Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 20:53, 01 mar 2020

gosika67 napisał(a)

P. Daniusiu ogrom donic, ja na jarmarku szukam takich donic i zawsze coś tam znajdę.Ale to jest mikro w porównaniu do Pani.Pozdrawiam.

Te donice były zastreczowane trzy lata... Nie można było ruszyć, nareszcie je odzyskałam i zaraz pójdą na placyki.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:53, 01 mar 2020

Sonka napisał(a)
Odnośnie kompostownika, koleżanki mąż zbudował ściany z elementów betonowych, uzywanych do budowy ogrodzeń, tych wąskich, chyba 40 cm, czy 50 cm, dobrze się sprawdza, bo można szybko wyjąc w razie potrzeby i jest dobry dostęp, jak też dołożyć jedną czy dwie warstwy w górę w razie potrzeby. No i bez problemu można przestawiać w inne miejsca.

Super, też tak u nas będzie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:54, 01 mar 2020

basia3012 napisał(a)
Oglądam i oglądam. Bardzo wszystko ciekawie się zapowiada. A gdy wiosną dojdą jeszcze tulipany i inne kwiecie to dopiero będzie się działo.

I jeszcze będą przebiśniegi, moc przebiśniegów. W samochodzie kolejna dostawa na jutro.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:55, 01 mar 2020

pawel2806 napisał(a)
Danusiu co ile sadzisz serby a co ile cisy (baccata zwykłe prawda? ) i ile docelowo przeznaczasz na nie szerokości?

W ogrodach sadzę różnie, nawet co metr. Tutaj u siebie sadzę co 150 cm.
Baccata co 50 cm, a Hicksii sadziłam co 30 cm.

Instagram Ogrodowiska
BasiaLT 21:41, 01 mar 2020

Danusiu można już ciąć stipę czy jeszcze się wstrzymać?
ewsyg 21:53, 01 mar 2020

Witaj Danusiu. Pracowita z Ciebie mróweczka. Tyle się u Was dzieje.

Mam pytanie. Jak odkazić ziemie po wykopaniu czereśni, która gumowała. Chodzi mi o ekologiczny sposób, nie chce chemii w ogrodzie. Po jakim czasie mogę tam posadzić kolejne drzewo ? Wystarczy jeden rok przerwy ?

Pozdrawiam
Gardenarium 22:22, 01 mar 2020

BasiaLT napisał(a)
Danusiu można już ciąć stipę czy jeszcze się wstrzymać?

Ja się w ogóle zastanawiam, żeby zostawić i wcale nie ciąć. Jest zielona u mnie w miarę, tylko zamierzam ciąć taką co ma zawiązane nasiona (kołtuny).

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:22, 01 mar 2020

ewsyg napisał(a)
Witaj Danusiu. Pracowita z Ciebie mróweczka. Tyle się u Was dzieje.

Mam pytanie. Jak odkazić ziemie po wykopaniu czereśni, która gumowała. Chodzi mi o ekologiczny sposób, nie chce chemii w ogrodzie. Po jakim czasie mogę tam posadzić kolejne drzewo ? Wystarczy jeden rok przerwy ?

Pozdrawiam

Posadź w dużym tekturowym kartonie zakopanym w ziemi. Wymiana ziemi w kartonie.
Zakop karton.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Instagram Ogrodowiska
basia3012 22:36, 01 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

Posadź w dużym tekturowym kartonie zakopanym w ziemi. Wymiana ziemi w kartonie.
Zakop karton.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Ja ten sposób ściągnęłam do posadzenia hortensji w miejscu po chorej hortensji. Właśnie tu, u Ciebie Danusiu to zobaczyłam.
W ubiegłym roku chyba w sierpniu, wrześniu, w każdym razie latem padła mi hortensja piłkowana. Na jej miejscu pasowało mi posadzić inną, hortensję Magic Candle. Posadziłam ją właśnie w kartonie. Zobaczymy jak będzie rosła.
Wiecie, że nawet zapomniałam, że tam jest karton, latem był trochę widoczny a teraz nie.
Zaraz odszukam na której to było stronie bo zrobiłam zdjęcie.
Już mam. Chora hortensja jest na str 181 zdj 31, 32, 33. A zastosowany karton i nowa hortensja są na str 186 zdj 5 i 6.
KasiaBawaria 08:04, 02 mar 2020

Ale ten karton chyba w kilka tygodni sie rozlozy? To wystarczy by nowe roze sie nie pochorowaly?