A może są chętni, żeby się wybrać do Wojsławic? Możecie się tam spotkać, ja jeszcze nie wiem czy pojadę, ale osoby które nie były na spotkaniu pewnie chętnie by się wybrały.
- do tui i innych iglaków używamy nawozów specjalistycznych, ponieważ to rosliny lubiące lekko kwaśną glebę. Najlepiej używać Pinivitu w płynie bo można nim nawet opryskać iglaki i wtedy dostaną nawóz dolistnie od razu. Sypanie granulek pod krzewy niewiele daje, bo zanim się rozpuści - minie wiele czasu. Jeśli podsypiesz nawozu od razu go rozpuść silnym strumieniem wody i nie syp pod sam pieniek, ale w obrębie korzeni, czyli jakieś pól metra dalej.
po wypieleniu nasyp grubą wrstwę kory sosnowej ale rozłożonej, nie śmieciowatej., powinna mieć ciemny kolor. Optymalnie 1 worek na 1 m2 - 1,5 m2. Nie kładź żadnej włókniny
poczytaj artykuł i te wątki, ale najlepiej i najwygodniej zrobić kant trawnika, odcinając go równo. Wtedy jest najłatwiej utrzymać porządek i ogród ład nie wydgląda
to normalne, bo w środku jest mało światła i duże zagęszczenie, można nieco poczyścić te tuje obsypując stare igły od góry do dołu, albo tylko to co widać na zewnątrz.
Byłam w tym roku podczas naszego dolnośląskiego spotkania Ogrodowiska, sporo liliowców już kwitło, a największe wrażenie - swoisty "lilowcowy zawrót głowy" jest w pełni kwitnienia, czyli teraz.
Lawendę zetnij po kwitnieniu, a jeśli się pokłada to nie żałuj i teraz zetnij, Nisko dość, zetnij 2/3 .
Róże jeśli mocno zaatakowane i brzydko wyglądają - obetnij, opryskaj Decisem. Potem Magiczna siła do róż. Obłóż obornikiem dobrze rozłożonym. Podlewaj w korzenie nie po liściach.
Firma która nigdy tego nie robiła -- to zbyt ryzykowne, bo każdy błąd będzie Cię drogo kosztował. Przeciekający zielony dach i naprawy to jest praktycznie nie do naprawienia - nie życzę tego, więc sprawdź czy firma ma certyfikat na zielone dachy i sprawdź co zrobiła, poproś o rekomendacje.
Ja bym się bała koniczyny. Właśnie mamy przeróbkę ogrodu, gdzie rozprzestrzeniła się na szlachetne trawniku strasznie
Zawsze jest taki moment, kiedy zapomnimy skosić, albo jesteśmy na urlopie i sobie zakwitnie.
Najlepiej posiej na ulicy normalną trawę. To tylko moje zdanie, posłuchaj też innych rad i wtedy zdecyduj
Dziękuję Danusiu za miłe słowa i piekną kompozycję. Co do bajek i wierszy , nie wiem czy jeszcze chcecie je czytac a i o tematy coraz trudniej.W moim ogrodzie wiele się nie dzieje ale zobaczymy, moze jednak bedzie o czym pisac i może ktoś jeszcze będzie chciał to czytac???? Dziękuję.