Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:31, 06 lip 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

aksamitka zawiązuje nasiona po przekwitnięciu.Płatki zasychają i zostaje torebeczka z podłużnymi nasionkami.żeby nasiona nadawały się do wysiewu muszą dojrzeć na roślinie.Poznajemy po tym ,że jest już uschnięta. i zmienia kolorz zielonego na brązowo szary.Czasami się przechylają. To jest czas zbioru nasion aksamitki.Ponieważ kwiaty rozwijają się stopniowo,stopniowo będziemy też zbierać nasiona,
Trzeba przygotować torbę papierową i do niej wrzucać te zerwane suchości.
Trzeba torebkę opisać, bo może zechcesz też zbierać inne nasiona z innego rodzaju kwiatów.
Nasiona dosuszamy w domu rozłożone na gazecie lub tacy.,i czekamy do wiosny z wysiewem.

Haniu, dziękuję Ci bardzo za te informacje. Niezwykle mi się podobają te aksamitki w tym kolorze. Teraz będę wiedziała jak kolejno postępować i przechowywać. Rozumiem, że potem wysiew robimy na wiosnę czy już jesienią? do doniczki czy można od razu do gruntu?

Kwitną 12 tygodni po wysiewie, także możesz zacząć już w marcu. Także zaczynamy siew wiosną - jak jesienią wysiejesz to na święta będziesz mieć super dekoracje
W cieniu - zacieniona 21:29, 06 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Różyczki świetnie się u Ciebie czują - kwitną cudnie

W tym roku szczególnie o nie zadbałam -jesienią zostały przesadzone na tę bukszpanową rabatkę.
W cieniu - zacieniona 21:28, 06 lip 2011

Do góry
Różyczki świetnie się u Ciebie czują - kwitną cudnie
Mój kawałek raju 21:26, 06 lip 2011

Do góry
Noo - ja też rasowy grzybiarz - wszak las kilka kroków ode mnie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:25, 06 lip 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

żurawka,której nazwy jeszcze nie znam - pokazuję dla Sebka, bo ostatnio u Ciebie pisałam, jak ładnie zaczęła mi się zagęszczać po rozsadzeniu z większej grupy

A wiesz, że mam identyczne
Miałem trzy, ale jedną rozdzieliłem na pół i mam 4
Ale nazwy także nie posiadam - może ktoś wie?

Masz super tą werbenę - ja mam jeszcze nadzieję na swoje

Ta żurawka to Peppermit Spice

Dziękuję Zbyszku za identyfikację. Bardzo mi się podobają liście tej odmiany, bardzo ciekawe.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:22, 06 lip 2011

Do góry
A teraz pokażę trochę mego trawnika - nadal w trakcie regeneracji
Tutaj widać jeszcze łyse placki, ale za to z altanki która w tym momencie jest za mną widać tylko bujną zieleń - w dodatku w dwóch odcieniach

Dzisiaj nie wytrzymałem no i skosiłem już ten bujny trawnik (co go dziś już pokazałem). Po skoszeniu posypałem nawozem trawę między kamieniami - tak delikatnie

Łyse placki po nawożeniu teraz nie są rude, tylko brązowe. Kilka dni temu do tych dziur nasypałem nasion trawy, ale bałem się, że nie wzejdą na uschłych źdźbłach więc posypałem to dziś ziemią z worka, a na to dałem kolejną warstwę nasion. Całość mimo tygodniowego deszczu podlałem.

Aha - jak nawoziłem trawnik po drugiej stronie to muszę go podlać? No bo jak u mnie lało tyle to chyba wystarczy granulkom wilgoci do rozłożenia się? Czy mam pójść rano to podlać?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:13, 06 lip 2011

Do góry
annka napisał(a)
Dla wielu klientów ogród to nie jest pasja tak jak dla nas tylko kolejny atrybut posiadania.

I to właśnie mnie czasem najbardziej denerwuje u ludzi - że robią coś na pokaz, bo chcą by każdy im zazdrościł, że oni mają coś lepsze, bardziej nowoczesne - przecież to nie o to chodzi!!!
Ogródek Hanusi po zimie 21:10, 06 lip 2011

Do góry
To tak jak u mnie - ale jak to mówią "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma "
Kubusiowo 20:49, 06 lip 2011

Do góry
Sebek - obiecuję, spokojnie będzie

Jagna - i ja też staram się unikac stresujących sytuacji (oczywiście na ile się da) Jak mi się teraz znowu przydażyło od razu "spasowałam" , dałam na luz
Kubusiowo 20:42, 06 lip 2011

Do góry
Ty wiesz, że ja mam to samo - odpoczywam pracować w ogrodzie.

No rób jak chcesz, ale wszystko na spokojnie - proszę
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:41, 06 lip 2011

Do góry
Jagna napisał(a)

Są magicy we wszystkich zawodach którzy wyciągają kasę. Słyszałam na studiach historię jednego kolegi po fachu który zasadził w ogrodzie klientów ( kompletnych laików ) piękną odmianę buka pendula. Jak to buk wiosna na tle budzącego się życia wyglądał kiepsko wg. właścicielki ogrodu nadawał się do wycięcia. Wtedy ów Pan ogrodnik sprawujący pieczę nad ogrodem przyjeżdżał z kilogramem maki ziemniaczanej przesypanej w zastępcza torebkę mówiła że to specjalna odżywka, rozrabiał ją w wiadrze wody podlewał drzewko i dawał gwarancje że za dwa trzy - tygodnie zacznie wypuszczać liście. Oczywiście kasował za wizytę odpowiednią kwotę bo owa mieszanka była droga i musiał ją specjalnie sprowadzać

Ojej ...ale się śmiałam......

No ja też - niezła historyjka
Kubusiowo 20:40, 06 lip 2011

Do góry
Sebek kiedy ja właśnie jadę po "romans z łopatą" Nie wiem czemu ale jak się tam narobię i nawet jestem zmęczona to i tak lepiej się czuję. Ja nigdy nie umiałam odpoczywać "na leżąco". Zawsze coś robiłam
Kubusiowo 20:38, 06 lip 2011

Do góry
No to OK, ale teraz odpoczywać a nie szaleć po ogrodzie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:37, 06 lip 2011

Do góry
Dzięki Zbyszku, to ona.

PS, tyle, że to peppermint spice
Ogródek Hanusi po zimie 20:33, 06 lip 2011

Do góry
Cudnie Ci wszystko rośnie i kwitnie Haniu
Sosnowo 20:30, 06 lip 2011

Do góry
Ale u Ciebie pięknie - cudne te pysznogłówki, a lawendy - hmmmmm
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:25, 06 lip 2011

Do góry
Danusiu, u mnie też znów dziś padało i trawnik był trochę mokry no ale cóż
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:58, 06 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

żurawka,której nazwy jeszcze nie znam - pokazuję dla Sebka, bo ostatnio u Ciebie pisałam, jak ładnie zaczęła mi się zagęszczać po rozsadzeniu z większej grupy

A wiesz, że mam identyczne
Miałem trzy, ale jedną rozdzieliłem na pół i mam 4
Ale nazwy także nie posiadam - może ktoś wie?

Masz super tą werbenę - ja mam jeszcze nadzieję na swoje

Ta żurawka to Peppermit Spice
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:19, 06 lip 2011

Do góry
A już myślałem, że połamało te słoneczniki
z kalanchoe w gruncie spróbuj - może będą nawet lepiej rosnąć.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:10, 06 lip 2011

Do góry
My tu gadu gadu, ale ja jeszcze swoich fotek od Danusi nie wrzucałem, zrobię to u siebie

Także dziś wieczorkiem oglądamy relację moją i Marty - choć mam 3 razy mniej zdjęć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies