aksamitka zawiązuje nasiona po przekwitnięciu.Płatki zasychają i zostaje torebeczka z podłużnymi nasionkami.żeby nasiona nadawały się do wysiewu muszą dojrzeć na roślinie.Poznajemy po tym ,że jest już uschnięta. i zmienia kolorz zielonego na brązowo szary.Czasami się przechylają. To jest czas zbioru nasion aksamitki.Ponieważ kwiaty rozwijają się stopniowo,stopniowo będziemy też zbierać nasiona,
Trzeba przygotować torbę papierową i do niej wrzucać te zerwane suchości.
Trzeba torebkę opisać, bo może zechcesz też zbierać inne nasiona z innego rodzaju kwiatów.
Nasiona dosuszamy w domu rozłożone na gazecie lub tacy.,i czekamy do wiosny z wysiewem.
Widzę,że Bogusia też z instrukcją się pospieszyła,ale przynajmniej masz pewność,że wszystko zrobisz prawidłowo.Aksamitki zbieram nasiona sama,nie kupuję, Gdzie się da,u sąsiadek,czasami w parku,Dzięki temu mam ich różnorodność.
żurawka,której nazwy jeszcze nie znam - pokazuję dla Sebka, bo ostatnio u Ciebie pisałam, jak ładnie zaczęła mi się zagęszczać po rozsadzeniu z większej grupy
A wiesz, że mam identyczne
Miałem trzy, ale jedną rozdzieliłem na pół i mam 4
Ale nazwy także nie posiadam - może ktoś wie?
Masz super tą werbenę - ja mam jeszcze nadzieję na swoje
aksamitka zawiązuje nasiona po przekwitnięciu.Płatki zasychają i zostaje torebeczka z podłużnymi nasionkami.żeby nasiona nadawały się do wysiewu muszą dojrzeć na roślinie.Poznajemy po tym ,że jest już uschnięta. i zmienia kolorz zielonego na brązowo szary.Czasami się przechylają. To jest czas zbioru nasion aksamitki.Ponieważ kwiaty rozwijają się stopniowo,stopniowo będziemy też zbierać nasiona,
Trzeba torebkę opisać, bo może zechcesz też zbierać inne nasiona z innego rodzaju kwiatów.
Nasiona dosuszamy w domu rozłożone na gazecie lub tacy.,i czekamy do wiosny z wysiewem.
Haniu, dziękuję Ci bardzo za te informacje. Niezwykle mi się podobają te aksamitki w tym kolorze. Teraz będę wiedziała jak kolejno postępować i przechowywać. Rozumiem, że potem wysiew robimy na wiosnę czy już jesienią? do doniczki czy można od razu do gruntu?
żurawka,której nazwy jeszcze nie znam - pokazuję dla Sebka, bo ostatnio u Ciebie pisałam, jak ładnie zaczęła mi się zagęszczać po rozsadzeniu z większej grupy
A wiesz, że mam identyczne
Miałem trzy, ale jedną rozdzieliłem na pół i mam 4
Ale nazwy także nie posiadam - może ktoś wie?
Masz super tą werbenę - ja mam jeszcze nadzieję na swoje
Ta żurawka to Peppermit Spice
Dziękuję Zbyszku za identyfikację. Bardzo mi się podobają liście tej odmiany, bardzo ciekawe.
Haniu, dziękuję Ci bardzo za te informacje. Niezwykle mi się podobają te aksamitki w tym kolorze. Teraz będę wiedziała jak kolejno postępować i przechowywać. Rozumiem, że potem wysiew robimy na wiosnę czy już jesienią? do doniczki czy można od razu do gruntu?
Kwitną 12 tygodni po wysiewie, także możesz zacząć już w marcu. Także zaczynamy siew wiosną - jak jesienią wysiejesz to na święta będziesz mieć super dekoracje
hahahah dobre dzięki za info, wolę na Boże Narodzenie inną dekorację, bardziej tradycyjną )))
p.s. daj mi znać na wiosnę, żebym nie zapomniała wysiać na czas ) już mi się nazbierało trochę nasionek do wysiania