Rozrysuj sobie plan (rzut z góry) i linie trawnika i rabat.
Popatrz na wizytówki ogrodów, lub poprzeglądaj w tym dziale starsze wątki z różnymi gotowcami z moich projektów
Najbardziej fascynują mnie drzwi do domów angielskich, zwłaszcza w ciekawym kolorze.
U nas panuje monotonia w tym zakresie...chyba że się mylę, ale najczęściej spotykane są białe lub brązowe w różnych odcieniach. Popatrzcie na drzwi angielskie
Sama radość
Pokażcie też swoje drzwi lub inne, wypatrzone na świecie
Czerwonej nitkowatości trawnika sprzyja zbyt niskie koszenie, zwłaszcza na glebach piaszczystych. Podnieś noże kosiarki o jeden punkt. Mogła być też zbyt wilgotna pogoda.. Trwanikowi posyp nawozem z żelazem - np marki Scotts. Popraw przepuszczalność gleby w przypadku gleb zwięzłych poprzez aerację i piaskowanie.
Podlej też trawnik środkiem grzybobójczym np. Topsinem.
Grzybki w małej ilości nie są groźne, po prostu w glebie leżą jakieś szczątki materii organicznej, kawałki drewna. Jeśli jednak ilość grzybków nasili się i zacznie być widoczny tzw. "czarci krąg" to jest to powód do wielkich zmartwień.
Cieszę się,że mam coś co kwitnie w ogrodach angielskich pomidorków koktajlowych mam w szklarence 3 krzaczki na bieżąco dojrzewają i są zjadane, mam też 2 krzaki na tarasie, no i oczywiście jeszcze w folii i szklarence,ale na następny rok będą tylko w folii a szklarenkę potraktuję jako mnożarkę, bo za dużo już tego wszystkiego A to Danusiu dla Ciebie specjalnie rozszalała się" dziewczyna" od Ciebie i pięknie kwitnie, w tamtym roku nie kwitła, a w tym daje czadu
ooo super Danusiu to małe sadzoneczki, na jednej jest jeden kwiatek na reszcie nie ma nic...Te wielkie które kupiłam na taras miały pąki i kwitą ślicznie
Aniu, dziewanny, zwłaszcza takie jak masz, widziałam w ogrodach angielskich, są bardzo modne tego lata i wszędzie obecne, najwięcej było u Beth Chatto.
Mój jeden krzak pomidora koktajlowego miał kilkadziesiąt pomidorków, już zjedzone