Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:19, 08 maj 2021

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Eluś piekne tulipany posadzilas ja niestety nie sadzilam zadnych jesienia mam z przed 2ch lat kilka tulipanow bo polowa przepadla ale nadrobie to tej jesieni pozdrawiam serdecznie

Witam Kasiu kopę lat. Byłam kilka razy u ciebie ale na wątku cisza.

Dobrze że ci się moje tulipki podobają. Są sadzone jesienią 2018 roku te van Eiki. W zeszłym roku jesienią sądziłam te poniżej.

Kupiłam dziwna odmianę tulipanów jedna matka te wysokie tulipany a obok niej naliczyłam nawet 7 sztuk Małych które będą kwitły i każdy ma takie małe. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam zostawię je w tym miejscu zobaczę w przyszłym roku wiosna co się będzie działo.

Po lewej w zbliżeni tulipa powyższej foty

Padał mocno deszcz więc w suchych oczkach woda

Ptasi gaj 13:03, 08 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Bajeczny widok
Piszesz, że się nie wyrabiasz, a masz tak czysto i idealnie

Milus to co pokazuje wyżej może nie jest idealnie ale jest zrobione. W kamykach wyrastają chwasty podobne do rozgwiazdnicy nigdy tego nie miałam w takiej obfitości. Jak zrobi się cieplej muszę to wytępić.

Może teraz jadę na kilka dni to już wszystko zrobię. Po 15 znowu sadzenie dalii i tak wkoło. Trawa rośnie koszenie. Nie mam paru metrów kwadratowych więc trzeba zasuwac.
Będzie cieplej trzeba oczko oczyścić.
Zrobię w ogrodzie to znowu mycie okien i porządki w domu, pajęczyny, mycie i takie tam sraty taty.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:01, 08 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj ciepło 17 stopni, ale po ty oda w kratkę pada i nie pada.

Jeszcze mam takie fotki.

Największe to naparstnice, po prawej nie wiem co to.

Przycięte stipy ale nie rokują bujności.

Bajeczny widok
Piszesz, że się nie wyrabiasz, a masz tak czysto i idealnie
Ptasi gaj 09:22, 08 maj 2021

Do góry

Jeszcze mam takie fotki.

Oczko piękne (jak wszystko u Ciebie Ela)- zakochać się można.
Ptasi gaj 23:20, 07 maj 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Elu, mogłabyś pokazać kaliny od Franka?

Jutro zrobię fotki, one jeszcze małe. Chociaż ładnie wypuściły.

Mam już od dawna Watanabe,jak się cieszę, że nie będzie zimnych ogrodników będę mogła zobaczyć jak kwitnie.

Mam też kalinę Kilimandżaro też ma sporo zalążków kwiatowych.

Muszę sprawdzić te od Franka czy mają kwiaty.
N-ce Garden 15:15, 07 maj 2021

Do góry
pawel2806 napisał(a)
2020 Zima

Bardzo.ladna zima jaka kontrastowa. Trawy jednak są piękne o każdej porze nawet wiosenne języki.

Chce też kupić takie palenisko pod ognisko, gdzie kupowałes czy ma tzw lufciki od spodu aby powietrze dochodziło i jakie ma rozmiary.

Idę jeszcze zobaczyć

Pozdrawiam

Mirkowy ogród (początki) 23:17, 06 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Elu znam tę metodę ukorzeniania.To ukorzenianie powietrzne.
Berberysy przytnę ale nie za mocno bo chcę aby z traw się wychylały.

Chodzi mi o to, że wiosna jak przytniesz to one urosną i zgestnieja, któryś rok musisz poświęcisz. moje każdego roku nieraz 2 razy przycinam i przyrastaja na ok 20-30 cm. Nowe przyrosty mają bardzo ładne. To są berberysy tumberga Orange rocket.

Mirka a ty wiesz, kupiłam róże u Ćwieka z gołym korzeniem przyszlo miesisc temu włożyłam do donicy i ani drgnęła..myślę sobie co się dzieje. Wyjęłam ani jednego nowego korzonka. Zmieniłam ziemię, przycięłam jej górkę i te patyki odcięte wsadziłam przy tej róży przykrywam workiem foliowym.
Patrzę dzisiaj folia cała w kroplach. Patyczki te maleństwa wypuszczają oczka zielone a róża skóra pędów zielona, ale ani jednego oczka zielonego. Co za diabeł.

Czekam jeszcze tydzień
Ogród w Klein Kottorz 20:32, 06 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Hortensje dalej cieszą oczy:

Danusiu czy ty masz jeszcze ta żurawie jest bardzo ładna. Jak się nazywa, jak się zachowuje po zimie. Kupiłabym mój sąsiad ma licencję na żurawki więc będę kupowała po sąsiedzku. Ale potrzebna mi jest opinia od kogoś która żurawie kupić kolor obojętny aby była ładna po zimie.
Mam żurawki, ale taco mi się podobała nie za bardzo po zimie wygląda i chętnie ją wymienię.
Ogród w Klein Kottorz 20:21, 06 maj 2021

Do góry
Danusiu spadł mi kamień z serca że tak do tego podchodzisz.

Danusiu paczka dotarła dzisiaj w południe bardzo się zdziwiłam, że tak szybko. W środku paczki z rośliną wszystko dobrze ładnie wygląda. Posadzę w sobotę może jeszcze podzielę.
Adres zachowałam na wszelki wypadek może się kiedyś czymś podzielę.

Bardzo ci Danusiu dziękuję, jeszcze opłata taka wysoka

Powiedz mi na jaką głębokość te korzenie sięgają. Może posadzę bambusa w donicach i nie będzie kłopotu.
Ptasi gaj 17:27, 06 maj 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Nie wiem jak głębokie mam zrobić u siebie te „suche” stawki. Dlatego tak się dopytuję. Pewnie wyjdzie w trakcie kopania

Kasiu od 70-100 cm jak widziałaś w tym mam jeszcze rurę. I tam wrzucam pompę jak masz. Blisko rów możesz do rowu ja do melioracji mam studnie. Też jest ważna średnica. Rura ok 1 m w ziemi.
Ogrod stewardessy 09:07, 06 maj 2021

Do góry
Kamila bardzo ładnie. A wąż to nie ogród, czym podlewasz. Moje jeszcze grubsze leżą wszędzie nie chowam.
U nas też słonko świeci. Wczoraj lało przez 7 godzin jakieś oberwanie chmury.
Dopiero od soboty ma być lepiej.
Ptasi gaj 22:06, 05 maj 2021

Do góry
Anabell napisał(a)

Haniu tylko cebulowe u mnie dobrze rosną reszta zastój.
Róże nie wszystkie ledwo ledwo ruszają, hosty, trawy i inne bulimii to ok 10!dni opóźnienia. Może jak ciepło przyjdzie to nastąpi wybuch zieleni.
Żywopłotki cisowe. 22:03, 05 maj 2021

Do góry
Haniu witam.
Czego u ciebie taki zastój na wątku. Nie masz czasu piszesz. Też się nie wpisuje tylko czytam. Jak widzisz za bardzo się rozpisuje,jak zacznę nie wiem kiedy skończyć.

Ja też tylko robię i robię i nie mogę się wyrobić. Znowu chwasty rosną zimna się nie boją.
Haniu tak to od ciebie ten wielosił dostałam.

Muszę się podzielić radoscia wszystkie jeżówki u mnie odbiły i ładnie rosną. W sobotę dam.im trochę nawozu. Mam już rośliny nawiezione oprócz Jeżowek bo jeszcze tydzień temu ledwo wychodziły.

Tak ten deszcz wkurzający. Nic nie można zaplanować. Sobota, niedziela to tragedia 2 dni stracone padało,wiało i zimno jak cholera.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 21:45, 05 maj 2021

Do góry

Jeszcze mam takie fot

Elu! to pewnie wielosił niebieski, wydaje mi się że w ubiegłym roku dostałaś.

ale masz obłędnie pięknie i bujnie wszystko wyrosło.

a ja nie wyrabiam i jeszcze deszcz przeszkadza.
Ptasi gaj 21:11, 05 maj 2021

Do góry

Jeszcze mam takie fotki.

Przepięknie!
Ptasi gaj 16:37, 05 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Śliczne to pierwsze zdjęcie, z czerwonymi tulipanami

To tulipany przed Ośrodkiem wsparcia dla niepełnosprawnych osobiście kupiłam, sądziłam jesienią 2019 r. 200 tulipanow 4 siatki Van Eiki. Wiosna dała kurzy granulowany obornik są piękne zdrowe sztywne. Fota zrobiona dzisiaj.
Zarasta ale nie mam kiedy zrobic tam porządków ciągle leje. Poszłam dzisiaj aby wypieki a tu deszcz luna.

Bawarka 14:56, 05 maj 2021

Do góry

Piękne.begonie cudowne liście. U nas jeszcze takich nie widziałam, a może jeszcze za wcześnie na ich widok w szkółkach czy kwiaciarniach.

Kasiu już zakupiłam nasiona pierwiosnków posieje i rozsadze może za kilka lat osiągnę minimalny efekt tego co u was przy rowach rośnie.

Nad jeziorem Bodeńskim piszesz jedna z najpiękniejszych kraina w Europie.

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Ela, z begoniami i tutaj nie jest to tak oczywiste, ze zawsze sa. Sa okresy ze bardzo dlugo ich nie ma, dlatego teraz korzystam z okazji i kupuje jak guuupia
Chociaz...dawno temu, postanowilam sobie, ze w domu to kolory tylko zieleni, kwiaty tylko wytrzymujace dluzszy okres bez wlascicielki, bez zbytniej pielegnacji i zachodu a to z takim parapetem, a to z wilgotnoscia...Zlamalam sie Czego oczywiscie bede zalowac, bo nie moge poswiecic tyle czasu na pielegnacje, ile one wymagaja...
Widze ze i Ciebie urzekly lany pierwiosnkow...Tak, cudne sa, swietnie zastepuja trawnik i w dodatku jak wdziecznie Bedac wczoraj na wypadzie w gorach, widzialam je rowniez w lasach, ale, tylko te zolte...

Trzymam kciuki za Twoja lake kwiatowa i...Wiesz co...Tez uwazam okolice jeziora Bodenskiego sa cudownym miejscem...I bardzo mi bliskim
Zdrowia
Bawarka 14:44, 05 maj 2021

Do góry
Kasiu widzę że do kompostu wkładasz wytłaczanki po jajkach czym je przesypujesz?

Masz piękne kwiaty domowe.

Ela, prowadze kompostownik w miare warstwowo, staram sie aby te wartwy byly w miare zroznicowane i nie dominowaly innych, wiec.. Po prostu dorzucam na wytlaczanki kolejne odpadki. Staram sie jednak dodawac sporo wody. Zauwazylam, ze wytlaczanki uzyte bezposrednio na rabatach( mimo iz sa przysypane warstwa okrywowa) jednak potrzebuja duzo wiecej czasu na rozklad, niz te w kompostowniku.
Dziekuje za pochwale kwiatow domowych
Ptasi gaj 14:41, 05 maj 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, jakiej głębokości masz te kamieniste suche oczka?

Kasiu jak byłaś to oczko jest na drugiej połowie za świerkami ok 70 cm z tym że tam teren podwyższony. Woda utrzymuje się na wysokości ok 30;cm od płaszczyzny ogrodu. Tzn w tym miejscu jest mokro. Wszystko sądzę wyżej.

Znowu leje więc pewnie wody będzie więcej.
Ptasi gaj 13:13, 05 maj 2021

Do góry

Jeszcze mam takie fotki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies