Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:54, 14 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Hortki, rodki... giganty... i gigantyczna praca .. zmiany widać.. nie ten ogród....

I powiedz mi co ci najlepiej rośnie pod "choinkami" i wygląda ładnie.... koleżanka prosiła o pomoc.. i... ja sie na tym nei znam.. wiec pomyślałam o tobie, bo masz trawki np posadzone.. jakie?

Dzięki Aniu, czasami, jak się nie potkniesz, stoisz w miejscu

mnóstwo roślin testowałam przez lata pod sosnami i świerkami i taki wniosek; hosty bez żadnego problemu, nawet, jak nie podlejesz, stale sobie radzą; fiołki, te białe z fioletowym środkiem o dużych liściach podobnych do kopytnika, rosną i okrywają, nic ich nie wykończy; brunera wyśmienicie sobie radzi, ma mocny system korzeniowy, sadzonkę z czerwca już nie mogę wyciągnąć...
powojniki już od 4 alt i też sobie radzą, ale to te zwykłe fioletowe chyba Warszawska Nike i oczywiście rozchodniki, to mogę z czystym sumieniem polecić; można dac trawkę carex elata Aurea, ale jej czasami trzeba przylać..
u mnie tu pod drzewami ketmia, tamaryszek i jaśminowce zbiły tę ziemię, a jednak ketmia radzi sobie doskonale, chyba przez ten półcień, więc też jest to pomysł, zwłaszcza, ze można ją przyciąć wg uznania
Zakątek z fioletową ławeczką 15:54, 14 sie 2014

Do góry
no i gdzie jesteś Kochana ???
u mnie deszcze i burze
można doła złapać ...

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 15:50, 14 sie 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
Karolinko - doskonale Cię rozumiem! też mam mały ogród i ogromny sentyment do roślin, które posadziłam wcześniej robiąc błędy
ale też mówię:"może kiedyś!"

jeżówki są cudowne! i też pałam ogroomną miłością do rozchodników

jak ich nie lubić

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:48, 14 sie 2014

Do góry
I obecny stan rabaty, czeka na reszte roślin i dosypanie kory... pierwszy raz miałem dośc sadząc żurawki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:47, 14 sie 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Przez ten wpis o pachnących Limkach, poszłam dzisiaj swoje powąchać

Pachną?
idą powoli kotki
Ogród w skali mikro cz.II 15:46, 14 sie 2014

Do góry
" zamówione " przez Irenkę i Kondzia fotki

Powstającą w trybie " nieustającym " rabata z red baronem która czeka na jeżowki

Ogrod z perspektywy

Hortensja limelight

Lustro z bliska

Rabata przy tarasie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:45, 14 sie 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Irenko, byłam rano...zaczęłam od kawowej ławeczki, a potem mnie zakupy i inne sprawy opanowały, więc dopiero teraz kończę spacer. Przyznaję że czytam Twoje opisy do fotek bo ciągle coś wpada w myśl. Nie wiedziałam że limki pachnąha,ha
a buki tricolor nie posadziłaś zbyt blisko muru-jaki masz pogląd do ich prowadzenia?

i co powąchałaś swoje?
nie, jest nawet zgodnie z przepisami nie chcę utrudniać życia sąsiadom, szkoda, że nie ma wzajemności...
na razie ukradkiem przed 2 ogrodnikiem przycięłam czubki, wg mnie wtedy lepiej się zagęszczają, potem pomyślę..
patrzyłam na refleksy, na zdjęciu mi nie wyszło, a takie bajeczne to było...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:45, 14 sie 2014

Do góry

Standardowe ujęcie, chyba zbyt częso pokazywane...

Płot powoli zarasta bluszczem.
Ogród na glinie 15:44, 14 sie 2014

Do góry
Jeszcze jedna istotna sprawa jest taka, że jak wychodzę z drzwi tarasowych na ogród, to mam przejście między dwoma słupkami i patrzę na wprost - ten zielony prostokąt to mój kierunek patrzenia. Drzewo niby na środku, ale ja go z tego miejsca tak nie postrzegam. Ogólnie rzecz ujmując nie myślałam jeszcze o tym widoku...

O tarasu do linii drzewa wychodzi mi 11 metrów. Dość krótko wydaje mi się.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:40, 14 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
ML w swojej delikatności zachwyciły mnie na Twojej rabacie

Marzenko, ja bardzo lubię je za kształt i kolor; na rabacie pod metasekwoją są też 2 z 3 rozplenicami, świecą
wiem, ze będę chciała ich więcej u siebie..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:40, 14 sie 2014

Do góry
Mam małego ogrodowego doła... dzisiaj to mnie już wszystko denerwuje

Mam też kilka wczorajszych zdjęć.
Ujęć z tej strony jeszcze chyba nie pokazywałem, ale teraz już prawie moge

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:38, 14 sie 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Irenko, ale cudne ptaszory! gdzies w necie sie takie kupuje, czy u Was we Wrcku?
Rabata z hakne i ML - moja ulubina. Jaki łan werbeny! suuper! Cuda same u Ciebie
pozdrawiam!!

Niedaleko facet ma sklep z antykami i pierdołami i tam wyhaczyłam, ale się targowałam, ale bardzo je lubię, mocne są
cuda są różne, jak bym opowiadał..hym, lepiej nie
ostatnio dzięcioły hałasują, pukają w drzewa aż harmider przy ogólnej niedzielnej ciszy
cięłam klony i śliwy na pniu

Ogród cioci czyli ciociogród :) 15:33, 14 sie 2014

Do góry
Gosiu czytałam o wypadku, mam nadzieję że z synem i jego kolegami wszystko dobrze. Też kiedyś przeżyłam coś podobnego jak Twój syn, psychicznie nie mogłam dojść do siebie. Trzymaj się ciepło! Jakby coś, służę pomocą
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:32, 14 sie 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piekne masz te zakatki Tak sie zastanawiam...gdzie bedziesz przesadzac rh jak sie rozrosna Ja sie dzisiaj dorwalam do swoich, przesadzalam tak ze az w krzyzu cos walnelo...( mi, nie rh) Ciekawe co ja z nimi zrobie za kilka lat....
Pozdrawiam Irenko

Kasia nie strasz...nie będę jeśli z prawej wyjdą na ścieżkę, będę ciąć, w środku mogą się wymieszać, na lewo mają miejsce, mogą rosnąća pod murem pełny luz mają, więc nie martwię się, chyba o ciebie, co ci walnęło, jak się czujesz? z kręgosłupem żartów nie ma i po co przesadzałaś, zmieniasz coś?

Gert Star i Vanilka...oj pąsowieje

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:23, 14 sie 2014

Do góry
grembosia napisał(a)
Irenko, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu. Uwielbiam te zakątki i świetnie dobrane detale. Ciągle na nowo odkrywam Twój raj na ziemi. Podziwiam pracowitośc, skąd czerpiesz tyle energii?

Pozdrawiam cieplutko

Grembosiu, jak miło to słyszeć, zważywszy na to, jak u ciebie wszystko piękne i zgrane, pełna harmonia i równowaga i ja do tego dążę czasami rano coś z doskoku zrobię, a tak zostaje mi 1 dzień w tygodniu i jakoś oboje to obrabiamy, gdyby było więcej czasu, miałabym idealnie, ale cóż..cieszę się, że w ogóle mam ogród i możliwość relaksu, to najlepsza terapia na trudności dzisiejszego życia
pozdrówka
co rano podziwiam kwiaty przy domu, niby już zapowiedziałam, ze nie bawię się w jednoroczne, ale jak na nie patrzę, a raczej oboje...chyba nie wytrwam w tym postanowieniu
w lewo, w prawo

róża kaskadowa Super Dorothy, patrzcie jakie ma rurki płatkowe, nietypowe

i kupiłam miniaturkę, wsadzę do gruntu, może da radę
Rododendronowy ogród II. 15:23, 14 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Przyszły dzis do mnie zakupione powojniki : Arabella, Jackmani, Betty Corning, Summer Snow, Rogucki i montana rubens. Połowa posadzona , ciekawe jak bedą rosły bo clematisy u mnie rosna podobnie do róż-byle jak.Za to cała działkę ma zamiar mi zarosnąc rudbekia lśniąca, włazi wszedzie i nie zważa na inne rośliny.

Tu własnie zajmuje nowe stanowisko .

Bogdziu, gdzie kupowałaś powojniki? Proszę PW. Jakiś biały mi potrzebny "na gwałt". Rudbekia cudowna - bardzo ją lubię, bo to samo słońce.
Ogród na glinie 15:20, 14 sie 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Też lubię koła.
Mój m.się ze mnie śmieje jak pokazuję rękami jak maja wyglądać rabaty.
Wtedy mnie przedrzeźnia,zbój...

Tak!Drzewo byłoby super.
Lipa albo buk.
I jeszcze brakuje kameralności więc można trawy posadzić lub coś jeszcze innego.

Spróbuj tak:

I jeszcze mały szczegół techniczny tam gdzie masz miejsce do siedzenia na końcu ogrodu.Murek narysuj poza kołem tak żeby koło było pełne a nie wycięte przez murek.

Hmm
Koło będzie okolone z tyłu żywopłotem a tam gdzie trawy narysowałaś, jest wysoki żywopłot z żywotników wschodnich - bardziej z tyłu. Osłaniać się od strony warzywnika? Może bardziej od strony domu?
I tam ma być jeszcze dojście do śmietnika, więc łan traw odpada. Coś innego trzeba wymyślić.

Chyba że trawy będą niewysokie, a między nimi ścieżka. Ale kameralność wtedy ucieknie... Wyższe trawy miałaś na myśli?

Tak rację masz z tym kółkiem. W szczegóły jeszcze wejdę później. Ostateczny promień koła i murek. No i jak tam siedzieć skoro drzewo stoi. A jak drzewo stoi to palenisko trzeba odsunąć, oddala się wtedy murek od paleniska. Muszę jeszcze pomyśleć.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:15, 14 sie 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Irenko a jaka odmianę żurawki mi wysłałaś ?

Ewa Creme Brulee

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:14, 14 sie 2014

Do góry
Krys napisał(a)
Irenko ale czad ogrodowy pokazujesz nie mogę sie napatrzec

Dziękuję, cieszę się nim ale i u ciebie byłam i się zachwycałam twoim buszem, masz co podziwiać Krysiu
te wam pokazuję do znudzenia bo do dalszych nie docieram, z reguły rano przed pracą focę w szybkim tempie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:13, 14 sie 2014

Do góry
Witajcie Mam w planie zrobić rabatę która zaczynać sie bedzie od świerka zwyczajnego, a konczyla na brzozie. Chciałbym tam chociaż ze dwie hortensje bukietowe, hosty, trawy ozdobne i tawułe japońską przed śliwą wiśniową, a takze inne gatunki roslin jakie mi podpowiecie.. Czy ktoś z was ma jakieś pomysły jak to ładnie ze sobą skomponować?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies