Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:51, 01 mar 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Powiem szczerze - dech zapiera rozmach, z jakim działacie. Naprawdę TAK PIĘKNY ogród będziemy mieć w Polsce? To jest fantastyczne, jeździmy przecież za granicę, żeby oglądać ogrody... Ja się bardzo cieszę z tego Waszego ogrodu Bardzo!

Dziękuję, mam nadzieję na Moją Anglię odwiedzisz kiedyś?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:50, 01 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Bardzo ładny masz już szkielet z iglaków, a teraz jeszcze te świerki - bomba! Ławki pięknie wyglądają na tle tej fontanny, bardzo pasują wzorem geometrycznym. Widok Twojej gliny mnie lekko przeraził - szacun za zagospodarowanie tak trudnej ziemi - naprawdę macie moc zmieniania na lepsze

Ech nie Kasiu, glina to tylko jest na drodze, ale tutaj to my sypiemy gruz a potem pospółkę Glina moja jest mieszana z ziemią urodzajną, cały teren był nawożony obornikiem, siane nawozy zielone etc. więc ziemia jest świetna do sadzenia. Tu gdzie sadzimy świerki nie jest tak jak są te kałuże. Jeszcze ziemia nie jest utwardzona.

Widzisz różnicę? Rabata a droga.

Bawarka 20:46, 01 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zostałam po północy

Dana
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:25, 01 mar 2020

Do góry
Nie wiem, trudno powiedzieć, w środku każda kępka żyje. Badanie gleby konieczne. Wertykulacja gdy kwitną forsycje.
Dębowe zakątki 19:57, 01 mar 2020

Do góry
Naciśnij "CYTUJ" i skopiuj to co pod kreskami

====================

Ania***Dębowe zakątki 1***Dębowe zakątki 2
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 09:19, 01 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powinien być jakiś termostat gwarantujący taką temp. jaką się ustawi. Czy ma? nie wiem.

Temeratura jest stała o 8 stopni wyższa niż otoczenie. Sprawdziłem, woda na tacy jest letnia, nie zimną więc raczej to nie powinno zaszkodzić. Pytanie dotyczy czy to ma jakieś znaczenie dla procesu kiełkowania nasion. Do tej pory wysiewy bez podgrzania nie przynosiły dobrych efektów. Taca produkcji angielskiej.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:43, 29 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak nic siewki ciemiernika.

O to super wiadomość. Poczekam jeszcze i je przepikuję do doniczek.

Czytałam że Dan Person wywala siewki bo uważa że osłabiają mateczną roślinę - tylko te największe zostawia na rozsady.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:49, 29 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten wazon ma większy prostokąt, coś wsadzę

Zmieniam położenie dużej wazy, ogród węzłowy będzie w prostokącie na szerokość szklarni, wazon centralnie.

Ten wazon jest przepiękny, już sobie wyobrażam jak posadzone rośliny jeszcze podkreślą jego urodę
Dzisiaj planowałam porządki w ogrodzie. Pogoda jak na Twoich zdjęciach. Już chciałam zrezygnować, ale mnie zmobilizowałaś do pracy
Bawarka 00:32, 29 lut 2020

Do góry
Zostałam po północy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:30, 29 lut 2020

Do góry
Magara napisał(a)
no to bardzo jestem ciekawa firmowego kompostownika
w takim domowym/działkowym wydaje mi się niemożliwe zachowanie reguły układania warstw brązowych/zielonych - wrzuca się na bieżąco to co jest a z reguły jest za mało żeby zrobić konkretne warstwy
ale na pokazowy kompostownik z płatkami róż - no co tu dużo mówić - czekam
P.S. a te bakterie, którymi przesypujesz to są tożsame z występującymi w sprzedaży preparatami "przyśpieszającymi kompostowanie"? i czy one nie szkodzą dżdżownicom i im podobnym, które mają przerabiać materiał?

Wielka góra kompostu.

A bakterie - tak napisałam - preparat zawiera mikroorganizmy, które przyspieszają powstawanie kompostu. Używam od 30 lat tego samego. Nie szkodzą dżdżownicom bo są naturalne.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:11, 29 lut 2020

Do góry
Jak nic siewki ciemiernika.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:06, 29 lut 2020

Do góry
Nie. To teak, z tego buduje się statki i pływają 50 lat po wodzie. Moje najstarsze leżaki z Broku jeszcze, są z roku 1996 i nic im nie jest.

Można postawić na kostkach albo cegłach i być może tak zrobię, jak już będą stały docelowo. Bo na razie to latam z nimi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:00, 29 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wzięłam się za powiększanie a właściwie tworzenie rabaty za stawem, bo był tylko żywopłot. Poprzestawiałam ławki. Będą tutaj 3 takie same. Tekowe. Padała taka krupa, zimno było wczoraj. Wiało. Biała rzeźba stoi tylko tymczasowo, bo nie ma gdzie.

Jak nogi tych ławek zabezpieczacie - czy zabezpieczacie wogóle?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:52, 28 lut 2020

Do góry
Klub Oczekującej Doniczki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:52, 28 lut 2020

Do góry
Sadzimy świerki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:51, 28 lut 2020

Do góry
Sprawa kompostownika - to jest wielka góra. Bo kompostowniki to mieliśmy na bazie i jest tego kilkadziesiąt ton. Ciągle dowozimy świeży materiał. Tutaj też była wielka góra, bo mamy gdzie i nie musimy się z kompostem chować. To nasz firmowy kompost a nie mały ogrodowy Mamy tony materiału każdego tygodnia pracy

Teraz tutaj będzie niewielki kompostownik pokazowy, z szybą, żeby było widać co tam jest w środku i objaśnienie, posypany płatkami róż - mercedes wśród kompostowników Do oglądania.

A kompost nasz nie będzie na pokaz, to nasza praca i nasze zaplecze

Będzie w 3 komorach, przegrodzonych nie wiem jeszcze jak, chyba betonowe przegrody wyjmowane.
Gdy przywozimy z jednego dnia konserwacji 200 worków skoszonej trawy nie ma czasu na segregację i przebieranie. Część się ściółkuje szkółkę, a resztę wywala na pryzmę. Co jakiś czas przesypuje bakteriami i się tworzy kompost. Potem miele w maszynie i jest góra do wykorzystania.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 28 lut 2020

Do góry
Nie przewiduję, ale mam np. zdobyczne: świerk kaukaski Aurea, cyprysiki pienne kula wielka, mam też świerki Glauca Globosa na pniu 2 szt. Ale to nie znaczy nic. Nie będę sadzić iglastych, tylko liściaste, krzewy i drzewa i żywopłoty. Świerki mam własne więc przyda się taki wysoki parawan przed wiatrem i zasłonięcie części szkółkarskiej i gospodarczej, takie tam zbiory różności - powinny być schowane).
Czyścimy cały front ogrodu i zmieniamy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:13, 28 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Koniecznie muszę się wywiązać z obietnicy zwłaszcza, że jest nawet okazja. Spodziewaj się, tylko muszę zapakować

Rany,co to za dziewczynka zza przebiśniegów coś obiecuje. Jestem czujna
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:09, 28 lut 2020

Do góry
Wystawiłam bukszpany z namiotu, żeby nie zaczęły rosnąć, bo zmarzną młodziutkie przyrosty. W namiocie czasami plus 25 stopni.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:08, 28 lut 2020

Do góry
Początki podbudowy drogi dalszej, za jeziorkiem i nowa rabata c.d. Cisy posadzone. świerki posadzone na 60 metrów bieżących

Donice z tulipanami dojechały już prawie do pocz. działki

Wyłażą cebule

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies