Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:49, 09 mar 2020

Do góry
Tak, a jedna może być na pniu, wtedy kwiaty będą wyżej niż pozostałe.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:47, 09 mar 2020

Do góry
Emisja w Mai ma być na kilku frontach. 26 kwietnia, ale nie wiem na jakim programie, bo podobno wraca Maja też do głównego TVN, więc też będzie.

Napiszę jak będę miała wszystko wiadome co i kiedy. W kwietniu ma być jeszcze dogrywka.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:40, 09 mar 2020

Do góry
Dzisiaj dalszy ciąg cięcia, okolice oranżerii, okolice stawu, wszystko ładnie się budzi do życia. Czosnki wschodzą, tulipany. Teraz dopiero widać, że mam tu dużo miejsca na przebiśniegi, co oczywiście wykorzystam i będę sadzić łany przebiśniegów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:39, 09 mar 2020

Do góry
Łokieć mnie boli i czasem muszę odpuścić komputer z tego powodu
Chwasty w trawniku 10:01, 09 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Muszę powiedzieć, że wskazówek brak, więc jakie pytanie - taka niestety odpowiedź.

ale ja naprawdę szczerze dziękuję, bez żadnej ironii.

Nie miałem pojęcia co to za trawsko. Dzięki Pani wiem, że chwastnica
W ogródku emerytki 22:27, 08 mar 2020

Do góry
gogo napisał(a)

Wymyśliłam zrobić w starym wężu ogrodowy otwory co 30 cm [jak w linii kroplujące] i zobaczyć efekty i dopiero wtedy zrobić zakupy.

To nie takie jest proste jak myślisz. Te "otwory" w linii kroplującej to nie dziury, a skomplikowanej budowy emitery, nie są to tylko dziury. Z węża podziurawionego na końcu nie będzie wcale leciało na końcu.

W nawadnianiu linią kroplującą trzeba pamiętać, że jest to właśnie linia niskociśnieniowa i do tego celu specjalnie daje się reduktor ciśnienia. Bez tego linia może pęknąć, a emitery ulegnąć rozerwaniu.
Oleander 19:08, 08 mar 2020

Do góry
Oleander nie wymaga corocznego cięcia. Tniemy póxnym latem lub jesienią. Wtedy gdy chcemy mu nadać konkretny pokrój, obniżyć roślinę, spowodować żeby się rozgałęziała.

Cięcie opóźnia kwitnienie.

Najbardziej nadają się do wycinania bezlistne pędy. Nie przycina się zbyt późno czyli po październiku.
Cis - Taxus 19:02, 08 mar 2020

Do góry
tenobcy napisał(a)
A takie? Zasadzone zeszłego roku wiosną. Mają ok. 1 m wysokości. Chciałbym, żeby się zagęściły, przypominały 'kolumnę'.
Ciąć czy nie? Jeśli tak, to gdzie?
Nie mam doświadczenia z cisami, stąd to lamerskie pytanie

Cis wręcz nie znosi szmaty, więc od razu wyrzucaj szmatę stąd. To po prostu "zbrodnia" na cisach.
I tu nie chodzi wyłącznie o korzenie na wierzchu ..to pryszcz.
Rośliny ogrodowe oczyszczające powietrze. 16:46, 08 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podkłady kolejowe nie mogą być używane jeśli wydzielają toksyczne związki. Żadne rośliny nie pomogą w zadowalającym stopniu, trzeba spowodować usunięcie podkładów, ale to trudne bo szykuje się "wojna" z sąsiadem.

wprawdzie ten sąsiad jest parę działek dalej .ale konflikt już jest.
I wojna z sąsiadami
Facet domek z podkładów kolejowych sobie budował.
ale już rozbiera
Boisko sportowe, piłkarskie 07:40, 08 mar 2020

Do góry
Jedynym sposobem jest położenie sztucznej murawy.
Boisko sportowe, piłkarskie 07:40, 08 mar 2020

Do góry
krisoo napisał(a)
Witam, właśnie przyjęliśmy mały klubik piłkarski. Miesiąc zajęło nam robienie porządków w papierach. Wiosna zbliża się coraz szybciej więc chcemy zabrać się za boisko - ale w tym nie mamy niestety żadnego doświadczenia.

Położenie - boisko znajduje się ok 100 m od rzeki. Jest na podłożu żwirowym. Bardzo szybko schodzi z niego woda, a w lecie bardzo dużo utrzymuje wilgoci. Jest to o tyle istotne gdyż nie mamy możliwości jego nawadniania.

Trawa - tu niestety nie jest tak kolorowo. Jest bardzo gęsto, ale samej trawy jest ok 60 - 70 %. Reszta to inne rośliny najczęściej koniczyna ( jak będzie lepsza pogoda postaram się wrzucić zdjęcia)

Koszenie - I tutaj kolejny nasz problem. By utrzymać odpowiednią długość ok 3 cm musimy nie raz kosić 3 razy w tygodniu. Kosimy traktorkami z nożami bez koszy.

Mieliśmy ostatnio wizytę speca od trawy. Niestety wyliczył nam astronomiczne sumy za doprowadzenie boiska do stanu używalności.

Co mamy a co oczekujemy ? Naprawdę mamy świetną murawę. Chcemy zatrzymać wyjałowienie trawy i jej bardzo szybki wzrost. Naszymi kanałami zaproponowano nam :
- oprysk chwastoksem tri na dwulistne rośliny
- antywylegiwacz do zboża - delikatnie hamuje wzrost trawy
- nawóz ?

Proszę o jakieś opinie
Rośliny ogrodowe oczyszczające powietrze. 07:38, 08 mar 2020

Do góry
Wyszukałam też wszystkie posty pod hasłem "podkłady kolejowe", poczytaj na różnych wątkach

podkłady kolejowe
Rośliny ogrodowe oczyszczające powietrze. 07:36, 08 mar 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
Ogrodowych ,dot podkładów kolejowych nasączonych olejem kreozytowym u sąsiada na działce w dużej ilości eh .
Ludzie to coś kładą na działkach brrrr ,ktoś zastanawia się jak obsadzić ścianę od strony sąsiada ,ten ma je w ogrodzeniu na tarasie i gdzie tylko się dało to wyłożył

Dziękuję za zainteresowanie

Podkłady kolejowe nie mogą być używane jeśli wydzielają toksyczne związki. Żadne rośliny nie pomogą w zadowalającym stopniu, trzeba spowodować usunięcie podkładów, ale to trudne bo szykuje się "wojna" z sąsiadem.
Uprawianie roślin w donicach 07:28, 08 mar 2020

Do góry
Hortensje z wiszącym bluszczem na dole będą dobre.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 07:08, 08 mar 2020

Do góry
Trzeba wtykać rozczapirzone gałązki, najlepiej kolczaste w świeże wysiewy. Albo je układać na wierzchu.

Wejdź na ten link Link

Zobaczysz tutaj siatki, powtykane widelce plastikowe, położone patyki itd itp.

Poczytałam o sposobach odstraszenia kotów w warzywniku:

- Ułożenie skórek cytrusowych
- Postaw tam kuwetę
- Może zrób oddzielną skrzynkę z piaskiem
- Zraszacze (tryskacze) aktywowane ruchem, kto wchodzi tryskacz leje wodę na kota, kot ucieka
- odstraszacze ultradżwiękowe
- siatka dla ptaków
- koty nie znoszą zapachu czosnku
- jeśli koty są bezdomne - łapanie w pułapkę żywołowną, w sposób humanitarny je złapiesz i odwieziesz do schroniska

W Anglii mają specjalne maty z plastikowymi kolcami

Maty

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:50, 06 mar 2020

Do góry
Mnie się nie wysiewa. Ale czy ja mam akurat wężownika u siebie? nie, mam inne rdesty. Żaden się nie wysiewa.
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:46, 06 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie głogowniki w szklarni zimują, inny mam klimat Tym razem mają ogrzewanie

Hym...z tym bym na aktualny czas, dyskutowała...
Mnie z patyka nowe rosną
Problemy z tujami 14:30, 06 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W tym miejscu koty znaczą teren i tuje podsychają. Albo podobna przyczyna. Oczyść to, postaw wbij w ziemię gałązki, żeby odizolować

Tylko tych Tui mam kilkanaście tak zaatakowanych i tylko w dolnych częściach, jak je wyczesuje to bardzo się sypia. Przed tujami posadzona jest tawuła, czy przyczyną może być brak słońca czy tylko kot?.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies