Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:52, 19 lip 2013

Do góry
Miskant morning light - nada lekkości i srebra w tym miejscu.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:02, 19 lip 2013

Do góry
No potffór, a niech go tam i z powrotem Ale miskant tutaj??Skoro kazał posadzić co innego to może kup stożek cisowy? Jak mus to mus
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:34, 18 lip 2013

Do góry
Sucho, tydzień bez deszczu więc konieczne podlewanie

dzisiaj kupiłam nowe żurawki, narazie wędruję z doniczkami

Limka

miskant ML
Nasz przydomowy ogródek 19:16, 18 lip 2013

Do góry
Marta dzięki że mnie odwiedzasz. Pozdrawiam.

Bogdziu ale śliczne kolory w zestawieniu z motylowymi. Dziękuję.

Dora 75- pozdrawiam. Nie masz jeszcze wątku w naszej społeczności?

Irenko dziękuję. Pomimo humoru nóżka jeszcze boli i do Alinki pojadę jako pasażer bo sprzęgło trza wyciskać he he he.

Foty obowiązkowo trzeba wstawić.

Kłosówka, Red Baron i Variegatus w jednym stoją domu.

Konia z rzędem temu kto mi powie na stówę że to miskant Variegatus. W tym roku urósł naciągane pół metra.

Dla odmiany czas na zmiany... 16:14, 18 lip 2013

Do góry
Zależy o co Ci chodzi, czy o to żeby była zieleń, to Gracillimus, a jak o kwitnące to jakiś inny miskant. Ale fakt, że na tle Gracillimusa hortensje będą ładnie wyglądać.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:08, 16 lip 2013

Do góry
łoj, nie strasz, no ale juz tyle miałam strat, więc w tę czy tamtą...
chyba pozostanę wierna niewielu gatunkom;
1. hakone
2. rozplenica
3. miskant morning light
4. turzyca szerokolistna
to moje pewne typy, im p[ozostaję wierna
Dla odmiany czas na zmiany... 16:43, 15 lip 2013

Do góry
Wstawię Ci moją śliwę Pissardi, ma 4 lata i korona ma niecałe 2 metry szerokości, z lewej strony rośnie miskant i jest on od niej oddalony na 1,4m. Śliwę trzeba przycinać, bo my swojej nie przycinaliśmy i jest mało zagęszczona.

Myślę, że spokojnie możesz dać za śliwą Limkę, u mnie akurat za nią rośnie piwonia.
Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:25, 15 lip 2013

Do góry
Oglądam Irenko tę Twoją rabatę żurawkową i myślę, że najlepiej by było zostawić tam samą żurawkę + coś na pniu, np cis, świrk glauca globosa lub coś innego, resztę zabrać, piwonie też zabrać. Można też w środek żurawek dać np wysoką molinię lum miskant Morning light - 1 lub 3 sztuki, żeby trawka delikatnie ale widocznie wystawała nad liśćmi żurawek - resztę zabrać (czyli piwonię i niskie trawki).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:20, 14 lip 2013

Do góry
Rozplenica czarna nie zimująca, miskant Variegatus, Hakonechloa macra All Gold.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:52, 13 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jeszcze raz cud natury - przetaczniki w tle. Nawet M dzisiaj mnie za nie pochwalił

to niesamowite jak przenikają się w tle kolory ... liliowce zdają się być łącznikiem pomiędzy różem fioletem a żółcią ... miskant cichutko to popiera a ja z duszą na ramieniu mam nadzieję,że poprawnie nazwałam przynajmniej połowę
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:57, 13 lip 2013

Do góry

Bociuś- jakoś pokrój i szerokość liści mi na carexa nie pasuje.. posadzę i zobaczę co z tego wyjdzie, było tanie, więc jakby co wyciepię
[b]

Aniu, kurcze, ten kwiatostan ma malo zwykly, ale miskant to to raczej nie jest. Po kwiatostanie sadzac to moze byc Carex elata. Nie bede udawac, ze wiem, skoro nie wiem a tylko mi sie wydaje Mam nadzieje, ze nie sprawilam Ci zawodu
Zimozielony ogród przy białym domu 15:45, 11 lip 2013

Do góry
Hogata napisał(a)

Co to za trawka, ta zielona na pierwszym planie??

Miskant Morning Light
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:59, 10 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Syla Meli chyba chodziło o carex frosted curls.... Bo miskant to nie mała kępka...

no to teraz jest prawidłowa odpowiedź dzięki
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:55, 10 lip 2013

Do góry
Syla napisał(a)

to Miskant chiński - Miscanthus sinensis Gracillimus

Syla Meli chyba chodziło o carex frosted curls.... Bo miskant to nie mała kępka...
Ogród do kwadratu 17:45, 10 lip 2013
Do góry
malkul napisał(a)
Meluś chyba pytasz o miskant gracillimus Cudne są jak i ogród

No piękne są te trawy, kolejne na mojej liście. Dziekuje za podanie nazwy.
Ogród do kwadratu 17:35, 10 lip 2013

Do góry
Meluś chyba pytasz o miskant gracillimus Cudne są jak i ogród
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:23, 10 lip 2013

Do góry
Kalamandyna napisał(a)

to Miskant chiński - Miscanthus sinensis Gracillimus
Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 13:31, 10 lip 2013

Do góry
Ale niektóre rośliny cieszą oko
Moje tegoroczne odkrycie-szałwia muszkatołowa:

I bylina, której nazwy zapomniałam

Miskant i wierzba purpurowa rosną jak dzikie

Liliowce i monarda(coś ją podjadło)

I moja jedna z ulubionych, której nazwy również nie pamiętam(ta fioletowa)

A miało być tak pięknie.... 23:58, 09 lip 2013

Do góry
Aniu,przetaczniki sa w róznych odmianach,ja mam tylko rybkowy.
A tu połaczenia białych z przetacznikiem i lawendą,jako tło ma byc miskant,ale jest jeszcze mały i go nie widać

A tutaj czerwone
z koprem i lawendą w tyle perowskia zaczyna kwitnac

Porządkowanie Nieuporządkowanego 23:25, 07 lip 2013

Do góry
Się wzięłam dziś do roboty

Zależy mi na utworzeniu ściany roślin tutaj

od strony sąsiada, przed sąsiadem jest jeszcze zachwaszczony wjazd na całkiem czyjąś inną posesję w tzw. drugiej linii zabudowy. Stamtąd mi się wszystko "niesie" na mój ogród, bo stamtąd są wiatry

Jednocześnie w glebie leci kabel, trochę boję sie sadzić tam wielkie drzewa. Odważyłam się na dwa serby, dalej idę w cisy, pęcherznice (które kiedyś wyrzucę, jak cisy dorosną), i różę (na razie okrywowa, bo taką mam - spodobała mi się w sklepie) - a może powinna być parkowa?

Od zeszłego roku w tych samych dołkach miałam cisy bacata Elegantissima, dziś je wysadziłam od strony ulicy, między kasztanowca czerwonego, a jodłę kalifornijską (tam miałam 2 metry gdzie leci wodociąg, kanaliza, itp, i tez między kszatanowcem a jodłą chcę sadzić tylko krzewy - więc te elegantissimy wydaje mi się, pasują - i kolorem, i wielkością. Z ziemią gorzej, po przy ulicy wszystko "wyjadły" mirabelki i mam wrażenie że teraz jest tam piasek - czy to możliwe? Ze tak wyjałowiły glebę?

Dobrze, dość gadania wklejam zdjątka

Teraz jeszcze są tu tawuła van Houtta (chyba bo to nie ja kupowałam) i dwie trawy - zebrinus i coś jeszcze, też chyba miskant wysoki, jakiś różowawy, ale jeszcze nie kwitł. I chyba je stamtąd wysadzę, tylko nie wiem dokąd Ah, i bukszpan tez jest tu tylko "tymczasowo", i ostatnia Elegantissima też...

Samą obwódkę wokół tej wysuniętej części ("fali") planuję z trzmieliny fortunei, tej z białym kolorem, mam jej sporo do "zużycia" rozsianej po ogrodzie
Czy proponujecie coś jeszcze?

A tutaj jodła wsadzona w zeszłym roku, cisy elegantissimy dziś tu przesadzone i dalej jaśminowiec (kiedyś chyba stąd wyleci, ale to za parę latek ) oraz (niewidoczny) kasztanowiec czerwony, przy samej skrzynce na listy i furtce...
Myślę, że może będę te cisy ciąć w stożek. Ah, derenie białe sibirica tu przy ulicy są tu "od rzeczy" - dobrze, że niewyraźnie je widać! I jeden planuję przesadzić między stare cisy z poprzednich zdjęć (pierwszego i druiego w tym poscie) a nowe cisy hicksii - będzie ok?
A teraz pytanie zasadnicze: ta nowa rabata to : pęcherznice (na pierwsze 3-4 lata), cisy hicksii, róża, trzmielina biała. I co do tego pasuje ciekawego?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies