Trochę mnie nie było. Dzisiaj pierwszy wyjście na ogród. Covid tak mnie przeorał że masakra. Nadal słabo ale najgorsze chyba za mną. Myślałam że szczepienia jednak coś dadzą.
Wzięłam się dziś za przygotowanie gleby pod maliny.
Tamte w tle chcę przesadzić dalej od płota sąsiada.
8 taczek złota ogrodnika rozwiozłam
Nic mnie tak nie zaskakuje w ogrodnictwie,jak to ,że z takich odpadów powstaje takie czarne złoto
Dżdżowniczki pięknie pracują, było ich dużo
Jutro kopanie, a w październiku przesadzanie. Póki co zajadam się jeszcze ekologicznymi malinkami
Podczas prac spotkałam żabę tę i kilka innych.
Jednak intrygującym znaleziskiem była ta oto kupka. W zbliżeniu, ale w gruncie rzeczy - mała rzecz Czy to może być ślad bytności jeża? Szukam go z uporem maniaka (jeża, nie śladu)
Wybaczcie te niezbyt eleganckie wątki, ale ciekawość jest silniejsza
Posadziłam rdesty Golden Arrow na rabacie z cisami, prosem, grujecznikiem, klonem Pixie oraz parocją perską spire. Z przodu trzy róże Alexandra of Kent. Kapusty za moment wytnę i rdesty będą miały dla siebie dużo miejsca.
Umieszczam jeszcze moje 2 prace malowane na szkle farbami witrażowymi z metaliczną konturówką, na podstawie moich zdjęć z kolorem dowolnym, przynajmniej jeśli chodzi o motyla
Już jesień. Było trochę porządków w ogrodzie. Ale też pojawiły się nowe nasadzenia w donicach. Nie uwierzycie, ale ta kapusta w zeszłym roku spisała się u mnie świetnie. W tym roku postanowiłam wypróbować wszystkie dostępne jej odmiany.
W drodze po papier do pakowania prezentów skręciłam niechcący do CO, kupiłam rdesty Golden Arrow - chyba z powodu braku kolorów w ogrodzie… oraz jabłonkę zwabiona zdjęciami u Sylwii - to prof. Sprenger. Ach, jak to miło znów mieć coś do posadzenia
Z odwykiem zdążę
Aneto, ogarniesz, nie płacz
To jest Karl Foerster:
I inne ujęcie:
On tu jest kompletnie rośliną tła.
A tu mój Overdam - który kolorystycznie bardziej pasuje mi na rabatę białą, więc raczej eksmisja nieunikniona.
Bobo masz wypasioną, masę kwiatów. Co roku tak obficie kwitnie? Bo słyszałam opinie że potrafi co drugi rok tylko pokazywać kwiaty. O tej porze roku taki róż nie przeszkadza a cieszy
Z siewkami naparstnic się nie śpiesz, jeszcze nie widać co to, na tym etapie rzadko wiadomo co się wysiało. Niech puści drugą parę listków. Poza tym naparstnica przesadza się totalnie bezproblemowo. Daj szansę mikrusom