Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mały ogród czarnej Agi 10:47, 01 sie 2014

Do góry
Witam po dłuuuuugiej nieobecności

Mimo iż ogród tworzę już od 3 lat, to ciągle bym coś zmieniała i przesadzała.
Obecnie denerwuje mnie rabata w tzw przedogródku, jest ona duża i nie mam pomysłu jak ją ostatecznie zaprojektować i uporządkować. Bardzo gorąco liczę na podpowiedzi
Dla ułatwienia wklejam kilka zdjęć poglądowych.

Tu rabata od przodu, jest to miejsce by ścieżce do domu wiec reprezentacyjne.

Jednocześnie błagam o poradę co mam posadzić do gazonów, w kilku mam trawę Hakonechloa i jakieś przypadkowe roślinki, chciałabym coś może zimozielonego, myślałam też o tej trawie posadzonej zmianę z berberysem admiration lub inną odmianą. Normalnie już zgłupiałam

Tutaj jest bok tej rabaty

tak najbardziej zależy mi na doradzeniu donośnie tej części czerwonej gdzie rosną lilie, w półkolu z tawułek i berberysów na końcach oraz na części żółtej przed samymi iglakami, gdzie rosną trzy piwonie, które nie kwitną, więc chcę je stamtąd wykopać. myślałam może o berberysach red pillar lub innych kolumnowych lub pęcherznicy.

Co do lilii to chyba bym je musiała stąd zabrać, a to z tego powodu, że mam tam włókninę pod tymi zrębkami (wiem, że to grzech ogrodowy, ale wierzcie mi nie wychodziłam z odchwaszczania tej rabaty, dopóki rośliny nie rozrosną się nie dam rady bez niej) no i jak wiosną wyrastają nowe lilie z cebul przybyszowych to muszę wycinać tą włókninę, wiec musiałabym je przenieść np tutaj

To taki mój mały rozmnażalnik, mam tam pełno powtykanych roślinek, patyczków, sadzonej a jak podrosną to idą na docelowe miejsce

Dodam tylko, ze w to miejsce zamiast lilii musiałabym posadzić coś co wytrzyma słońce, bo to wystawa południowa no i o płytkim systemie korzeniowym, bo tam idą rury od oczyszczalni.

Myślałam czy może w miejsce lilii przesadzić ta magnolię, która jest w moim rozmrażalniku z prawej strony hortensji? Jest jeszcze mała, ale mam tam dosyć ciasno.

No więc takie mam dylematy
Bardzo liczę na pomoc i porady

A tu troszkę powklejam moje roślinki, moje horti, które sama rozmnożyłam

moja lilia

i liliowiec

Ogrodowa zachciewajka :) 10:47, 01 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Jestem w końcu z rewizytą Dzień dobry No nie, chciałaś się wymiksować?? Co Ty! Przejrzyj mój wątek - większość wpisów jest moja Ale dzięki temu że pytam i pytam, no i jeszcze oglądam, już parę rzeczy nowych wiem Będe zaglądać. Nie czytałam dokładnie wszystkiego u Ciebie, bo w końcu w robocie jestem Ale widzialam piękny sad!! I to ze nie ma go byc. Muszę się zagłębić. Miłęgo dzionka!

Witaj u mnie
Chciałam działać w ukryciu na razie podglądam i uczę się. Dobrze, że trafiłam na Ogrodowisko, przynajmniej chłonę wiedzę i już mniej więcej wiem czego chcę i jak się do tego zabrać.
Ja Twój wątek to od początku cały mam prześledzony u Ciebie przynajmniej coś się dzieje. A ja ma ręce związane. Jedyne co robię to gromadę roślinki sadzę na tymczasowych miejscach, też szkoda zdjęcia robić, bo widać tylko chaos i brzydką trawę
Kondziowy ogrod cz II 10:46, 01 sie 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)

ale tu pięknie Kondziu !!!
Makowo na Kociewiu 10:27, 01 sie 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Piękne widoki Wrzosy w tym roku w sierpniu będą w pełnym kwitnieniu

Powiedz mi co to za trawa przewieszajaca się przez buksy ?
Kosolkowa Pasja 10:26, 01 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Tak już prawie wygląda układ naszej działki:

Olu, a możesz mi przesłać ten rzut na podany adres meilowy na pw najlepiej zapisany w jpg
Kondziowy ogrod cz II 10:18, 01 sie 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)

O żeż... ale się u Ciebie wszystko rozrosło aż miło się ogląda ten uporządkowany i przemyślany busz

Proszę powiedz mi co to za rozczochrana trawa przy oczku ? Zakochałem się w niej a jestem na etapie robienia zamówienia

Pozdrawiam
Ogród niby nowoczesny ale... 10:05, 01 sie 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)

no no no !!! przepięknie !!!
cieszy bardzo, że takie obrazki już nie tylko w europejskich katalogach
wielki podziw dla waszej pracy i zapału
ogromne gratulacje z Wilczej
Początki w Kruklandii 10:04, 01 sie 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

ML i Gracki są bardzo wysokie i przesłonią Ci widok z okien Musiała byś też przesunąć kulki na pniu do przodu i te małe pomiędzy nimi A może zamiast traw jako tło posadź rząd hortensji np. vanille fraise przebarwiające sie na różowo Przed nimi białe róże np. Swany Chopin a pomiędzy nimi niewysokie trawy Twoje kulki i jako wykończenie obwódka z buksów
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:50, 01 sie 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

najpierw werbeny - od razu widać która to która

A tak się cieszyłam ze mam takie wypasione patagonki o ja naiwna

Dziś już nie mam ani jednej - nawet tej po lewej stronie...
a dlaczego ?

obie wychodziły z tego samego korzenia... ! dziwne, co nie?
mutanty...

Przyznam szczerze, że zupełnie nie rozumiem, skąd te - zaobserwowane w kilku wątkach - obawy czy podejrzenia o mutanowatość werbeny. Wprawdzie moge sie mylić, bo werbenę mam dopiero drugi rok, ale moim zdaniem to tylko póżniejsze kwitnienie. A liście wielkie maja moje jednoroczne werbeny, te przechowane w donicach mają listki wąskie, jest ich mniej i oczywiście wcześniej zakwitły.
A tegoroczne, choć w wiekszości nadal są w pąkach (jak ta po prawej), to już zaczynają kwitnąć i mają zupełnie normalne kwiaty.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:49, 01 sie 2014

Do góry
A to mój według mnie nietrafiony zakup. Przyznam się , że narazie go obserwowałam i nie sadziłam. I boję się go posadzić. Strasznie sie rozsiewa wszędzie. I usechł cały. Już nie jest taki ładny jak wtedy gdy kłosy były zielone. To znaczy może inaczej - jest ładny i taki ale to się wszystko rozsieje.I tego się boję

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:41, 01 sie 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Moje trawy to straszne żarłoki

hakone pożarła mi bukszpany...

Stipa - rozchodniki

na bukszpany zasadziły się nawet zurawki

Biedne bukszpany...wszystko je zżera
Ale jak podrosną to...to one będą zżerać.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:38, 01 sie 2014

Do góry
Moje jeżówki w większości tegoroczny zakup. Tylko te pierwsze były kupione w tamtym roku i już wtedy mi się spodobały i miałam w planach ich kupno w tym roku ( nawet jeszcze przed ogrodowiskiem )

Te już zakupione w tym roku. Jeszcze nie mam w tej chwili zdjęcia białych i pomarańczowych pełnych.

Moja "przyziemna" :) pasja 09:25, 01 sie 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Dla Agi bleebli donica z innej perspektywy:

Kiedy ja się doczekam trawy...

To niesamowite jak Ci ta donica szybko zarosła...takie wypierdki dopiero sadziłaś

No właśnie, kiedy doczekamy się trawy ?
Mój nowy stary ogród 09:22, 01 sie 2014

Do góry
Burza popsuła mi ruter więc piszę z telefonu...
Gratuluję pięknego, eleganckiego, dopracowanego ogrodu i seteczki w wątku kwiatki też telefonem, sorki za jakość. ..
Pozdrowionka

Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 09:21, 01 sie 2014

Do góry
WANVISA
to nowośc w moim ogrodzie, sadzonka była mała ale bardzo szybko się ukorzeniła i zaczeła łądnie i szybko rosnąć. Byłem przekonany że w pierwszym roku mi nie zakwitnie a tu taka niespodzianka ciekawy kolor i niezwykłe białe cętki na płatakach, a raz na jakiś czas ma zaskoczyć cąłkiem odmiennym dwubarwnym kwiatem.

MAYLA

Kolejny juz kwiat na BLACK PRINCES

i jeszcze jedna bardzo ciemna lilia ALMOST BLACK

Kosolkowa Pasja 09:19, 01 sie 2014

Do góry
Tak już prawie wygląda układ naszej działki:
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 09:06, 01 sie 2014

Do góry
dajana napisał(a)
Agusiu to jest Eden Rose ,nie pachnie ale kwiaty ma obłędne i długo utrzymują się na krzewie rośnie ,mocna raczej sztywna i będzie bardzo wysoka ona dopiero w tym roku zakwitła .w ub sezonie nie miała ani jednego kwiatuszka i nie wiedziałam jaka to róża bo kupiłam ją jako Nahemę jednak okazała się Eden Rose. Na żywo jest o wiele piękniejsza przyjedz do mnie proszę to sama ocenisz i powąchasz resztę w tej chwili wszystkie moje róże mają dopiero paki są przed drugim kwitnieniem .to zdjecie z pierwszego kwitnienia ,zaraz pokaże ci Nahemę

Witaj

Znalazłam Twoje wpisy u Viola Pomóżcie wyczarować mi ogród i rzywędrowała do Twojego ogrodu szukać inspiracji i informacji o różach. Tworzę rabatę różaną z Eden Rose i Pomponellą. w weekend będę wrzucać zdjęcia w swoim watku i prosić o pomoc co do niej dosadzić. Gdybyś była miła zajrzec i coś doradzić, byłabym wdzięczna.

Pozdrawiam
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 09:04, 01 sie 2014

Do góry
Na dzień dobry...

Misz masz na rabacie, coraz więcej pąków, coraz więcej kwiatów

Krwawnik, godecje wielkokwiatowe, aksamitki, szałwie trójbarwne, kocanki

Godecje, szałwie i aksamitki

Pomidorki

Poziomki

Miłego dnia Wam życzę
Róże w naszych ogrodach 09:01, 01 sie 2014

Do góry
[Rosa Anisande Wekvossutono ( Julia Child) na pniu,posadzona w tym roku
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:01, 01 sie 2014

Do góry
Ania74 wiem, że smaży się płatki kwiatów nagietka z tłuszczem na patelni a potem przechowuje w lodówce. Jak są w większych ilościach to w zamrażali. Zapytam się dokładnie o proporcje i dodatki i dam znać.
Ale naprawdę warto to mieć zwłaszcza latem bo ukąszenia po komarach nic nie swędzą a po meszkach zdecydowanie szybciej się goją i opuchlizna znika. Siniaki i uderzenia nie bolą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies