Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:47, 15 lip 2014

Do góry
Witam

ponad miesiąc temu uratowałam tego, a w zasadzie 2 rh, przed wyrzuceniem.
Rosły w trawniku, bez opieki i były częścią tzw. zieleni miejskiej. Zółte praktycznie były wszystkie liście, kilka przekwitłych kwiatów.
Wykopałam nieboraka i znalazłam informację, że to odmiana Old Port.
Zasadzone zostały wg zamieszczonych tu informacji, kwaśny torf, kora, ziemia rodzima; obsypane z wierzchu korą, igliwiem, szyszkami. Podlewam deszczówką, liście opryskiwałam magoczną siłą, niewielką ilością tego nawozu tez podlałam. Ph z wczoraj 5,5 - 6.
Ma sporo nowych listków, niestety dobrze nie wygląda. Ile czasu minie by powrócił do zdrowia i co mogę jeszcze zrobić? Dziękuję za wszelkie rady.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:39, 15 lip 2014

Do góry
mira napisał(a)

Decyzja podjęta, opinie różne ale w zasadzie się zgadzają, będę podpierać a na razie to chciałabym żeby już się pokładała a to jeszcze potrwa

na razie ta okrywowa pokłada się bardzo zwłaszcza po deszczu

o jak pieknie!
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:39, 15 lip 2014

Do góry
mira napisał(a)

he w zasadzie tak robiłam do tej pory a teraz bardziej się zastanawiam bo jak oglądam stare zdjęcia to widzę ile ja namarnowałam ... szkoda gadać

za to hosty rosną jak głupie nic mi sie nie zmarnowało, tylko rozmnażam więc ma chyba za dużo

u mnie hosty nie bardzo rosną
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:39, 15 lip 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ale uczta na dobranoc. Piękne zdjecia a bazanta musisz przeganiac , nie ma innej rady.

Jeszcze można rosół zrobić

ewalm napisał(a)

Nie, nie ma zdjęć, poza jednym samotnym wieczornym chaberkiem. To już wygasły wątek.
Róże - jakieś okrywowe hardcorowce, co by sobie poradziły. A propos Twoich - Stadt Rom mi się podoba.
Pozwolenie - dziękujemy, teraz to już tylko trzymać kciuki ...
Dorzucę Ci motylka (można?)- egzotyczni koledzy z pawilonu motyli w poznańskim zoo.A może nie egzotyczni, w sumie to nie wiem. Ładnie tam.

Zdjęcie chaberka widziałam. Klasa!
Stadt Rom zapowiada się obiecująco.
Kiedy ruszacie z budową? jeszcze w tym roku?
Motylek ma egzotyczne wzorki. Ładny. One piją sok z owoców w "sztucznych" warunkach?

Anita1978 napisał(a)
Przyszłam na kawkę!
Piękne kwiatki! Roże to jednak królowe!
A liliowców stella d'oro też mam sporo! Ładne są, po 2 latach kępy sie robią. Ceny są bardzo zróżnicowane - widziałam od 2zł do 10 chyba....ja swoje kupowałam kiedyś po 4,99....
A jeśli chodzi o to ze pochorowały ci sie louis Odier - ten rok jest dziwny i niedobry dla roslin, u mnie tez niektóre roże chorują i robactwa duzo....to przez te anomalie....
Idę, ciasta do kawy nie ma....szukam dalej

Róże czarują i kwiatem i zapachem. Większość z nich radzi sobie sama, nie chorują mi w ogóle Bernstein (oczywiście pomijam guzowatość), Leonardo, Mariatheresia, Baronesse, Hansestadt, Twiggy, Stadt R. (ale ta jest u mnie krótko). Te są z żelaza (albo z alumninium ). Te odmiany obalają mit o kapryśnych różąch. W sumie Queen of S. też chora nie jest, ale tą gąsieniczki uwielbiają, ma koronkowe liście.
Louis O. i Jaqueline muszę jednak wysadzić na bardziej słoneczne miejsce, bo tam gdzie rosną jest trochę cienia, więc może im to nie służyć - rano długo rosa na nich wisi. Zobaczymy.

Ciasta nie mam, ale lody wczoraj zrobiłam, zapraszam po kawce (bo do kawy chyba nie pasują)
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:31, 15 lip 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

W warmińskim Chopiny są jeszcze niskie, bo przesadzane ale w rajskim czasami pojedyncze łodygi dochodziły do 2m,ale do tyłu rabatki jak najbardziej pasuje jest piękna, lodygi ma sztywne, Chopin w rajskim

wow! ile tu miałaś krzaków?
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:30, 15 lip 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Agata to nie limka, kupowałam jako Vanillę ale okazało się, że to nie onaale ta też ładna sztywna hortka i ładnie się przebarwia na jesieni, będę pokazywałatak to Alba wspina się po gruszya właściwie ja już całą oplata w koło

super to wygląda
Testowe dodawanie zdjęć 10:27, 15 lip 2014

Do góry
zdjęcie próbne i pierwszy post

pierwsze koty za płoty
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:24, 15 lip 2014

Do góry

Wiejski ogródeczek po mojemu :) 10:17, 15 lip 2014

Do góry
Witam dziś ganek i Kącik leśny uwieczniony ściełam niezapominajki nawet już się wysiały ..
Więcej kolorków się pojawia wabią gości
Zapraszam Was do mojej odskoczni (przy Waszych jest mini i bardzo chaotyczna mam nad czym pracować, mobilizujecie mnie do działania, dziękuję:*)
A na razie tak jak jest..

Mój ogródeczek strona lewa Kącik leśny, ganek, mini rabata pod oknem

Kącik leśny

Ganek.. doczekałam się malwy kwitną i nie tylko

Mini rabata pod oknem

Zakwitły pierwsze godecje

Słonecznik

Gość na kosmosie

A tak mają się rośliny na rabacie

Na razie czatuję na kwiatuszki o pracach w ogròdeczku mogę zapomnieć jadę do pracy..

Miłego dnia Wam życzę
Miejsko & sielsko 10:13, 15 lip 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ewo, jaka to wiśnia, że owoce ma niejadalne? Jeśli to jest nigra, to jak najbardziej jadalne, a nawet smakowite Ogród pięknieje z każdym tygodniem

Agnieszko, nie wiem jaka wiśnia … rozróżniam na zasadzie – Piękna
Tak kwitła

a tak owocuje

Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:06, 15 lip 2014

Do góry
Kochani, może uda Wam się rozpoznać, co dolega moim bukszpanom ? Posadziłam na wiosnę sporo kulek i wszystkie ładnie się przyjęły, miały przyrosty, a teraz dwie z kulek wygądają tak :

Wyjechałam na tydzień na wakacje, ale podobno było sporo deszczu, więc to raczej nie z braku wody. Poza tym, pozostałe kulki na tej rabacie są ok. Co teraz z nimi robić ? Help !
Moja bajka 09:51, 15 lip 2014

Do góry

Hibiskusy w całej okazałości . Czekam jeszcze na białego
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:46, 15 lip 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:41, 15 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, witaj. Cały czas zachwyca mnie Chopin. Szukam róży na moją rabatkę biało- żółtą. Robaczek pisał, że ta róża będzie za wysoka, a ja nie mogę znaleźć nic równie pięknego. Jaką wysokość ma twój Chopin?

W warmińskim Chopiny są jeszcze niskie, bo przesadzane ale w rajskim czasami pojedyncze łodygi dochodziły do 2m,ale do tyłu rabatki jak najbardziej pasuje jest piękna, lodygi ma sztywne, Chopin w rajskim lub jeszcze Kronprincess Mary rabatowa też ja mam tu zdjęcie z tarasu jeszcze przed przesadzeniem do warmińskiego, jest to róza Poulsena, piszą że do 100 cm rośnie ale najwyżej 80 cm
środek ma cytrynowy a brzegi biale
Blaski i cienie nowego życia 09:40, 15 lip 2014

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 09:39, 15 lip 2014

Do góry
Po wczorajszych ciężkich ogrodowych pracach w upale tęcza na niebo dla mnie wyszła. Cieszyłam się jak dziecko bo była cała

Blaski i cienie nowego życia 09:36, 15 lip 2014

Do góry
Edi00 napisał(a)
Hortensji zazdraszczam, bo moje majowy przymrozek załatwił... A Twoje- piękne

To szok, a tak łagodnie w tym roku było. o oglądaj moja, a właściwie Kindziowektóra najładniejsza

Blaski i cienie nowego życia 09:35, 15 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Ula, mam różę Cathedral....jest świetna, kwitnie bez przerwy
z Chopinem dobry pomysł, bo rośnie wysoko i będzie miec naturalne oparcie

a hortensje bajkowe, uwielbiam je
a wiesz, że są ogrodowe, które kwitną na przyrostach jednorocznych? tak nam w szkółce pani powiedziała, osobiście mam takie i jeszcze dokupiłam, kwitną co rok coraz obficiej

Irenko dzięki Ci za tę opinię
kwitnie Twoja hosta

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 09:22, 15 lip 2014

Do góry

Moja bajka 09:22, 15 lip 2014

Do góry

uwielbiam taką grę światła i cienia .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies