Witam - z nasion albicję mam już trzy lata - 2szt. Tego samego roku (posiane w lutym)co wysiałem wsadziłem do gruntu, bo w doniczkach zaczęły padać (było ich więcej, bo nasiona kupione w necie dobrze powschodziły). Dwie mroźne zimy przezimowały w gruncie, bez żadnego przetrzymywania w doniczkach - dość dobrze; tej zimy, choć lekka - dwie odnogi padły, a z trzeciej wypuścił nowy pęd, który przedstawiam na foto. Nie okrywałem jej tak jak to nieraz widzę "pancernie", ale dwoma warstwami flizeliny. Mieszkam na Dolnym Śląsku. Cały czas jednak liczę jeszcze na to, że zechce w końcu wystartować. Pozdrawiam:
Posiedziałam dzisiaj na Ogrodowisku i mam mętlik w głowie jeśli chodzi o moją nową rabatę ,spisałam sobie rośliny które mam i z tego trzeba coś stworzyć. Może jeszcze coś dokupię nie wiem ....
Piękna ,wiejska rabata ,ostatnio podobną zachwycałam się w szkółce ,płot był jeszcze bardziej wiejski nadgryziony zębem czasu ,a na rabatce ,właśnie lawenda ,szałwie ,ostróżki i przewrotniki ,tam mi się buzia śmiała ,że aż M się spytał czy mi taki płotek zrobić .Ślicznie ,dosadź może ostróżki ,przy płocie i będzie to moja jedna z ulubionych rabat.
Dosadziłam roślinki, zaczęła rosnąć trawka, szałwia zaczęła kwitnąć, a biało-zielone hosty, które wsadziłam pojedynczo, zaczęły się rozrastać.
Dosadziliśmy tam 2 tuje kulki z przedniej rabaty, które dziś przycięłam pierwszy raz: