Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:10, 24 wrz 2015

Do góry
Marto dziękuje, że napisałaś wychodzi, że mam dobre przeczucie bo na projekcie rozmieściłem dokładnie co 220cm

Miałem okazje kilka razy robić coś na glinie i szczerze mówiąc wolę mój piasek, do butów się nie lepi, łatwo się pieli, łopata zawsze wejdzie, jest lżejszy i jeszcze kilka plusów bym znalazł Największy minus to szybkie zdychanie roślin w upały bez podlania
Biało różowy ogród za płotem. 23:01, 24 wrz 2015

Do góry

No to wersja numer x

Wywaliłem całkowicie świerki troszkę próbowałem się pozbyć tych rzędowych nasadzeń i przy okazji znalazło się ładne ukryte miejsce za hortensjami na lilie, które też są na liście "muszą być"

Pozostają 4 miejsca w których nie wiem co by pasowało i wybór teraz już 3 takich samych drzew. Nie wiem czy buki, graby, wiśnie?

W miejscu z numerem 1 pasowałoby coś zimozielonego.
Na dodatek trzyma zasada biały różowy zielony, bo gdyby mógłbym dorzucić jakiś kontrast problem znika
Biało różowy ogród za płotem. 22:54, 24 wrz 2015

Do góry
Marzenko wsparcie się przyda Z trawnikiem to już się nie wyrobie zbyt to się ślimaczy już dawno miałbym zrobione wiele rzeczy, ale
Podniesienie murku nie wchodzi w gre bo idealnie licuje się z palisadą schodów nad dobudowaniem murku myślałem, ale to znowu dodatkowe koszty, ale mimo wszystko skarpa nie jest tak stroma jak się wydaje, ziemia po ulewie nawet nie drgnęła.

Patrycja oj na zdjęcia troszkę będzie trzeba poczekać no i widoki dla sąsiadów tak szybko nie zarosną chociaż zainteresowany może być tylko jeden reszta to ze zwykłej ciekawości
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:53, 24 wrz 2015

Do góry
Bożenko ja nie powiem chciałbym mieć ładne wejście i przedogródek, ale w moim przypadku się nie da, więc na siłę nie będę tego robił. Przedogródek widzę tylko wtedy kiedy chcę dlatego tam powędruje większość mojej kolekcji liliowców, na dodatek południowa ściana im sprzyja

Marzenko oj kanalizacji już doczekać się nie mogłem, u mnie zbiorniki oddalone są od drogi o 40 metrów i to był straszny problem na dodatek plany były od dawna, więc szkoda było wydawać kasę na zrobienie podjazdu do garaży co nie powiem jest męczące. Teraz pozostaje poczekać miesiąc na uruchomienie całej instalacji i wytrzymać z rozkopanym wjazdem do wiosny, wtedy zniknie spora częśc trawnika, ale przy okazji spory problem.

Moja ziemia ma plusy i minusy, ale dla mnie jedyny minus to częstsze podlewanie bo żyzność gleby mogę poprawić, przy glinie widzę więcej minusów, głównie gdy przychodzi coś przy niej zrobić
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:42, 24 wrz 2015

Do góry
Połączenie aksamitek z trawami w donicach super wyszło bardzo mi się podoba, a co najważniejsze jeszcze takiego rozwiązania nie widziałem

Ogród zachwyca, ja to ciągle podziwiam taką konsekwencje.

Co do cebulek to w zeszłym roku w ramach oszczędności na koszyczkach zrobiłem je z siatki, której używa się przy robieniu elewacji, u mnie się sprawdziło i można sobie zrobić dowolny kształt
Edit: znalazłem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:04, 23 wrz 2015

Do góry
To ja dla równowagi tego szaleństwa powiem, że w tym sezonie u mnie skończy się na uwaga... 7 cebulkach czosnku ktoś musi wyrównać średnią niestety padło na mnie

Będzie co podziwiać wiosną.
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:19, 23 wrz 2015

Do góry
Jak chcecie zobaczyć porządne ptasie łapki, nie to co moje to Luki ma, rosną w cieniu i muszą mieć wilgotno. Kiedy moje będą takie?
Biało różowy ogród za płotem. 22:13, 22 wrz 2015

Do góry
Paweł w formie żywopłotu to na pewno odpada, wiem gdzie można kupić u mnie i taki do pasa kosztuje ponad stówkę.

Julita uparli się na tą choinkę i problem tylko z tego, dla mnie iglaki mogłyby nie istnieć, mam kilka akceptowalnych i to wszystko. Planowanie tej części ogrodu, akurat już do przyjemnych nie należy bo właśnie z powodu rozmieszczenia i wyboru drzew nie potrafię wymyślić wersji ostatecznej. Jedyne wyjście jak dla mnie to rezygnacja ze świrków i wymyślenie jakie drzewa posadzić
Biało różowy ogród za płotem. 21:21, 22 wrz 2015

Do góry
Julita to cześć gospodarcza sąsiada i nie ma przeciwwskazań . Może by tak pozbyć się całkowicie tych świrków i wersje 'Nana' w ilości sztuk jeden gdzieś ulokować na rabacie, aby spełnić wymóg posiadania 'choinki'
Matko jakie to wszystko skomplikowane.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:17, 22 wrz 2015

Do góry
Mateusz żebyś wiedział

Asiu a jak po co więcej chociaż trawa bez podlewania ma ciężko bo profli jak widać prawie jak sitko.

Ja na przyjęcie moich ICe Dance też liczę i mam nadzieję, że się nie zawiodę

Olka u mnie na działce też piasek dość głęboko i jeszcze nigdy sadząc rośliny się do niego nie dokopałem

Dorotko ja tam się cieszę, że już po, a gdyby nie było największa rozróba niby w miejscu najbardziej reprezentacyjnym, ale najmniej o nią dbam bo robię ogród dla siebie, a nie dla ludzi za płotem

Gosiu a widzisz jednak coś rośnie pokrzywy uwielbiają te miejsca, a perz to jak pączek w maśle

Violu widziałem, ja w sumie na to bardzo czekałem bo to blokowało nas by wybrukować sobie podwórko, fakt zniknie sporo trawnika, ale co mi po ciągle rozjeżdżonym wiosną i zimą na błoto. Ja nie mam co narzekać, u sąsiada nie posłuchali i wjechali koparką na zbiornik szamba i zarwał się cały wraz z koparką brzmi strasznie, ale było z sąsiadem trochę śmiechu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:13, 22 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No na kobietę krzyczeć i to taką ogrodniczkę
Zapraszam za to na drugi wątek, link w moim wątku na ostatniej stronie

Mam nadzieje ze ogród siostry juz na biezaco bedziemy ogladac
Droga do spełnienia 12:35, 22 wrz 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
Ewunia
no łuki są nalepsze do koszenia fale są od 6 lat na tej jednej może kiedyś przerobię na łuk
chyba łukiem pociągnę

Jesli Tobie sie tak podoba, to na pewno bedzie pani zadowolona z efektu

Na tej falistej, jakby Ci sie kiedys nudzilo tez mozesz zrobic luki. Ja bym zrobila dwa, wklesly i wybrzuszony. Tak ze wyszlaby z tego jedna lagodna linia.

Biało różowy ogród za płotem. 09:15, 22 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Paweł świrki kończyłyby się na pawilonie bo to co zakładam altaną raczej nie będzie, a różaneczniki za tło będą miały białe tło. Między naszymi działkami posadzony jest grab, który docelowo ma przerosnąć przez płot, ale jeszcze jest mały

Cała rabata ma 315cm głębokości.
Tutaj mam taką mega profesjonalną wizualizację troszkę stara ale mniej więcej trzyma proporcje.

Julita świerki miałyby być troszkę cięte, ale wiadomo to wielkie drzewa, jedynie problemu ze słońcem nie będzie bo to wschodnia cześć działki co jednak problemu nie rozwiązuje

Ok co do stron świata ale kto ma działkę z drugiej strony? Bo tam też będzie cień. Ja mam cień od strony sąsiadów i powiem Ci, że przy chłodniejszych wieczorach szukam słońca po całym ogrodzie

Ale Sebek pisze o mniejszych odmianach serbów, więc może szukać trzeba takich
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:05, 22 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
[b]

Zobacz sobie jaki u mnie jest interesujący profil u mnie na działce warstwa 'urodzajna' ma minimum pół metra, ale okolice i działki innych tak wyglądają.
Taki piaseczek jest do 10 metrów(na tyle były robione odwierty o których wiem) teraz chyba ławteij sobie wyobrazić jak to wygląda po kopaniu

o matko-jak tu ma coś rosnąć
Mój mały zakątek :D 00:51, 22 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No nie gadaj, że to ołówek?

No przecież nie drukowane
Oczywiście, że ołówek

Jednak żeby nie było to nie ja robiłem
Mój mały zakątek :D 00:05, 22 wrz 2015

Do góry
No nie gadaj, że to ołówek?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:22, 21 wrz 2015

Do góry
Spokojnie u mnie z rodzicami to samo, a jak mnie nie ma w pobliżu to nie wspomną, że nawet palcem nie kiwną
Biało różowy ogród za płotem. 23:21, 21 wrz 2015

Do góry
Paweł świrki kończyłyby się na pawilonie bo to co zakładam altaną raczej nie będzie, a różaneczniki za tło będą miały białe tło. Między naszymi działkami posadzony jest grab, który docelowo ma przerosnąć przez płot, ale jeszcze jest mały

Cała rabata ma 315cm głębokości.
Tutaj mam taką mega profesjonalną wizualizację troszkę stara ale mniej więcej trzyma proporcje.

Świerki są z wersji gdy rabata miała prawie 4 metry, ale to było jednak za dużo i teraz zostało troszkę ponad 3.

Gosiu tak szczerze to te choinki pasuję mi do całego zamysłu jak pięść do oka i najchętniej bym z nich zrezygnował... chyba czekają mnie negocjacje

Julita świerki miałyby być troszkę cięte, ale wiadomo to wielkie drzewa, jedynie problemu ze słońcem nie będzie bo to wschodnia cześć działki co jednak problemu nie rozwiązuje

Sebek całość ma 9 metrów tam gdzie graby i w sumie grupy będą od 4 do 8 roślin, runianki sporo więcej. Nie ukrywam cały czas walcze ze sobą i próbuje jak największe grupy roślin robić kolejny argument aby się ograniczyć

Powiem Ci, że o takiej pstrokaciźnie nie pomyślałem i takie uwagi są cenne, muszę nad tym pomyśleć. Oj purpura aż się prosi, ale co zrobić gdy akceptowalne kolory to zieleń, róż i biel zdecydowanie łatwiej coś dla siebie wymyślić...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:33, 21 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko ptasie łapki mają u mnie chyba dobre warunki, mocny półcień i dużo wody, rosną jak szalone

Ja musiałem zlikwidować 1/3 rabaty, ale lepsze to niż zniszczone praktycznie całe podwórko bo tak w pierwotnej wersji miało być, ale jest lepiej niż było planowane co nie znaczy, ze jestem z tego zadowolony
Ważne, ze jako jedyny we wsi mam podłączenie do domu i kopać u mnie już nie będą, bo u resztę czeka 3 kopanie na działkach

Komplementu jeszcze nie było, ale bardzo bardzo miły

Sebek bardzo możłiwe bo rosną jak szalone, spokojnie mógłbym mnóstwo sadzonek zrobić i tak chyba wiosną zrobię już nawet wiem gdzie je wykorzystam

Zobacz sobie jaki u mnie jest interesujący profil u mnie na działce warstwa 'urodzajna' ma minimum pół metra, ale okolice i działki innych tak wyglądają.
Taki piaseczek jest do 10 metrów(na tyle były robione odwierty o których wiem) teraz chyba ławteij sobie wyobrazić jak to wygląda po kopaniu

Mateusz bałagan ogarnięty, ale sporo teraz brakuje

Oj tam.statystycznemu Polakowi wystarczy-trawa da rade
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:01, 21 wrz 2015

Do góry
No na kobietę krzyczeć i to taką ogrodniczkę
Zapraszam za to na drugi wątek, link w moim wątku na ostatniej stronie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies