Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ptasi gaj 12:49, 22 paź 2017

Do góry
Ewo tak to dereń. Juz wzzystkie oblecialy z lisci wyjatkowo wczesnie tej jesieni, pieknie sie przebarwialy.
Nie bylo mrozow jeszcze tej jesieni, krzewy i drzewa same wiedza kiedy maja swoje soki zatrzymac.

Ten zakatek tez lubie bo jest ta tzw mydlo i powidlo posadzone. Przede wszystkim brzozy ktore sie w tym zakatku pieknie przebarwiaja. Brzozy maja bialo brazowa kore.
Mirkowy ogród (początki) 09:30, 22 paź 2017

Do góry
Myślałam że jakieś pomysły będą co do rabaty z brzozami,a tu wszyscy na nie.Pozostaje mi samej coś zaprojektować. Kończę temat rabaty brzozowej zdjęciami z mojego poprzedniego ogrodu.Na około były posadzone brzozy ze świerkami ,sosny i modrzewie..Jak widać jest zielono.

Lewa i prawa strona działki.Taki miałam widok z tarasu☺

Pogodnej niedzieli życzę ☺
Od nowa ... na przekór wszystkim 00:54, 22 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
no widzisz Joluś, zawstydziłaś mnie i dzisiaj prawie nic nie zrobiłam po szkółkach latałam i znalazłam brzozy, platany, buki i jeszcze inne ogrodowiskowe drzewa hhhmmmm czytają nas chyba

u mnie borówki muszą być, koniecznie! mam kilka krzaków ale słabo rosną. Będę teraz szykować im nową miejscówkę i przyłożę się do tego z całego serducha

Ooo gdzie taką fajna szkółkę znalazłaś?
Mirkowy ogród (początki) 00:18, 22 paź 2017

Do góry
W czym rzecz z tymI brzozami. Brzozy maja bardzo wysoki/plytki system korzeniowy jak pajeczyna zabieraja duzo wody ziemia pod nimi jak nie pada jak pieprz wysuszona. Ja swoje podlewam by lisci nie gubily.
U moich sasiadow za tujami jak popwtrzycie u mnie na foty rosna brzozy. Te brzozy np. W,zeszlym roku w polowie wrzesnia nie mialy lisci bo bylo sucho, oni nje podlewaja brzoz. Ja podlewam.

Mirka mozna posadzic derenie, wiosna ladnie kwitna forsycje.
Jezeli chodzi o nizsze to nie mam doswiadczenia mysle, ze pod brzozami to nawet trawa dobrze nie rosnie.

Zreszta z czasem brzozy i sosny sie podcina, ale korzenie w ziemi pozostaja.

Pozdrawiam.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:12, 21 paź 2017

Do góry
Jakoś tak codziennych powiadomień z Twojego ogrodu nie ma. Wątek zwolnił.
Tylko mi nie pisz, że zapadasz w sen zimowy !!!!
Pokaż brzozy jak się mają po huraganach.
Mirkowy ogród (początki) 22:49, 21 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zgadzam się. Jadąc do Wrocławia mijaliśmy lasy sosnowo brzozowe i cudnie to wyglądało. Sosny podbijały pnie brzóz, a jesienią złote listki świecą i pogłębiają zieleń sosen. Sama mam posadzone brzozy w objęciu sosnowym i choć jeszcze małe to już mi się podoba

Co do roślin pod tymi drzewami to myślę, że sukces zależy od tego jaki rodzaj gleby mamy w ogrodzie, no i pamiętać trzeba, że pod sosnami będzie kwaśno więc tam kwasolubne trzeba posadzić, a pod brzozami coś co nie musi mieć dużo wody
Dzięki Sylwia za to co napisałaś.Ja tworzę ogrod dla siebie i z roślin które lubię .
Mirkowy ogród (początki) 22:36, 21 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

polaczenie sosen z brzozami wg mnie nie jest dobre
sosny obok brzoz sa brzydkie, nie wspolpracuja ze soba...

Nie zgadzam się. Jadąc do Wrocławia mijaliśmy lasy sosnowo brzozowe i cudnie to wyglądało. Sosny podbijały pnie brzóz, a jesienią złote listki świecą i pogłębiają zieleń sosen. Sama mam posadzone brzozy w objęciu sosnowym i choć jeszcze małe to już mi się podoba

Co do roślin pod tymi drzewami to myślę, że sukces zależy od tego jaki rodzaj gleby mamy w ogrodzie, no i pamiętać trzeba, że pod sosnami będzie kwaśno więc tam kwasolubne trzeba posadzić, a pod brzozami coś co nie musi mieć dużo wody
Mirkowy ogród (początki) 22:29, 21 paź 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Zainteresowało mnie to zestawienie brzóz z sosnami...bo na przyszły weekend miałem posadzić u siebie jedną, no może dwie brzózki i myślałem jeszcze nad sosnami (może nie w bezpośrednim sąsiedztwie dlatego że w takim mają grać z cisami) bo też je akurat miałbym pod ręką...

Z tego co jednak wodzę na zdjęciu wyżej źle to nie wygląda Wrzosowisko przed nimi byłoby fajne...ale twoja rabata na pewno też będzie się ładnie prezentować...

To na tle tych brzóz rosną złote rudbekie?
Tak Radziu.Miskanty mam metr od brzozy posadzone i od trzech lat super rosną.

Mirkowy ogród (początki) 22:20, 21 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
absolutnie nie mam pojęcia czy brzoza z sosną pasują do siebie. Zastanawiam się zawsze jak to jest że wszyscy co mają zagajniki brzozowe mają pięknie nasadzenia i wszystko ładnie rośnie. Nawadnianie chyba jest jedynym dobrym rozwiązaniem, albo jak wszystko sadzone razem to brzozy jeszcze mają małe korzenie i zanim się rozrosną to te mniejsze roślinki też się zdążą zadomowić. Mam takie spostrzeżenia po swoich świerkach niestety, wielkie długie korzenie i nie ma opcji żeby coś przy nich rosło.
nie wiem czy 3 metry wystarczą, chyba trzeba by było trochę od sosen i brzóz sie odsunąć. Nie mam pojęcia co doradzić, może derenie albo pęcherznice jako średnie piętro, tawuły też mogłyby być. Najniższe to jakieś zwiewne rozplenice, rozchodniki.
M
Dzięki o takich roślinach myślę.Jutro może mi się uda derenie przesadzić.
Mirkowy ogród (początki) 22:19, 21 paź 2017

Do góry
Trudna rabata.
Koleżanka mi mówiła, że u niej pod Pułtuskiem wszystkie brzozy przy sosnach w lasach wypadły.
Ale ja znam lasy, gdzie wzdłuż przy brzegu rośnie po kilka rzędów brzóz i pięknie to wygląda.
Mirkowy ogród (początki) 22:14, 21 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonka myslałam o rabacie 3m szerokkiej.Tak to mam posadzone na mijankę.
absolutnie nie mam pojęcia czy brzoza z sosną pasują do siebie. Zastanawiam się zawsze jak to jest że wszyscy co mają zagajniki brzozowe mają pięknie nasadzenia i wszystko ładnie rośnie. Nawadnianie chyba jest jedynym dobrym rozwiązaniem, albo jak wszystko sadzone razem to brzozy jeszcze mają małe korzenie i zanim się rozrosną to te mniejsze roślinki też się zdążą zadomowić. Mam takie spostrzeżenia po swoich świerkach niestety, wielkie długie korzenie i nie ma opcji żeby coś przy nich rosło.
nie wiem czy 3 metry wystarczą, chyba trzeba by było trochę od sosen i brzóz sie odsunąć. Nie mam pojęcia co doradzić, może derenie albo pęcherznice jako średnie piętro, tawuły też mogłyby być. Najniższe to jakieś zwiewne rozplenice, rozchodniki.

Od nowa ... na przekór wszystkim 21:57, 21 paź 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Porównanie z malinami mnie zabiło. Ile Ty masz miejsca ze noglas gdzieś im zmienić miejscowke . Ja to mam mini miejsca nawet nie wiem gdzie borowka wcisnąć bo bym chciała !

Wstydxilabys się taka pracowita byc ♡
no widzisz Joluś, zawstydziłaś mnie i dzisiaj prawie nic nie zrobiłam po szkółkach latałam i znalazłam brzozy, platany, buki i jeszcze inne ogrodowiskowe drzewa hhhmmmm czytają nas chyba

u mnie borówki muszą być, koniecznie! mam kilka krzaków ale słabo rosną. Będę teraz szykować im nową miejscówkę i przyłożę się do tego z całego serducha
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:52, 21 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
O kurczę ,a na fotce jak brzozy ..... ale sie znam
A nie możesz czymś psiknąć ,albo solą sypnąć po cichutku .... albo po prostu przekupić sąsiada ,żeby sie jej pozbył ?
gdyby żył, na pewno byśmy się dogadali teraz działkę przejęli ludzie którzy się nim pod koniec opiekowali. Niestety ciężki temat to są tacy wsiowi "biznesmeni" co wyżej sr........
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:01, 21 paź 2017

Do góry
Wczoraj odtrąbiłam palenie siana, koniec
Dzisiaj popiół rozniesiony pod roślinki i jeszcze z sąsiadką się podzieliłam6 taczek popiołu było

Roślinki czyli sosna, kosodrzewiny i cisy posadzone. Z cisów dwóch od razu zrobiłam cztery, bo po dwa w doniczce były i tym sposobem mam cisy po 2 zł

Dzisiaj rozpoczęłam dokarmianie ptaków, a nie planowałam jeszcze, ale skoro sikorki przy otwartych drzwiach na ganek wlatywać zaczęły choć nigdy tego nie robiły, mimo, że siedziałam zaraz obok Nie było rady i karmniki otwarte

Nawet nie wiedziałam, że mam ich tyle.
Jak policzyłam to na dużym ogrodzie jest 10
A w podwórku 7

Na dużym planuję kolejne bo przecież brzozy purpurea urosły i są sosny i wierzby, jest już gdzie porozwieszaćBedzie przynajmniej powód by się zimą po dużym ogrodzie przejść

Kolejne kolorki są, a klony już gołe

Ogród Ani :) 19:52, 21 paź 2017

Do góry
Rany! U Ciebie ogród wygląda jak u mnie we wrześniu- w sensie ilości ulistnienia tylko,bo poza tym, to w ogóle nie ma porównania- Twój jest mniam!
U mnie w zasadzie liście mają jeszcze tylko brzozy- przez ostatnie 4 dni to, co zostało po wichurze znalazło się na ziemi....
Tajemniczy Ogród 16:01, 21 paź 2017

Do góry
Basiula napisał(a)
Zawilce są cudne ten Twój czy różowy czy biały i tak świetny. Zresztą jest ledwo różowy.
W ogóle to śledzę Twoje poczynania i bardzo mi się podoba, bardzo. Twój ogród dzięki tym brzozom na duszę. A to połowa sukcesu

Basia witaj! Też kocham moje brzozy wielką miłością - mają też jeszcze jedną wielką zaletę - pięknie rosną bez nawozów, pomimo pędraków, nie straszne im gradobicia haha
Miło mi, że kibicujesz
Prawie - jak ogród 09:52, 21 paź 2017

Do góry
Toszko, Twoje wizje są mega trafione

Cos takiego wieczorem wymłodziłam:

Zielone, tam gdzie 8 i 6metrów - miskanty.
Pomarańczowe kółka - hortensje.
Przed brzozami "poduchy".
Mniej więcej zaznaczylam też linię całej rabaty.

Uparłam się na te brzozy, ponieważ mi się podobają Jesli mogłyby byc trzy w trójkącie, to ok.

Własnie z tym cisem baccata mam problem, bo wszędzie, gdzi u nas pytam, to różne inne gatunki mają, mniej lub bardziej kolumnowe - tych zwykłych brak. Poszukam w necie najwyżej.
Z tymi poduchami to mam jeszcze czas, teraz chciałabym wsadzić drzewa, by na wiosnę ruszyć z trawami i hortkami. Sam pomysł super

Hortensje - chyba będą różowiejące. Magical moonlight w tym roku mnie mega zawiodła. z pasa 6 sztuk dość ładnie wygląda 1 sztuka - reszta totalnie leży lub połamana (te, które podwiązałam). Najlepiej prezentują się zwykłe limki - te stoją na baczoność mimo wszelkich niesprzyjających okoliczności.
Hortki wybiorę - tu akurat mam bardzo wypasioną szkółkę
Prawie - jak ogród 09:35, 21 paź 2017

Do góry
Najczęściej wykorzystujemy Grab pospolity Carpinus betulus jednak są i inne bardzo ciekawe odmiany, np. do formowania niebywale plastyczne są:
Grab japoński Carpinus japonica
Grab koreański Carpinus turczaninovii

Natomiast na żywopłot najlepszy będzie Grab pospolity 'Monumentalis' Carpinus betulus 'Monumentalis' lub Grab pospolity 'Lucas' Carpinus betulus 'Licas' (na tej stronie poczytaj o wszystkich grabach).

Wybierając odmianę na półkulę trzeba patrzeć aby sadzonka od samego dołu była "owłosiona", by pokrój był gęsty. Dobrze w takich formowanych bryłach wyglądają odmiany o drobniejszych liściach. Cięcie prowadzi cię od samego początku tak samo jak cisa - pierwszy czas to staranne przycinanie gałązka po gałązce. potem jak uzyskamy zadowalającą nas gęstość tniemy już samą formę tj. cisa czy buksa.
A moze wielce nie kombinować i jako półkule dać poczciwego, niezawodnego, zimozielonego taxus baccata?

Brzozy
Jesli dasz 4 brzozy to zamysł zabawy z optyką spełznie... W takim układzie lepiej jest posadzić 3, po trójkącie. Ewentualnie mozna dać jedną i ciąć tak by uzyskać formę wielopienną, a wtedy będzie ona soliterem o mocnej formie.
Zwracam uwagę, że akurat ta brzoza może być nawet posadzona w zwartej grupie np. co 40-50cm w ilości 3-4.
Zamiast brzozy możesz posadzić inny gatunek - wspomniany wyżej carpinus 'Monumentalis' równie dobrze może być ciekawą formą.
Mozna posadzić jakieś drzewo o formie płaczącej -buka, graba

Pas hortek - zakładałam, że pomysł z miskantami pod płotem jest już ustalony definitywnie
Jednak gdybyś szła w brzozy to mozna dać hortki różowiejące lub białe a jako tło miskanta Variegatus. Przy opcji z grabem ja bym dała tylko białe hortki np. 'Magical Moonlight' a miskant jakiś przebarwiający się, np. mocne "Malepartusy".
Oczywiście to tylko moja wizja/propozycja na to miejsce.

może cię zainspiruje

Od nowa ... na przekór wszystkim 21:28, 20 paź 2017

Do góry
O kurczę ,a na fotce jak brzozy ..... ale sie znam
A nie możesz czymś psiknąć ,albo solą sypnąć po cichutku .... albo po prostu przekupić sąsiada ,żeby sie jej pozbył ?
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:04, 20 paź 2017

Do góry
Ola maliny uwielbiam, nie mogłabym ich wyrzucić. Posadzilam cały rządek w innym miejscu Mam nadzieję ze się przyjmą Tu rosły jak chciały rozpanoszyly się okropnie, teraz będą pilnowane.

Iza powiem Ci ze ja przy szpadlu normalnie odpoczywam. Mam teraz trochę innych rzeczy na głowie i nie umiem sie za to jakoś zabrać. Normalnie przerazona jestem jak sobie z tym poradze i tak odwlekam z dnia na dzien. Wymowką jest oczywiscie tysiac innych prac do wykonania w ogrodzie

Asia chyba właśnie w seslerie pójdę. Lubię je i mam sadzonki więc będzie tanim kosztem. Już bym chciała ale szkoda roślin jakby miały się nie przyjąć. Czekam do wiosny.

Kasia no nie drocz się wiem .... to za te moje podsmie......ki wczorajsze

Kamila Angelika ja już zapomniałam o bólu

Anda ja pierwszy raz z planem, mam już dość chaosu. Nie wiem czy powstrzymam swój zaped do upychania roślin w każdą dziurkę ale postaram sie I wiesz co ? Jakoś tak bezpieczniej się czuję.

Madziu to nie brzozy gdyby to były one to bym chyba szalała ze szczęścia. To sąsiada osika, moje utrapienie i nie chodzi o liście tylko to tak potwornie się rozrasta ze do połowy podwórka mam młode drzewka.

Plan na jutro : sadzenie cebul ,dzisiaj posadzilam u mamy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies