii serdeczne dzięki, będzie na pewno