Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:46, 26 sie 2014

Do góry
No i jeszcze pomęczę niektórymi dzisiejszymi różyczkami
Jacequline

Lugdunum

Moulineux

Chandos Beauty

Twiggy's Rose

Briosa

Pastella

Candelight
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:39, 26 sie 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Aniu, poczytałam o tych powojnikach i w końcu zwątpiłam, jaki mam. Zrobię fotkę jutro i wstawię, dziś nie miałam czasu, bo w kuchni urzędowałam
Tę różową dalię z pomponikiem w środku masz prześliczną. Nie mogłam zacytować()
Pozdrawiam.

to Lambada
Ogród w budowie - nieustającej 22:37, 26 sie 2014

Do góry
Jako że wyszedł bezsensowny dubel, trzeba to jakoś naprawić.
Może tym razem warzywnie i owocowo, zamiast kwiatkowo.

Ogród w budowie - nieustającej 22:37, 26 sie 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)
Ewa, przypomniała ogród Bury Court.
A ja pomyślałam o roślinie, którą tam zachwycałyśmy się. A tylko ty jesteś jej szczęśliwą posiadaczką.
Jak u Ciebie rośnie.

Piękną ceramikę wypatrzyłaś.
Jest tyle pięknych wyrobów naszych artystów, tylko dlaczego tak trudno na nie
natrafić.

No tak, to była waleriana pirenejska, wyrosła, zakwitła i uschła, wydawszy nasiona. Ja je zebrałam i zapomniałam wysiać. Zrobię to może jeszcze teraz, no i popatrzę w miejscu gdzie rósł, czy się coś nie wysiało.
Myślałam że na rabacie to będzie coś w rodzaju werbeny patagońskiej, ale nie, za krótko jest ładne.

Z artystami to jest tak, że trzeba ich dobrze poszukać. Ale namówić ich do czegoś nowego jest bardzo trudno.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:35, 26 sie 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Chyba kropce trzeba kaloszki kupić
Nie wiem do czego połączyć te kilka żurawek Southem Comfort, co mam do wykopania..

Irenko, ależ ona ma kaloszki, czarne Zakłada je na okazję sypania soli zimą, bo ją pieką łapki i nie może iść po szosie Wtedy mus kaloszki zakładać i golfik czerwony

A żurawkę 'Southern Comfort' połącz z Carex buchannanii.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:33, 26 sie 2014

Do góry
trytoma dopiero będzie kwitła
Ogród w budowie - nieustającej 22:32, 26 sie 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
O astrach (doczytane w telegraph.co.uk/gardening/6406366/ nie poleca się tych novi-belgii (łapią mączniaka).
Twoja odmiana x fritartii Monch' to: In 1918 Swiss nurseryman Carl Ludwig Frikart (1879-1964) also produced three drought-tolerant asters by crossing A. amellus with A. thomsonii – the latter a Himalayan aster. He named the seedlings after Swiss mountains and 'Eiger', 'Jungfrau' and 'Mönch' are still with us. The finest is A. x frikartii 'Mönch' – surely the longest flowering aster bred. It reaches 3ft tall but is slightly lax, with dark green foliage that flatters the loosely rayed lavender-blue flowers. These begin in early August and go on for months. Frikart also produced 'Wunder von Stäfa', but the one sold seems almost identical to 'Mönch'.

Bardzo cenna odmiana i zazdroszczę. Będziemy obserwować jej rozrastanie się.
Ja bym chciała tego wyższego mocno różowego-czerwonego = karminowego 'Andenken an Alma Poetschke'.
Co do dzielżanów: mam Helenium hybridum 'The Bishop' i Helenium hybridum 'Morheim Beauty' oraz jeszcze jedną odmianę nn. Mam wrażenie, że - żeby były stabilne - muszą/powinny być w masie podobnych sobie roślin. Ja mam koło trzcinników i na tyłach tzw. "wstęgi nad strumieniem".

Biżuteria świetnie znakuje kolory na Twoich rabatach. Idzie jesień i chce się spacerować po pięknych jesiennych ogrodach i galeriach.

Astrowi dobrze się przypatrzyłam w tym roku, a kwitnie faktycznie chyba najwcześniej z jeiennych, a jeszcze zapowiedź długiego kwitnienia bardzo cieszy. Mój mimo podróżnego stłamszenia ma masę nowych pączków i zakwitł pięknie, choć ma na razie trzy badylki.
Na dzielżany zasadzam się w tym roku, one bardzo długo kwitną.
Mam dość wysokiego, różowo-czerwonego astra, przywiozłam go jeszcze ze starego ogrodu, pod koniec lat 90-tych to była niezwykle wyfikana odmiana, nikt takiej wtedy nie miał, ale nie wkleję teraz zdjęcia, bo mi internet odmawia dzisiaj współpracy.

Rzeczony aster 'Mönch" na cudnej rabacie.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:23, 26 sie 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

[img /img]

Karola witaj , powiedz co to za trawa. Mam ją i nie wie co to ?
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:16, 26 sie 2014

Do góry
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:10, 26 sie 2014

Do góry
nr 3 nn
to to już zupełnie nie wiem co to, rośnie od dwóch lat ale w pierwszym roku psy mi ją wydeptały do zera a ona i tak odrosła

ma strasznie drobniutkie pojedyncze kwiatki
Mała Eleczka 22:09, 26 sie 2014

Do góry
Zdecydowanie poprawię jutro rysunek, bo ja się zastanawiam co tam napisałam, a co dopiero Wy się namęczycie

obrócę jeszcze żeby było tak jak zawsze:
Mała Eleczka 22:07, 26 sie 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Jak tam pomysły na wodę pryz tarasie?

Dzięki Twojemu pytaniu wzięłam się w garść i zaczęłam męczyć Żona jak i kiedy zrobi korytko i narysowałam jeszcze coś takiego :
(postaram się jutro narysować lepiej, bo na razie każdy opis w inną srtonę.

Myśleliśmy też dzisiaj o tym co sugerowałaś, żeby długie korytko od razu przy tarasie dać. Postawiliśmy w to miejsce 2 pufy i to jednak nie to. Zostajemy przy kwadracie.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:06, 26 sie 2014

Do góry
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:05, 26 sie 2014

Do góry
Chciałabym się z Wami podzielić planem korekty rabaty przed domem. Liczę na podpowiedzi doświadczonych ogrodników i ogólnie suggestię do rozważenia. Jak już pisałam chciałabym, żeby to miejsce było reprezentacyjne, ale niekoniecznie zbyt formalne. W większości chciałabym wykorzystać rośliny, które już mam na stanie. Oto podglądowy projekt:

Hortensje wsadzę chyba naprzemian. Gdzieś, u kogoś widziałam taki mieszany szpaler hortensji podsadzany kocimiętką i innymi bylinami i bardzo mi się to podobało.
Co do klonów, to mają one zasłonić sąsiadów, bo żywopłot nie urośnie aż taki duży - to pomysł Szefowej Chciałam dodać coś zimozielonego. Chciałabym świerk inversa w centralnej cześci. Nie jestem przekonana do bukszpana, ale skoro już mam to może dałoby się go gdzieś tam upchać, a fajnie nawiązywałby do obwódek.
Może w to miejsce dać jakieś niższe trawki czy coś?
A tak wygląda moje niwaki
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:04, 26 sie 2014

Do góry
nr 2 nn , mam ją dwa lata, ma ok 1m może to limelight lub phantom? Nie wiem sama co to za cudeńko

Tak sie przebarwia

teraz ma jeszcze bardziej przebarwione kwiaty na różowo ale ten róż taki jasny dość
Mój 4 arowy azyl... 22:02, 26 sie 2014

Do góry
Chłopcy wyjechali a ja za porządki się wzięłam.

A to ostatnie ich zdjęcia

Ogród cichy i przytulny 22:00, 26 sie 2014

Do góry
Dobrej nocy Wszystkim życzę
Piaskownia na zakręcie 21:59, 26 sie 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)

Śliczne. Gratki na trzy setki.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:58, 26 sie 2014

Do góry
Mam kilka hortensji niezidentyfikowanych, czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziekuję
nr1 poczatek kwitnienia, jest u mnie 4 lata i ma ponad 2 metry wysokosci, zaczyna kwitnienie w sierpniu

tak zaczyna sie przebarwiac

myslalam ze to grandiflora ale moja grandiflora ma kwiatki płodne różowe lekko a te nn ma biale, zobaczcie grandiflore
Ogród cichy i przytulny 21:57, 26 sie 2014

Do góry
cd.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies