Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Magary Dramaty z Rabaty 00:23, 10 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Ja taką kupiłam w ogrodniczym 2 worki po 20 l

Te podobno dobre. Sterlux, Aura, Agaris. To wszystko Hollas robi i robi dobrze
Magary Dramaty z Rabaty 00:03, 10 lut 2023

Do góry
Ja taką kupiłam w ogrodniczym 2 worki po 20 l
Ogród bez roweru 23:41, 09 lut 2023

Do góry
Z tej akcji raczej nie ucieszą się wiewióry. Skakanie z kabli na gałęzie będzie trudniejsze.
Może pomyślą sobie, że to jakaś zemsta za zniszczenie karmnika?

Winowajca nie został złapany na gorącym uczynku, ale kilka dni przed połamaniem szybki jedna z wiewiórek złapana została na próbie jej gryzienia. Jakaś mniej inteligentna, nie bardzo umiała odgadnąć jak się to coś obsługuje.
Ogród bez roweru 23:29, 09 lut 2023

Do góry
Dziś u mnie podcinanie dolnych gałęzi dębu. Część już dochodziła do dachu, inne niepokojąco przybliżały się do linii wysokiego napięcia.
Trudna to wycinka, gdy po jednej stronie dom, po drugiej kable, a w środku wielkie drzewo. Ale z podnośnika szybko i sprawnie poszło. Zostało sprzątanie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:55, 09 lut 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Miałam sobie kupić taki regał na własne rozsady, ale przypomniało mi się, że mąż kupił dwa do garażu, a ich nie używa. Ba! Nawet ich nie złożył, nowiutkie w folii zapakowane. Zabrałam sobie jedną sztukę bez protestu z jego strony. Może to co planuje się zmieści. W następnych dniach zamówię ziemię do rozsad i pikowania, bo goni mnie termin wysiewu papryk.

Ziemie do wysiewu widzialam w lidlu. Może masz gdzieś niedaleko.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:18, 09 lut 2023

Do góry
W 2022 r. miałam przerwę. Natomiast w

2021 i 2020 trzymałam rozsady w pracy na parapetach. W tym roku z okazji urlopu rodzicielskiego zamierzam wykorzystać własne duże okna (mam takie od podłogi do 220-240 cm). Niestety mam tylko do wyboru wschód lub zachód. Południowe jest jedno i to w kuchni. Zachodnie też nie najlepsze, bo dostęp ma koci osobnik. Dlatego chyba ustawie regał w pokoju gościnnym od wschodu i zmniejszę temperaturę później. Tunel foliowy na ten sezon w planach. Dodany do koszyka. Później być może do niego pójdą rozsady.

Znalazłam notatkę z 2021 r., że wtedy siałam papryki 25 i 28 lutego. Sprawdzę kalendarz biodynamiczny na ten rok i zdecyduje, ale muszę się przygotować, żeby sprawnie poszło. Nasiona mam, doniczki też. Brakuje tylko ziemi i opryskiwacza, żeby nie podlewać konewką. Lubiłam mój rozpylacz ciśnieniowy, ale mąż mi go użył do budowlanych rzeczy i uległ zniszczeniu (wymieszał w nim klej do tapet, bo nie miał w czym )

Fotki z 2021 r. Rozsady ściągnięte z parapetów do podlania i przekręcenia.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:33, 09 lut 2023

Do góry
Miałam sobie kupić taki regał na własne rozsady, ale przypomniało mi się, że mąż kupił dwa do garażu, a ich nie używa. Ba! Nawet ich nie złożył, nowiutkie w folii zapakowane. Zabrałam sobie jedną sztukę bez protestu z jego strony. Może to co planuje się zmieści. W następnych dniach zamówię ziemię do rozsad i pikowania, bo goni mnie termin wysiewu papryk.
Magary Dramaty z Rabaty 18:58, 09 lut 2023

Do góry
Aginda33 napisał(a)

Dziewczyny, Asiu i Magaro, mam tylko takie, tutaj różyczki są na chwilę przed kwitnieniem, widać jak dużo mają pąków, lawenda jest po prawej stronie też w pąkach i wysokością dorównuje Hansestadt. Szerszego ujęcia niestety nie mam.
A.

Agnieszko, zdecydowanie uprasza sie o zalozenie wątku i pokazanie ogrodu .
To za różami to berberys?
Magary Dramaty z Rabaty 18:19, 09 lut 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Aga, podziel się fotkami! Na pewno jakieś masz.

Dziewczyny, Asiu i Magaro, mam tylko takie, tutaj różyczki są na chwilę przed kwitnieniem, widać jak dużo mają pąków, lawenda jest po prawej stronie też w pąkach i wysokością dorównuje Hansestadt. Szerszego ujęcia niestety nie mam.
A.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:19, 09 lut 2023

Do góry
No to lecimy dalej z balustradą, Emuś szlifuje ze starego lakieru słupki, jak widac do czołówki bo dzień nadal za krótki

Wyczesujemy najdłuższe 4 metrowe deski na zewnątrz

I jedną nawet na zewnątrz opalałam

ale palce przymarzały mi do butli z gazem, więc kolejne już robię w środku
Jeszcze mi zostało trzy opalić i potem całą piątkę zaimpregnować, a później to już montować można
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:15, 09 lut 2023

Do góry
raz dwa i finisz

jeszcze tylko wypuścić kable pod kinkiet i haczyk przez deski, założyć listwy

i gotowe

górna listwę przysufitowa zamontujemy dopiero jak te deski podeschną i się uleżą, wtedy będzie wiadomo jaka musi być szeroka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:11, 09 lut 2023

Do góry
Remontowo

Sobotę spędziliśmy na remoncie
Wreszcie skończyłam wyczesywać, opalać i impregnować deski na ścianę, więc mogliśmy ruszyć z jej montażem
Miesiąc przygotowywania materiału, a montaż jakieś dwie godziny
Emuś docinał na długość

i startujemy, obyło się bez śrub i kleju montażowego. Sposób ściągnęłam z budowy chat z bali na wsuw

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:56, 09 lut 2023

Do góry
daredevil napisał(a)
Wróciłyśmy.

Turcja jest wielkim krajem, trzęsienie okropne ale setki kilometrow od Stambulu, ale I tak odwolali czesc lotów i 3 dni byli w pogotowiu. Lotnisko bardzo zatłoczone, bardziej niż 10 dni temu

Tu widac jak daleko od trzesienia do Stambulu - po drugiej stronie kraju, dwa dni jazdy...

Marta myslalam ze to jackfruit, poprzednio widzialam I jadlam tylko cale zolte. Całkiem dobre.

Ale pogooglalam I to hala lub "screw pine fruit" - szkoda se nie kupilam bo nue jadłam wcześniej.

Fajnie to wszystko wygladalo. Moze jeszcze kiedys trafimy do Azji

Pozdrawiam!

Niby tak w ten sposób rozumując, ale jednak płyty tektoniczne potężne są, a jak nachodzą na siebie nie wiemy. Dobrze, że już bezpiecznie wróciliście
Ogród dwóch niedźwiedzi 16:21, 09 lut 2023

Do góry
Przeszłam się po ogrodzie i oczar kwitnie (a kiedyś chciałam go wykopać bo 4 lata ani jednego kwiatu nie miał)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:00, 09 lut 2023

Do góry
Wróciłyśmy.

Turcja jest wielkim krajem, trzęsienie okropne ale setki kilometrow od Stambulu, ale I tak odwolali czesc lotów i 3 dni byli w pogotowiu. Lotnisko bardzo zatłoczone, bardziej niż 10 dni temu

Tu widac jak daleko od trzesienia do Stambulu - po drugiej stronie kraju, dwa dni jazdy...

Marta myslalam ze to jackfruit, poprzednio widzialam I jadlam tylko cale zolte. Całkiem dobre.

Ale pogooglalam I to hala lub "screw pine fruit" - szkoda se nie kupilam bo nue jadłam wcześniej.

Fajnie to wszystko wygladalo. Moze jeszcze kiedys trafimy do Azji

Pozdrawiam!
Ogród dwóch niedźwiedzi 14:29, 09 lut 2023

Do góry
dziękuję za miłe powitanie

Niedźwiedzie to Lara i Lucek, a ja na imię mam Dorota
Postaram się pokazać po trochu moje królestwo i jego dobre i złe strony

Największą bolączką jest dla mnie brak czasu i obszary pod drzewami, bo zabierają całą wodę i nad tym muszę popracować

Ogród dwóch niedźwiedzi 13:19, 09 lut 2023

Do góry
moją największą miłością w ogrodzie są chyba floksy, cały czas powiększam ich kolekcję i póki co chyba im dobrze u mnie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:10, 09 lut 2023

Do góry
I upieczone
Ogród dwóch niedźwiedzi 13:01, 09 lut 2023

Do góry
Dzień dobry,
długo anonimowo oglądałam ogrody i zdecydowałam się prowadzić blog tego co się dzieje w moim ogrodzie, który jest nadzorowany przez dwa niedźwiedzie
Ogród ma już z 10 lat, ale cały czas wymaga pracy. Może z Waszą pomocą uda mi się ogarnąć część pod sosnami, bo to ciężki kawałek do metamorfozy

Załączam zdjęcia od czego zaczęłam i jak to wygląda po 9 latach.

i oczywiście 2 niedźwiedzie

będzie mi miło jak będziecie mnie obserwować i służyć dobrą radą
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:17, 09 lut 2023

Do góry
A, że dzisiaj jestem uziemiona w domu babcią, a przyszły tydzień to Ostatki więc z wyprzedzeniem działam bo na sobotę syn ma przyjechać

Jeszcze tylko upiec, popudrować i gotowe. Rzadko zdarza mi się taka akcja, z braku czasu, ale i za stolnicą nie przepadam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies