Byłam w tym roku podczas naszego dolnośląskiego spotkania Ogrodowiska, sporo liliowców już kwitło, a największe wrażenie - swoisty "lilowcowy zawrót głowy" jest w pełni kwitnienia, czyli teraz.
Lawendę zetnij po kwitnieniu, a jeśli się pokłada to nie żałuj i teraz zetnij, Nisko dość, zetnij 2/3 .
Róże jeśli mocno zaatakowane i brzydko wyglądają - obetnij, opryskaj Decisem. Potem Magiczna siła do róż. Obłóż obornikiem dobrze rozłożonym. Podlewaj w korzenie nie po liściach.
Firma która nigdy tego nie robiła -- to zbyt ryzykowne, bo każdy błąd będzie Cię drogo kosztował. Przeciekający zielony dach i naprawy to jest praktycznie nie do naprawienia - nie życzę tego, więc sprawdź czy firma ma certyfikat na zielone dachy i sprawdź co zrobiła, poproś o rekomendacje.
Ja bym się bała koniczyny. Właśnie mamy przeróbkę ogrodu, gdzie rozprzestrzeniła się na szlachetne trawniku strasznie
Zawsze jest taki moment, kiedy zapomnimy skosić, albo jesteśmy na urlopie i sobie zakwitnie.
Najlepiej posiej na ulicy normalną trawę. To tylko moje zdanie, posłuchaj też innych rad i wtedy zdecyduj
Dziękuję Danusiu za miłe słowa i piekną kompozycję. Co do bajek i wierszy , nie wiem czy jeszcze chcecie je czytac a i o tematy coraz trudniej.W moim ogrodzie wiele się nie dzieje ale zobaczymy, moze jednak bedzie o czym pisac i może ktoś jeszcze będzie chciał to czytac???? Dziękuję.
Jak robisz zdjęcie nie poruszaj aparatem, bo wtedy wychodzą zamazane.
Busz masz, bo mało tniesz. Młody ogród jest, ale bogato nasadzony.
Moja rada to nauczyć się konsekwencji, nie kupować wszystkiego, wybierać to co najbardziej się podoba i jest zgodne z warunkami jakie w ogrodzie panują (cień, czy słońce), kupować po kilka kilkanaście roślin jednakowych i sadzić plamami.
Aureola ma paskowanie delikatne a All Gold cała jest żółta, zobacz jak u Ciebie ma te "żółtości"
zrobiłam zdjęcia tej swojej .....
Na bank to "All Gold" - a metka w sklepie była "na czuja"
A ja sobie w Anglii kupiłam ostatnio odmianę "Naomi"
To piękny nabytek ,liście ma bardzo dekoracyjne, szczególnie jesienią kiedy wybarwia się na ciemne odcienie purpury i fioletu . Bardzo dekoracyjna i ładnie kwitnie na jesień ale nie wiem czy lubisz jak kwitnie
Bardzo ciekawe masz te żwirowiska, fajnie ogród wygląda.Na pewno polecam hortensje bukietowe, bardzo długo sa atrakcyjne, już teraz zaczynają kwitnienie i aż do wiosny ich kwiaty zdobią ogród Drugie miejsce - żurawki o kolorowych, liściach - ozdobne przez cały rok, no i kule bukszpanowe