Już wyjaśnione zostało.. ziemia kwaśna ale bogata w glin lub potas..
A ślimaki mnie wnerwiają.... sobie od ust odjęłam, ale żarcie im kupiłam.. kulturalnie wchodzą przez wysoki prób z bloczków betonowych do szklarnii.. tyle dostały karmy, a i tak jeszcze są... głownie w kompostowniku sąsiedzkim, który aż sie rusza od ślimaków.. dlatego ja mam jeden mały kompostonik nad któym jestem w stanie zapanować nad ślimorami.
Po nawozie do niebieskich na razie jest tak.. ale coraz więcej niebieskiego.. boję sie przesadzić z iloscią nawozu.. W realu bardziej niebiesko niż na foto..
Pomijamy trudny temat.. bo gadanie nic nie zmieni..
Wiąza mi przypala.. jeżówki MERINQUE..w literaturze wysokość do 45cm.... u mnie 80!!!! Miała być ciut nad trawy!!! Ja nic nie mogę skomponować.... nie da sie..
Moja siewka jeżówki .. powinna być do metra... a jest 1,50m
Jak chcesz mieć ładny kamień to trzeba regularnie szorować, albo czyścić myjką ciśnieniową.. mi w tym roku małych kamyków nie chciało się myc i są brudne.. i jeden wielki z którego leci woda jest pokryty glonami, ale .. to takei naturalne.. wiec czyszczę 1, 2 razy w sezonie.. w tym ani razu, nawet na spotkanie nie czyściłam bo mi sie nie chciało. Albo nikt nie widział, że brudne, albo goście wykazali sie kulturą i było o tym cicho.
Hortka pospolita, ogromna... ale niestety słabo widoczna z powodu moich bylin co maja wysokości w przedziale 1,2 do 1,6 metra... ja już im zrobię wiosną dobrą glebę... same kamienie i piach będą mieć. Rabata któa nie ma poziomów wysokosci..... no szlag mnie trafia.
Bo siedzę w ogrodzie dużó.. i tu spędzę wakacje.. po cholerę mam sie gdzieś tłuc jak mam u siebie wszytko, morze, jezioro, góry i basen, świeże powietrze, agroturytykę.... i park krajobrazowy..
Są katalpy kuliste i małe odmiana nana.. nie maja tak seledynowych liści i nie kwitną, ale są ładne kulki.. i można ciać... na pewno mniejsze niż Crimson...
Przeszła dzisiaj nawałnica z bardzo obfitym deszczem... dobrze, że tylko na deszczu się skończyło, chociaż nie nacieszyłem się długo nowymi liliowcami, ale zakwitną znowu
Teraz lilie chociaż na razie słabo zbierają sie do kwitnienia
Z salonu również pięknie się prezentują... dosłownie zaglądają przez okno
Jak lawenda ma zimą sucho to nie marznie... tak wygląda przynajmniej u mnie... czym suchsze miejsce tym lepsze zimowanie..
Nie Pamiętam co wrzucałam z fotek... tu byłą kokorycz pogięta.. ale ścianm zaraz po kwitnieniu, bo leży jak długa.. a tak sie szybko odbuduje i bezie niski zielony dywanik.. floksy do eksmisji z tego miejsca..
Moja złość na męża narasta z każdym kolejnym zdjęciem pokazującym cudną różową różę. A tak mu tłumaczyłam dwa lata temu... Pojechał do szkółki i kupił "właśnie takie jak chciałam". Tylko, że po pewnym czasie okazało się, że wszystkie pnące są....czerwone. Już nie wierzę w tłumaczenia, że w szkółce się pomylili. Zazdraszczam Marzenka. Cudnie wygląda. Pozdrówka .
Ogrody Świata w Berlinie. Zaskakująco niewielkie, poza środkowym - w stylu Karla Foestera. Szykuje się też duży ogród angielski, z przewodnika wynika, że miał być gotowy w tym roku, ale poziom zaawansowania prac pozwala na stwierdzenie, że dobrze będzie jak zostanie otwarty w przyszłym roku.
Nie bardzo podobały mi się ogrody japoński i chiński, bo kto widział w nich betonowe alejki? A tutaj i owszem. No i część "bajkowa" z koszmarnymi lalkami wyobrażającymi postaci z bajek - zdecydowanie w stylu niemieckim.
Pokażę to co mi się podobało plus jedno "ujęcie z bajki".
To moja pierwsza lawenda
Dokupiłam
Podzieliłam i wiosną było tak
Latem tak
Znów podzieliłam i było tak
Póżniej ścięłam jesienią i wyrosły takie
Obok widać jak brzydkie były już starsze lawendy, więc ściełam na bardzo króciutko i później było już tak
A teraz tak Po lewej są jeszcze przesadzone siewki
Kolorowy jarmark.....
Urwałam wiadro wiśni.. pora coś z tego zrobić... pomiędzy kroplami deszczu.... jak ma padać kilka dni, to je szlag trafi.. bo już bardo dojrzałe.. zapomniałam dokończyć, bo zaczęłam szukać przepisu na wiśniówkę
Mamy malutką fontannę solarną, jej strumień uzależniony jest od ilości słońca, być może wystarczy by utrzymać czystą wodę, kiepsko widać na zdjęciu, ale jak się dobrze przyjrzeć i wyobraźnię włączyć