Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ania z zielonego wzgórza :-) 01:29, 17 cze 2012

Do góry
Witek napstrykał nam zdjęć

Ania z zielonego wzgórza :-) 01:28, 17 cze 2012

Do góry
Dzisiaj byłam także u Ani

Szałwia jest olśniewającej urody

Mój mały raj na ziemi :) 01:22, 17 cze 2012

Do góry
Montujemy TORO, do małych ogrodów zraszacze statyczne 570 z. Fotka

Tutaj ze standardowego ujęcia system "nie pójdzie", a woda miejska jest bardzo droga, ja osobiście w ogrodzie mam podlicznik,ale co z tego, skoro wodę na ogród podnieśli i teraz ona kosztuje tyle prawie co ze ściekami, więc u Anuli studnia zda egzamin, Deszczówki jest tam bardzo nikły procent.

Dla niej ta inwestycja się opłaca. Woda za darmo a pompa nie jest znowu taka droga. Jak pompa będzie to podam Tobie jej nazwę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:16, 17 cze 2012

Do góry
Constance Spry wdziera się z ulicy do ogrodu bo koniecznie chce się przejrzeć w lustrze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:06, 17 cze 2012

Do góry
Kup Thuja occidentalis "Aureospicata", posadź co 70 cm- 90 cm.
Kosa spalinowa 01:04, 17 cze 2012

Do góry
boloasasyn napisał(a)
Jak zadzwonie to coś mi poradzą?? Sprzęt chodził 3-4 tygodnie wcześniej jak się kosiło.

Raczej sprzedawca powinien coś poradzić, bo na odległość kosy nie da się raczej zdiagnozować
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 01:02, 17 cze 2012

Do góry
Nie pytaj tylko od razu pisz co chcesz. Szkoda czasu na pytania
Czym zabić skutecznie wyeliminować roślinę? 00:57, 17 cze 2012

Do góry
Może Roundup Energy?
Mój mały raj na ziemi :) 00:34, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czekamy na dostawę specjalnej pompy, która może być zanurzona w studni i może być zalewana, w razie gdyby poziom wody w studni się podniósł. Ten system będzie zasilany z własnego ujęcia wody, czyli studni.

Witek ma po tę pompę jechać i jak tylko ją zainstaluje, woda poleci

Danusiu,
mam pytanie, mam nadzieję, że sprecyzuję poprawnie Jakiej firmy zraszacze zainstalowaliście? Pytam, ponieważ chcieliśmy zastosować do systemu nawadniania deszczówkę ze studni, ale powiedziano nam, że zraszacze się szybko pozapychają i trzeba kupić baaaardzo drogą pompę do studni.. reasumując powiedziano nam, że ta inwestycja jest nieekonomiczna, bo zwróci się po kilkunastu (!) latach. Zasugerowano, żeby założyć dodatkowy licznik wody na ogród i założyć normalny (z tzw. standardowego ujęcia) system nawadniania.
To jak to jest?..... Podaj mi proszę, jeśli możesz, nazwę tej pompy i modele zraszaczy,

Ev
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:24, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kto mi powie, jakie gatunek żywotników olbrzymich ma Danusia przy ogrodzeniu? Taki mini quiz... Bo ja już jak błędny rycerz pytam, pytam i nic...

Danusia sama nie wie, a co dopiero my

A ja odpowiadam, że źle pytanie postawione.
Ja mam właśnie gatunek: Thuja plicata (Thuja oznacza nazwę rodzajową a "plicata" oznacza nazwę gatunkową) Czyli mój gatunek to żywotnik olbrzymi (Thuja plicata).

Nie wiem jaka odmiana, nie znalazłam jej w Google, to import z Niemiec, kupiłam w listopadzie z przeceny i już. Nieważne jaka odmiana, jak ktoś chce to po prostu trzeba kupić Thuja plicata i już.

No tak... wiedziałam, że coś z tym moim pytaniem nie tak, skoro nikt mi nie potrafił odpowiedzieć. A tak na poważnie - dopiero zaczynam odkrywać odmiany żywotników i dostrzegam sporo nieścisłości między tym, co można znaleźć w necie, a wiedzą, którą przekazują w centrach ogrodniczych. Stąd też coraz częściej dochodzę do wniosku, że najlepszym źródłem wiedzy jest ktoś, kto poświęca temu cały swój czas, zapał i umiejętności. Stąd też tak uporczywie drążyłam temat. Nie chciałam żywotnika o pokroju kolumnowym, ale szukałam takiego, który będzie zwarty, gęsty i szybko rosnący. Mam do zasłonięcia brzydką, skarpę, po której często odbywają się "piesze wycieczki" gapiów, w towarzystwie których niekoniecznie mam ochotę pić niedzielną kawę..... "Wędrówki ludów" są naprawdę uciążliwe, tym bardziej, że nasilają się w czasie wolnym od pracy - sobotnio-niedzielnym, który jest czasami jedyną okazją do spędzenia czasu z rodziną....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:50, 16 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Kto mi powie, jakie gatunek żywotników olbrzymich ma Danusia przy ogrodzeniu? Taki mini quiz... Bo ja już jak błędny rycerz pytam, pytam i nic...

Danusia sama nie wie, a co dopiero my

A ja odpowiadam, że źle pytanie postawione.
Ja mam właśnie gatunek: Thuja plicata (Thuja oznacza nazwę rodzajową a "plicata" oznacza nazwę gatunkową) Czyli mój gatunek to żywotnik olbrzymi (Thuja plicata).

Nie wiem jaka odmiana, nie znalazłam jej w Google, to import z Niemiec, kupiłam w listopadzie z przeceny i już. Nieważne jaka odmiana, jak ktoś chce to po prostu trzeba kupić Thuja plicata i już.
Mój mały raj na ziemi :) 23:36, 16 cze 2012

Do góry
Czekamy na dostawę specjalnej pompy, która może być zanurzona w studni i może być zalewana, w razie gdyby poziom wody w studni się podniósł. Ten system będzie zasilany z własnego ujęcia wody, czyli studni.

Witek ma po tę pompę jechać i jak tylko ją zainstaluje, woda poleci
Miniaturowy ogródek 10:23, 16 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród przede wszystkim wymaga pracy, Jak jest duży wymaga pracy i czasu, oraz systematyczności. Bez tego nie będzie piękny. Same chęci nie wystarczą.
Najłatwiej zadbać o trawnik, bo to tylko praca nasza jest i...woda oraz nawóz oczywiście.

i to jest cenna rada dla mnie systematyczność!!
Cały rok w ogrodzie 09:27, 16 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łucjo, po ile płaciłaś te giganty czosnki?

Danusiu ,nie pamiętam ,ale były drogie ( u nas czosnki są niestety drogie), kupilam tylko dwa, z myślą o rozmnożeniu, niestety jeden wykopałam wiosną zgniły .
Miniaturowy ogródek 23:52, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mogę podjechać w środku tygodnia wieczorem i przęsło zdjąć. Dziś podlałam wszystko. Poza tym lustro przyjadą montować, jestem gotowa wtedy podlać.

Danusiu - jesteś niesamowita, bo znajomi albo rodzina może by powiedzieli, że nie przyjadą, bo po co, a Ty sama zadbasz o to, aby ogród był podlany - chapeau bas
Miniaturowy ogródek 23:11, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mogę podjechać w środku tygodnia wieczorem i przęsło zdjąć. Dziś podlałam wszystko. Poza tym lustro przyjadą montować, jestem gotowa wtedy podlać.

DANUSIU WIELKI SZACUN !!!
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 23:05, 15 cze 2012

Do góry
Już przeniesione
Miniaturowy ogródek 23:03, 15 cze 2012

Do góry
Ogród zapachów u Jasi 22:48, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niesamowite masz kwiaty,:

Danusiu kochana, w tym roku na ogród spadają iście plagi egipskie. Gdy już otrząsnęłam się ze strat pozimowych , podzieliłam to co dało się podzielić żeby zapełnić luki , powróciłam do roślin jednorocznych ( powinny zakwitąć za miesiąć nasturcje, aksamitki,astry, ..), zakwitły piwonie i róże i zrobiło się nareszcie ładnie to przyszły deszcze i zniszczyły kwiaty. Dzisiaj wycięłam zbrązowiałe kwiaty piwoni i róż (4 pełne wiadra) i to jeszce nie wszystkie.
Tylko róże pnące rosnące pod dachem wyglądają dobrze.

Miniaturowy ogródek 22:29, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można, na dno daj, albo przemieszaj z glebą. Nie może być świeży

Nie jest świeży, ale moc zapachową ma
Mam nadzieję że już niedługo będę sadziła hortensje, Rh, magnolię, bukszpany więc dam im trochę do zasilenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies