Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Światełko w tunelu? 12:24, 07 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Witaj Narysuj plan działki, zaznacz kierunki, zastanów się jakie rośliny lubisz, w jakiej kolorystyce chcyałabyś mieć ogród. To dużo pomoże.

Moja luźna propozycja może: lawenda, trawy (nadadzą lekkości), hortensje bukietowe, szałwia. Żurawki posadziłabym kolorami (a nie na przemian). Nie jestem pewna czy te jasne żurawki, przetrwają na słońcu (tu musisz podpytać Łukasza ) Żywopłot troszkę wymaga uzupełnienia. Może oddzielić warzywnik kratkami, po których będą się pięły powojniki, albo inne pnącze...

Witaj

Chciałam zacząć chociaż od jeden rabatki. Zobaczyć czy podołam, szczególnie gdy jestem zielona w tym temacie i dopiero zaczynam swoją przygodę.
Podoba mi się wiele rzeczy, a powinno ograniczyć się do kilku gatunków , prawda?
Między innymi: krzewuszki, tawuły, derenie, perukowiec, klony, różne formy na pniu,, hortensje z rozchodnikami, rh, funkie, trzmielina oskrzydlona, pęcherznice, no i żurawki. Nie wiem czy wymieniłam wszystko.
Żywopłot jest dosadzony, z daleka wygląda jakby były puste miejsca, ale ten dosadzony musi "dorosnąć"
Żurawki dają radę jak narazie, chociaż wiem, że już ich za mało.
Myślałam o trawach, może nawet o dosadzeniu jeszcze kulek bukszpanowych, tylko największy problem sprawia mi zestawianie wszystkiego ze sobą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:20, 07 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
W week-end zrobiłam trochę zdjęć mojego ogrodu z kwitnącymi w roli głównej

szałwia Compacta Bright Rose i Amazon Mist

Te widoki są po prostu boskie
Na bank ściągnę z Ciebie to połączenie szałwii i trawki
Koniec i kropka, nic mnie nie powstrzyma
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:53, 07 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

ale CZAD!!!!!!!!!
Małymi kroczkami do celu... 11:29, 07 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Dziękuję Aniu, szałwia od dawna była na mojej liście niestety u nas coś dostać graniczy z cudem, ale udało się z mojej listy poszukuje jeszcze werbeny patagońskiej, ale lekko nie będzie
U mnie tez tej szałwii nigdzie nie ma
Werbeny dostałam nasionka i sobie wyhodowałam kilka. Jak nie dostaniesz, to wyślę Ci na przyszły rok nasiona
Małymi kroczkami do celu... 11:22, 07 cze 2016

Do góry
alis napisał(a)

Super zakupy Paula, no i masz już więcej tego fioletu A róża na pewno poczuje się dobrze u Ciebie, jest śliczna

Dzięki Alicjo, jak zobaczyłam u Ciebie jak pięknie szałwia wygląda na rabacie musiałam ja koniecznie mieć
Małymi kroczkami do celu... 11:21, 07 cze 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Paulinka świetne zakupy
I teraz zauważyłam, że nie ma mojego posta chwalącego Twoje wcześniejsze fotki.

Dziękuję Aniu, szałwia od dawna była na mojej liście niestety u nas coś dostać graniczy z cudem, ale udało się z mojej listy poszukuje jeszcze werbeny patagońskiej, ale lekko nie będzie
Małymi kroczkami do celu... 11:20, 07 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
szałwia zyje? czy padła?
super zakupy

Kamilka żyje, żyje chociaż dalej obrazona i lebki ma w dół
Małymi kroczkami do celu... 11:09, 07 cze 2016

Do góry
szałwia zyje? czy padła?
super zakupy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:35, 07 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

nie dam rady nic powiedzieć znaczy dam, cuuuuuuuuudownieśliczne połączenie
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:06, 07 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Szałwia omszona może spotkać się z liliowcami, ona u mnie kwitnie praktycznie do mrozów. Po pierwszym kwitnieniu ją przycinam i szybko odbija. Można też po przycięciu ja podzielić. Czasem nawet te podzielone zakwitają w tym samym sezonie.
Sprawdzałam na zeszłorocznych zdjęciach. 10 lipca szałwia miała jeszcze całkiem fajne kwiatostany.

Mam tam parę siewek szałwii omszonej (do przesadzenia jesienią). Może zdążę zobaczyć jak to razem wygląda.

Droga do spełnienia 09:55, 07 cze 2016

Do góry
ze złych wieści
na cisach misecznik wrrrrr zrobiłam oprysk mospilanem
pies złamał mi moją drzewiastą lilię wrrr bestia wredna
biedna nie ma szans na kwitnienie
bardzo mi jej szkoda

z posianych aksamitek wzeszło pierwszy raz od lat!!!! co 40 nasionko chyba - do dupy trochę..

ale szałwia kwitnie... i trzcinnk bardzo wyrósł patrząc na zdjęcia majowe i teraz

i nie kupię chyba ML
sadzonki wszędzie malunie a ceny kosmiczne i chociaż baaardzo mi się podoba to chyba dam sobie spokój
Droga do spełnienia 09:50, 07 cze 2016

Do góry
Joluś Gosia - no róża poczuła się zagrożona i pokazała na co ją stać
na razie będzie sobie rosła dopóki sam jej szlag nie trafi

Jolcia - Jolanka - moja szałwia w tym roku piękna, ale ja się nią od zeszłego roku zachwycam nieustannie

Marzenko - dzwonki o ile mnie pamięć nie myli kwitną chyba miesiąc a moze więcej nie wiem na razie 2 tygodnie i nie wygląda na to że miałyby przekwitnąć, będziemy obserwować
Światełko w tunelu? 09:06, 07 cze 2016

Do góry
Gosiaczek1 napisał(a)
Witam serdecznie na początku wszystkich ogrodowiczów . Znalazłam to forum i w każdej wolnej chwili nic innego nie robię tylko podziwiam. Chciałam sama spróbować swoich sił i jakoś to ogarnąć, okazuje się, że to wogóle nie jest takie łatwe. Im więcej czytam i oglądam tym mam wrażenie, że wiem mniej.
No ale nie od razu Rzym zbudowano. Mam duża działkę (1000 m) i wielkie pole do popisu. Zaczęłam od jednej rabaty wzdłuż jednego boku, ma ona zasłonić ogródek warzywny i cieszyć oko z tarasu.

Było tak:

A jest tak:

Muszę teraz dopełnić te rabaty w środku tylko za bardzo nie wiem czym. Proszę doradźcie. Może jeszcze coś na pniu? Wiem już, że muszę dokupić i posadzić żurawki gęściej. Marzyłoby mi sie posadzić jakieś drzewka na wysokości oczu jak widzę sąsiadów z tarasu, ale nie wiem czy nie zrobiłabym za dużo cienia nimi.

Witaj Narysuj plan działki, zaznacz kierunki, zastanów się jakie rośliny lubisz, w jakiej kolorystyce chcyałabyś mieć ogród. To dużo pomoże.

Moja luźna propozycja może: lawenda, trawy (nadadzą lekkości), hortensje bukietowe, szałwia. Żurawki posadziłabym kolorami (a nie na przemian). Nie jestem pewna czy te jasne żurawki, przetrwają na słońcu (tu musisz podpytać Łukasza ) Żywopłot troszkę wymaga uzupełnienia. Może oddzielić warzywnik kratkami, po których będą się pięły powojniki, albo inne pnącze...

Ogród pod sosnami 05:28, 07 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, kwiatów, koloru tam brakuje. Nawet "głupiej" szałwii, ale niskiej, krępej.

Toszka jest szałwia, nawet dwa rodzaje
Wysoka

Niska. Narcyzy oczywiście do przeniesienia. Szkoda mi było je ruszać bo nadal kwitną

Całość wygląda tak:

Jest pusto i brakuje koloru
Może kupić hortensje ? Tylko jakie? Widziałam wczoraj ładne krzaczki little Lime, a w niedziele oglądałam vanilki
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 00:15, 07 cze 2016

Do góry
Szałwia omszona może spotkać się z liliowcami, ona u mnie kwitnie praktycznie do mrozów. Po pierwszym kwitnieniu ją przycinam i szybko odbija. Można też po przycięciu ja podzielić. Czasem nawet te podzielone zakwitają w tym samym sezonie.
Sprawdzałam na zeszłorocznych zdjęciach. 10 lipca szałwia miała jeszcze całkiem fajne kwiatostany.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:54, 06 cze 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Tak - to połączenie jest cudne. Tak jak szałwia i ostnica. Żeby tylko obie trawy dobrze zimowały to by było genialnie.

Święta prawda
Moje małe wielkie marzenie 23:29, 06 cze 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Alicja, szałwia ładnie się prezentuje. Nie mam jej jeszcze w swoim ogrodzie. Kto wie, może w przyszłym roku zagości. Nie mam takiego koloru.

Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:07, 06 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Tak - to połączenie jest cudne. Tak jak szałwia i ostnica. Żeby tylko obie trawy dobrze zimowały to by było genialnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:01, 06 cze 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 22:46, 06 cze 2016

Do góry
Aniu, bylinami łatwo można się obłowić. Łatwo się mnożą, dzielą, sieją.
Gorzej z krzewami, iglakami - te już trzeba odżałować i kupić
W tym roku wysiewałam krwawnik terakota. Ciekawa go jestem, ładnie się rozrósł na bylinowej rabacie, ale nie wiem, czy zakwitnie w tym roku.
Mam też z siewu 6 rozplenic Moundry. Młode są i nie wiem, czy przezimują. Na razie nabierają masy. Zawsze 6 darmowych sadzonek. Wysiewałam więcej, ale one trudno kiełkują. Dobre i to

Tak mi nagadałaś o twojej niebieskiej rabacie, ze będę dążyć do podobnego zestawienia niebieskiego Dziś posadziłam na niej kocimiętkę od Ewy bacowej. Taką wysoką. U Ewy cały szpaler cudnie wygląda. Ja cierpliwie będę czekać wiosny, aby ją po podzielić
Zaczyna kwitnąć szałwia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies